„Să fie foarte clar, noi nu suntem cerșetori, să stăm cu mâna întinsă la Guvern, să ne arunce Ciucă și Ciolacu firimituri!“ Profesorii vor opri greva doar când „vedem actul normativ aprobat“

0
691
Profesorii nu dau doi bani pe cuvântul actualei coaliții PSD-PNL și vor să vadă legea votată ca să înceteze greva

Liderii sindicatelor din învățământ se simt jigniți de „firimiturile“ pe care Ciucă și Ciolacu încearcă să le arunce profesorilor și nu au absolut deloc încredere în actuala coaliție, astfel că vor înceta greva doar după ce vor vedea actul privind mărirea salariilor aprobat și intrat în vigoare. Anunțul a fost făcut chiar înainte de întâlnirea cu ministrul Muncii, PSD-istul Marius Budăi, trimis de premierul Ciucă să dezamorseze „bomba“ din Educație.

Marius Nistor, liderul sindical al Federației „Spiru Haret“, a fost vehement, avertizând că nu se pune problema ca greva să fie stopată: „Nu am mai primit nicio invitație de la Guvern pentru discuții, dar să fie foarte clar: noi nu suntem cerșetori, să stăm cu mâna întinsă pe la porțile Guvernului, ca să ne mai arunce domnii Ciucă și Ciolacu niște firimituri! Nu avem nevoie de voucherele și de cardurile lor!“.

La solicitarea profesorilor de a le fi mărite salariile la 4.000-7.000 de lei, Guvernul le-a răspuns că le va da o primă de 2.500 de lei plătită în două rate.

În replică la acest comportament disprețuitor, liderii sindicatelor și-au revizuit și ei atitudinea, mărind pretențiile. Salariul minim pentru profesori, cerut acum de sindicate, este cel mediu pe economie, adică de 4.554 de lei net în acest moment.

Liderul sindical Marius Nistor a fost foarte clar, spunând că în discuțiile de luni, cu ministrul Muncii, nu acceptă tergiversări, promisiuni goale ori păcăleli, așa cum a practicat până acum Guvernul PSD-PNL.

„Vom discuta astăzi cu domnul Budăi despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie. Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare. Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente.Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu. Colegii sunt cei care decid când încetează acţiunile de protest, nu hotărăsc eu. Deocamdată rămâne în picioare şi solicitarea noastră privind creşterea veniturilor cu 25%. Nu s-a schimbat absolut nimic“, a spus Marius Nistor.

Consiliul Național al Elevilor continuă să pună presiune pe Guvern, solicitând din nou luni să se satisfacă revendicările profesorilor. Elevii cer o procedură de urgență pentru înscrierea la examenul de Bacalaureat, care ar fi trebuit să înceapă astăzi: În ciuda apelurilor noastre repetate la responsabilitate adresate Guvernului României, observăm cum situația nu este încă soluționată, iar incertitudinea din rândul elevilor din ani terminali crește cu fiecare zi în care această situație persistă. (…) În acest sens, vă solicităm concretizarea tuturor propunerilor venite din partea profesorilor din România cât mai urgent posibil. De asemenea, ne dorim ca, pe termen scurt, să fie stabilită o procedură de urgență pentru înscrierea elevilor la examenul de Bacalaureat“.

Această luare de poziție este importantă deoarece Guvernul a încercat, folosindu-se de televiziuni binevoitoare și site-uri finanțate, să facă o diversiune și să arunce pe profesori responsabilitatea crizei apărute acum, când urmează examenele de sfârșit de an. Însă elevii au arătat clar că îi consideră vinovați pe politicienii aflați la guvernare și nu pe profesorii care sunt plătiți, în acest moment, cu 2.440-4.200 de lei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sentințe definitive: ministrul lui Tăriceanu – 7 ani și 4 luni; cumnatul lui Geoană – 6 ani. Boureanu a scăpat prin prescrierea faptelor. Șpăgi de 20 de milioane de euro la modernizarea căii ferate București – Constanța

* Prânzul de taină al Statului Paralel: Florian Coldea (ex-SRI), Claudiu Târziu (AUR), Vasile Dîncu (PSD) și „deputatul lui Dan Diaconescu”, la un restaurant din Capitală

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.