Mașinile fabricate în România, pe locurile 2, 8 și 20 ca vânzări în Europa, în anul 2023! Pe primul loc, un SUV electric Tesla, al lui Elon Musk

0
1528
Mașinile produse în România se vând foarte bine în Uniunea Europeană

Mașinile fabricate în România ocupă locurile 2, 8 și 20 în topul vânzărilor din Europa, în primul trimestru din 2023, conform site-ului de specialitate Best-selling-cars.com. Dacia Sandero, Dacia Duster și Ford Puma sunt în Top 25 cele mai bine vândute mașini în perioada ianuarie-martie, pe locul 1 fiind, în mod surprinzător, un vehicul electric destul de scump – Tesla Model Y, al companiei lui Elon Musk.

Conform cifrelor, liderul Tesla Model Y s-a vândut în 71.683 de exemplare, înregistrând o năucitoare creștere de 173% față de anul trecut. Specialiștii site-ului de mai sus menționează că s-a întâmplat acest lucru pentru că a crescut capacitatea de producție și s-au redus problemele din lanțul de aprovizionare cu piese.

Pe locul 2 se află Dacia Sandero, care s-a vândut în 60.202 exemplare – o creștere de 27% față de anul trecut. Trebuie menționat însă că această mașină se face și la uzinele din orașul marocan Tanger. În România se produce versiunea Stepway a modelului Sandero.

A doua mașină românească aflată în Top 25 este Dacia Duster, care ocupă locul 8, cu 45.310 vehicule vândute – o creștere de 31%.

Pe locul 20 găsim Ford Puma, produs la Craiova, care s-a vândut în 34.658 bucăți – o scădere de 11% față de anul trecut.

În clasamentul brandurilor, Dacia ocupă un remarcabil loc 10, cu 145.500 de vehicule vândute în total, în primele trei luni ale anului – o creștere spectaculoasă de 42% față de aceeași perioadă din 2022.
Uzina de la Mioveni, deținută de francezii de la Renault, depășește în acest clasament al brandurilor nume celebre precum Opel, Citroen, Fiat, Tesla, Nissan, Volvo, Seat, Mazda ori Suzuki.

Această statistică vine ca o nouă dovadă care demontează mitul că „România nu mai produce nimic“, spre deosebire de glorioasa epocă ceaușistă, când „industria duduia“. În realitate, România exportă azi produse mult mai bune, mai scumpe și mai sofisticate decât în perioada de până în 1989. Mașinile – fie că erau autoturisme ori tractoare și camioane – erau atât de proaste, încât nu se puteau vinde, la vremea respectivă, decât în țările lumii a treia și, de obicei, pe barter, adică se dădeau în schimb alte produse, nu bani.

Acum, mașinile se vând preponderent pe foarte competitiva piață occidentală, unde – după cum se vede și în clasamentul alăturat – fac față cu brio.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Sentințe definitive: ministrul lui Tăriceanu – 7 ani și 4 luni; cumnatul lui Geoană – 6 ani. Boureanu a scăpat prin prescrierea faptelor. Șpăgi de 20 de milioane de euro la modernizarea căii ferate București – Constanța

* Prânzul de taină al Statului Paralel: Florian Coldea (ex-SRI), Claudiu Târziu (AUR), Vasile Dîncu (PSD) și „deputatul lui Dan Diaconescu”, la un restaurant din Capitală

* Iohannis mai dă o șansă PSD-ului: amână „rotativa“ guvernamentală pentru ca decontarea electorală a grevei profesorilor să nu cadă pe Ciolacu

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Profesorii, îndemnați să condiționeze încetarea grevei de tăierea pensiilor speciale, a salariilor nesimțite la stat și concedierea clientelei politice

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Olaianos și-a retras pe șest plângerea împotriva TVR, după ce făcuse tam-tam că a ratat deplasarea în Qatar și cerea 200.000 de euro!

VIDEO. Șoșoacă s-a isterizat ca o posedată, în Parlament, la auzul imnului european: „Fir-ar mama voastră a dracu’ de sclavi nenorociți! Omorâți cu toții ar trebui să fiți, împușcați în piață publică de trădători nenorociți!”

* Lăsați de Farul fără titlu, ai lu’ Becali s-au dezintegrat: FCSB – Rapid 1-5. Bilanțul ultimelor 160 de minute din Superligă: 1-8!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.