joi, martie 28, 2024
AcasăMainScăpăm? Oxford descoperă primul vaccin anti-coronavirus eficient! Cele 6 maimuțe testate au...

Scăpăm? Oxford descoperă primul vaccin anti-coronavirus eficient! Cele 6 maimuțe testate au dezvoltat anticorpi în 14 zile. Încep testele pe oameni

-

Universitatea din Oxford a pus la punct primul vaccin din lume care a dat rezultate împotriva noului coronavirus. Marele anunț a fost făcut de BBC, care informează că testele pe șase macaci au arătat că aceștia au devenit imuni la Sars-CoV-2.

În acest moment au început testele clinice pe 1.000 de oameni din Marea Britanie, iar cercetătorii își pun speranțe uriașe în potențialul acestei descoperiri de a stopa pandemia.

Cele 6 maimuțe testate cu vaccinul anti-Sars-CoV-2 au dezvoltat anticorpi în 14 zile, n-au făcut pneumonie și n-au prezentat efecte secundare

BBC notează că, până când nu vor fi confirmate rezultatele și pe specia umană, nu va exista nicio garanție că vaccinul funcționează. În același timp, nici nu există motive să se creadă că nu va da rezultate, pentru că maimuțele au un sistem imunitar similar cu al oamenilor.

Cele 6 maimuțe au primit câte o doză de vaccin, apoi au fost expuse la Sars-CoV-2. Animalele au avut o cantitate de virus în plămâni și în aerul expirat mai mică decât cele nevaccinate.

- Advertisement -

Vaccinul a protejat maimuțele de pneumonia specifică pe care o dă acest virus foarte periculos. În același timp, macacii supuși experimentului n-au dezvoltat nici o boală a sistemului imunitar, așa cum s-a întâmplat în urmă cu ani când s-a lucrat la un vaccin pentru SARS – o altă varietate de coronavirus.

La vaccin au lucrat cercetătorii de la Universitatea din Oxford și de la Institutul Național al Sănătății din SUA.

Cursă nebună, în lume, pentru descoperirea unui vaccin eficient împotriva Covid-19. Miza este uriașă

În lume s-a declanșat, după apariția pandemiei, o cursă fantastică și contracronometru pentru descoperirea vaccinului anti-Covid-19. Miza nu este doar cea umanitară – imunizarea artificială și salvarea, astfel, a milioane de vieți –, ci și financiară și de prestigiu.

- Advertisement -

Este clar că acel institut care va perfecta primul vaccinul va avea de câștigat fantastic, financiar, de pe urma patentului. În același timp, cercetătorii vor primi, fără niciun dubiu, premiul Nobel și vor intra în istoria medicinei și a umanității.

Cursa este foarte strânsă. Gigantul farmaceutic Sanofi, din Franța, lucrează la un vaccin și un scandal imens a izbucnit deja după ce responsabili ai acestei firme au spus că SUA va avea prioritate în administrare, când va fi descoperit.

Și australienii sunt într-un moment avansat cu cercetările. De asemenea, savanți americani au demarat, la Seattle, testările pe oameni. Pentru a economisi timp, aceștia au recurs la o metodă riscantă – au sărit etapa testărilor pe animale.

Vor mai trece luni bune până la apariția pe piață a vaccinului anti-Covid-19

Totuși, britanicii de la Universitatea din Oxford au fost primii care au obținut mult-așteptatul rezultat concret, final, al imunizării maimuțelor la Covid-19 și au început testele pe oameni. Macacii au dezvoltat anticorpii în 14 zile. Din acel moment, organismul a știut să lupte cu Sars-CoV-2.

În esență, vaccinul caută să ajute organismul uman să depisteze receptorul (“țepușa”) cu care virusul se conectează la celulele din corp. Anticorpii atacă apoi agentul patogen intrus și-l distrug.

Chiar dacă vaccinul a fost pus la punct și au început testările pe oameni, mai avem ceva de așteptat. În eventualitatea în care se va obține rezultatul dorit, până la omologarea, producerea sa în masă și disponibilitatea pe piață va mai trece destul timp.

Specialiștii cred că, foarte probabil, mai devreme de mijlocul anului viitor nu vom avea cu toții acces la vaccinul anti-coronavirus.

Poate că momentul va veni ceva mai repede, dar nu cu mult, astfel că oamenii vor fi nevoiți să se mai protejeze (și să riște) încă destule luni de acum înainte.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Radu Moraru: „Ne vor lua cu izoleta și ne vor vaccina obligatoriu! Și veți vedea, la Nașul TV, niște legume. O să ne pună-n geam ca să râdeți de noi”

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

  1. De pacostea asta de virus chinezesc nu se scapa cu una, cu doua. In Germania s-au desfasurat verificari ale nivelului de anticorpi pe care i-au dezvoltat oamenii, si s-a descoperit un procent infim, doar 5%. Asadar nu ramane decat vaccinul si protectia fiecaruia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -