marți, mai 28, 2024
AcasăMainS-a fâsâit și "diversiunea Bâstroe"! Ministrul Tanczos Barna anunță oficial, după măsurători,...

S-a fâsâit și „diversiunea Bâstroe”! Ministrul Tanczos Barna anunță oficial, după măsurători, că „debitele nu s-au modificat în Deltă față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani”

-

Diversiunea legată de Canalul Bâstroe, lansată de ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a fâsâit după o lună de propagandă pro-rusă și anti-ucraineană foarte intensă. Apele Române anunță oficial, după măsurători, că debitul apelor din Delta Dunării este perfect normal, nu ne-a „distrus” nimeni Delta (cu excepția braconierilor autohtoni, conectați la PSD-ul lui Grindeanu).

După „șopârla“ aruncată de mnistrul Sorin Grindeanu luna trecută, din care PSD și AUR s-au înfruptat propagandistic cu urlete isterice despre presupusa secare a Deltei din cauza faptului că ucrainenii adâncesc ilegal Canalul Bâstroe, adevărul își face loc târziu și timid.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a prezentat joi oficial, la Guvern, rezultatele primelor măsurători făcute de autoritățile române pe brațele Deltei Dunării, după ce ucrainenii au dragat Canalul Bâstroe. Ministrul UDMR a fost silit să recunoască faptul că biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată de lucrări și că nu s-a înregistrat nicio scădere a nivelului apelor pe canalele românești.

Totul se vădește, așadar, o operațiune de dezinformare-manipulare pusă la cale de PSD, care a creat o isterie anti-ucraineană din nimic. Kievul anunțase încă din august anul trecut Guvernul României că va face lucrări de întreținere a Canalului Bâstroe. Executivul de la București n-a răspuns nimic, iar în februarie 2023 Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat brusc, aparent alarmat, că ucrainenii fac lucrări de dragare la Bâstroe și că vrea lămuriri.

- Advertisement -

Apoi s-a pus în mișcare mașinăria de propagandă a Rusiei, iar scenariile isterice au început să prindă tracțiune. Marcel Ciolacu, liderul PSD, a ieșit cu pieptul gol înaintea pericolului, strigând că nu va permite distrugerea Deltei Dunării. PSD și AUR au făcut front comun, acuzând Ucraina.

După săptămâni de isterie, vin acum rezultatele: în Deltă nu s-a întâmplat nimic deosebit. Tanczos Barna a fost nevoit să accepte: În ultimele săptămâni, colegii de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători, care au fost finalizate săptămâna trecută, cu privire la debitul Dunării pe Chilia și pe secțiunile unde avem acces pe apele teritoriale ale României. Iar unde am putut, am mers până la malul celălalt al Dunării, cu acordul partenerilor și vecinilor ucraineni. Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii 10-20 de ani în acea zonă. Confirmă de asemenea că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 kilometri”.

Ministrului UDMR – partid apropiat de Viktor Orban, aliatul lui Putin aflat la putere în Ungaria – nu i-a picat bine să confirme că totul a fost doar un balon de săpun al propagandei ruse prin gura PSD. El a încercat să atenueze rezultatul clar al acestor măsurători, spunând că va trebui să se facă măsurători și în partea ucraineană.

- Advertisement -

Tanczos Barna: „Pentru a avea o concluzie generală, avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal în această săptămână, la întâlnirea bilaterală de la Ministerul Transporturilor. Așteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite de Ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a adâncimii și de calculare a debitelor și să putem trage concluziile finale. Efectele în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurația statului mafiot: dosare compromise, achitări scandaloase. Deviza lui Dan Voiculescu, transformată în realitate de regimul Iohannis

* FOTO. Aeronava de lux închiriată pentru zborul lui Iohannis spre Tokyo a făcut un ocol până la Sibiu, ca s-o ia și pe „doamna Carmen”!

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Turcescu: „PMP – partid mic, cu mulți tâmpiți”. Adoptat de clanul Pandele-Firea și îndrăgostit de AUR, Colonelul scuipă unde a lins

* Rușii au pregătit în Turcia lovitura de stat din Moldova. 80 de bărbați au fost instruiți să provoace dezordine și să genereze conflicte de stradă. Filmați la revenirea în Chișinău, agitatorii au devenit agresivi

- Advertisement -

6 COMENTARII

 1. „Distrugerea Deltei”,”bun universal”,doi mari patrioti :un fost prim ministru (ordonanta 13),actual mimistru si un viitor prim ministru ,in timp ce Zelensky ajuta Moldova dezvaluind in fata sefilor de stat europeni informatii despre lovitura de stat,arata acuzator spre Ucraina,bucurand Moscova,arata nepregatire pentru demnitari de stat si arata UE ca nu se poate conta pe unii ministri ai guvernului roman.Mai arata ceva ingrijorator:televiziuni de partid puternice ,lipsite complet de scrupule gata sa provoace un conflict diplomatic nejustificat.

 2. Aveti rabdare, vom vedea ca va fi mai incolo. Stiu ca ucrainenii au fost urecheati de catre UE si au intrerupt lucrarile. Daca UE i-a stopat e foarte bine, inseamna ca Romania a avut dreptate. Si in anii ’90 Ucraina a avut aceleasi intentii, a fost la un pas de scandal tot cu canalul Bistroe, eu nu am incredere in Ucraina.

 3. Sursa: Wikipedia
  „În 2004, Comisia Europeană a emis o „Declarație privind deschiderea canalului Bîstroe în Ucraina” în care spunea că „Comisia Europeană regretă profund deschiderea la navigație raportată a porțiunii inițiale a canalului Bîstroe între Dunăre și Marea Neagră. Traseul canalului trece printr-o zonă special protejată din Patrimoniul Mondial UNESCO din Delta Dunării, care face, de asemenea, obiectul Convenției internaționale Ramsar privind protecția zonelor umede.” etc etc.
  Deci problema nu este de acum, dar voi urechistii n-aveti cum sa stiti pentru ca pe vremea aceea nu era Facebook sau Tik Tok.

  • E problema lor domnule,pe teritoriul lor. Sa se descurce cu organizatiile de mediu.
   A aruncat unul o șoparla si tot romanul a inceput sa zbiere. Ca la asta se pricepe.
   Vai seaca Delta,se distruge Delta….
   Pe cursul fluviului s-au construit mari baraje cu lacuri de acumulare imense, pe afluenti la fel.
   Ca seaca anumite canale,seaca din cauza colmatarii. Nu suntem in stare sa le intretinem.
   Dinamica Deltei este continua.
   Acum 1500 ani bratul nordic se varsa intr-un liman imens in dreptul localitatii Chilia.
   Pe la 1900 Chilia avea doua guri de varsare,una pe bratul actual si una ceva mai la sud de Bastroe.
   Cam jumatate din bratul Sulina este o constructie artificiala. S-a sapat de la zero pana pe la 7-8 m.
   Au fost efecte asupra faunei in general dar asta din cauza asezarilor umane dezvoltate pe maluri.
   Orice asezare umana polueaza. Mai ales poluarea fonica afecteaza fauna.
   Turismul haotic, constructii facute haotic, braconajul, astea distrug Delta, nu ca au sapat amaratii aia 3 m pe un canal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -