După 16 ani de hegemonie, Ecaterina Andronescu pierde controlul total al Universității Politehnica București (UPB). Ea a fost învinsă la scor zdrobitor de Tudor Prisecaru, în alegerile de joi, pentru funcția de președinte al Senatului UPB: 77-31.
Prorector în perioada 2016-2020, Tudor Prisecaru (62 de ani) este noul președinte al Senatului UPB, funcție care părea rezervată pe viață „patroanei Politehnicii”, Ecaterina Andronescu (72 de ani).
Rezultatul scrutinului de joi a fost spectaculos: Tudor Prisecaru – 77 de voturi, Ecaterina Andronescu – 31 de voturi.
Mandatul lui Prisecaru este de patru ani (2020-2024). Acesta va coabita cu rectorul UPB, Mihnea Costoiu (48 de ani).
Vicepreședintele Senatului UPB este în continuare Anton Hadăr, iar cancelarul Senatului este Ionuț Mircea Petrescu.
„Abramburica” – pensionată de creația creației sale!
Ecaterina Andronescu (72 de ani) iese din joc în mod neașteptat, fiind învinsă de propriile creații. Ea a fost rector al UPB timp de 8 ani (2004-2012) și președinte al Senatului UPB alți 8 ani (2012-2020).
În 2012, ajunsă la maxima ei influență politică (era și ministru al Educației în Guvernul Ponta), a fost nevoită să renunțe la scaunul de rector, pentru că legea nu permite mai mult de două mandate în această funcție. Atunci și-a desemnat un succesor, în persoana unui mediocru fidel: Mihnea Costoiu. „Abramburica” a aranjat lucrurile în așa fel încât să controleze total Politehnica bucureșteană, în formula Andronescu – Costoiu.
Ulterior, Mihnea Costoiu a dezvoltat o relație de încredere cu Tudor Prisecaru, pe care l-a cooptat în echipa sa atât ca prorector la UPB, cât și ca secretar de stat pentru Cercetare în perioada în care Costoiu era ministru delegat pentru Cercetare (impus de Andronescu!).
Așadar, Tudor Prisecaru („creația lui Costoiu”) a detronat-o acum, cu un scor umilitor, pe Ecaterina Andronescu („creatoarea lui Costoiu”), scoțând-o practic la pensie!
Cine este Tudor Prisecaru
Tudor Prisecaru (62 de ani) a absolvit Facultatea de Inginerie Mecanică a Institutului Politehnic București (actuala UPB) în 1982.
A lucrat ca șef de echipă reparații la Combinatul Siderurgic Călărași, apoi inginer stagiar la Combinatul Siderurgic Galați.
În 1990 a obținut titlul de doctor în științe inginerești, cu specializarea Cazane de abur și Teoria arderii. A devenit asistent universitar în același an, iar 6 ani mai târziu era șef de lucrări la Catedra Echipament Termomecanic Clasic și Nuclear.
Din 2008 este profesor invitat la École de Mines de Nantes, în Franța.
În perioada 2008-2012 a fost decan al Facultății de Inginerie Mecanică și Mecatronică.
În 2012-2015 a fost secretar de stat responsabil cu Cercetarea, în Guvernul Ponta (ministru Mihnea Costoiu).
Din februarie 2017 este membru în Consiliul Directorilor la Institutul Internațional de Cercetări „Theodore von Karman” (Belgia).