joi, martie 28, 2024
AcasăNewsCompania strategică Telekom România e vânată de un fond de investiții care-i...

Compania strategică Telekom România e vânată de un fond de investiții care-i are în spate pe ruși. Dezvăluirea unui important patron de presă

-

În spatele fondului de investiții ACP, care a făcut o ofertă pentru divizia de mobil Telekom România – companie de comunicații strategică pentru țara noastră – se află rușii, dezvăluie Orlando Nicoară, unul dintre cei mai importanți patroni din media și din piața de publicitate online românească. Într-un articol publicat pe blogul său, Orlando Nicoară afirmă că în spatele acestui fond de investiții „se află altcineva care dorește să controleze infrastructura strategică deținută de Telekom Mobile România. Cine ar dori să controleze o infrastructură strategică de comunicații într-o țară membră UE și NATO?”.

Orlando Nicoară este deținătorul companiei Ead, care deține drepturile de televizare a meciurilor din Liga 1 la fotbal, dar și unul dintre cei mai importanți jucători pe piața publicității online și media din România. Conduce Prima TV și Look TV, deține printre multe altele și site-urile News.ro și Profit.ro.

ACP, fondul de investiții care s-a arătat interesat de divizia de telefonie mobilă a Telekom România, este prea mic și n-are niciun fel de experiență în acest domeniu, explică Orlando Nicoară. În spatele acestei firme ar putea fi omul de afaceri bulgar Spas Rusev, care „a vândut compania telecom Vivacom, pentru 1,2 miliarde euro, către media United Group. Rusev are/a avut puternice legături cu Rusia, el fiind finanțat de una dintre cele mai mari bănci rusești, VTB, pusă pe lista de sacțiuni de către guvernul american și UE, după invazia Ucrainei de către Rusia. Rusev cumpărase Vivacom chiar de la VTB”.

Mai jos, un fragment din ce scrie Orlando Nicoară pe blogul său despre fondul ACP, care vrea să preia divizia de telefonie Telekom România.

- Advertisement -

Orlando Nicoară: „În spatele acestui fond se află altcineva care dorește să controleze infrastructura strategică deținută de Telekom Mobile România”

„(…) Trei români apar pe site-ul fondului, la rubrica «Our people», toți trei având backgroup în Big 4, mai exact în KPMG și Deloitte: Claudiu Corcodel, Cristian Stejar și George Dumitrașcu.

Două lucruri sunt frapante:

1. Fondul are zero experiență în domeniul telecom, neavând nicio investiție majoră. Mai mult, telecomul nici nu se află printre domeniile preferate de fond, așa cum se poate vedea în captura preluată de pe siteul lor.

- Advertisement -

2. Fondul nu face buyouturi ci investește între 10 și 35 de milioane euro în companii care au nevoie de capital pentru creștere și generează minim 20 milioane euro pe an. Mai mult, preferă să împrumute, cu opțiune de intrare în acționariat.

Telekom Mobile e o companie solidă, cu venituri de 306,4 milioane euro în 2022 și 38 milioane euro EBITDA, care deține o infrastructură strategică, la nivel național, necesară în realizarea comunicațiilor. Dacă punem o evaluare de 200 milioane euro a companiei rezultă că Telekom Mobile România ar fi o investiție cu mult peste ce a investit ACP până acum, pentru că fondul se laudă cu investiții de 800 milioane euro, realizate prin patru fonduri diferite în ultimii 23 de ani. Telekom Mobile România chiar ar fi o „gălușcă” mult prea mare de îngurgitat pentru ACP.

So, de ce un fond axat pe investiții în creștere, care nu face buyouturi, care nu vrea să dețină controlul în companiile în care investește, ar cumpăra 100% un business pe care

a) nu-l înțelege;

b) nu este printre domeniile lor de investiții;

c) valorează cel puțin un sfert din toată suma investită de fond până acum;

d) ar intra pe o piață extrem de concurențială, cea din România, unde Orange și Vodafone, doi dintre cei mai mari operatori europeni, cu background și experiență în comunicații, se luptă cu cei de la RCS-RDS? De ce ACP ar intra pe o piață de unde chiar nemții de la Telekom au ales să plece?

Răspunsul  pare logicîn spatele acestui fond se află altcineva care dorește să controleze infrastructura strategică deținută de Telekom Mobile România, chiar dacă anumite rațiuni de business dau cu virgulă și nu sunt importante. Cine ar dori să controleze o infrastructură strategică de comunicații într-o țară membră UE și NATO?

Da, speculez. DAR, Accession Capital Partners (ACP) s-a numit înainte Mezzanine Management așa cum scrie pe siteul lor. Unde mai găsim Mezzanine Management? Un Mezzanine Management apare ca fiind fondul care conduce „companii” listate în acționariatul Vivacom, chiar înainte de vânzarea companiei către sârbi:

(…) Entitățile controlate de bulgarul Spas Rusev ar fi fost respinse anul trecut de autoritățile române când au încercat să primească avizele de securitate în eventualitatea în care ar fi cumpărat Telekom Mobile România. O astfel de tranzacție are nevoie de avizul CSAT și e puțin probabil ca serviciile de informații să dea aviz favorabil pe o tranzacție în care Rusev, cu un puternic background rusesc în spate, să cumpere un operator de mobil în România, care deține o puternică infrastructură națională, critică, pentru realizarea comunicațiilor. Este ACP o interfață pentru Spas Rusev/entități controlate de el? Se repetă încercarea de anul trecut, de a primi avizele, de data asta printr-un alt vehicul?

Dacă în 2019, când Rusia nu invadase Ucraina, fostul ministru Bostan declara asta: «Preluarea în România a rețelelor mobile ale Telekom de către un grup de investiții care să aibă legături cu Federația Rusă și cu regimul criminal de la Kremlin reprezintă un pericol foarte mare, fiind necesar ca statul, inclusiv prin avizarea de către CSAT, să supravegheze tranzacția de vânzare și să fie selectat un investitor corect, care respectă principiile economiei de piață și, în același timp, principiile pe care civilizația noastră le respectă», azi, la un an de la invazia Ucrainei, ar trebui să fie exclus ca un investitor finanțat de bănci rusești să poată cumpăra o companie de comunicații în România, care deține o importantă infrastructură națională de comunicații, adică o problemă de securitate națională.

Autoritățile ar trebui să clarifice:

1. Dacă Spas Rusev este implicat în vreun fel în această tranzacție/posibilă tranzacție.

2. Dacă alte entități se află în spatele ACP.

Iar ACP ar trebui să clarifice dacă există vreo legătură între ei și Spas Rusev.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Restaurația statului mafiot: dosare compromise, achitări scandaloase. Deviza lui Dan Voiculescu, transformată în realitate de regimul Iohannis

* FOTO. Aeronava de lux închiriată pentru zborul lui Iohannis spre Tokyo a făcut un ocol până la Sibiu, ca s-o ia și pe „doamna Carmen”!

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a înființat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Turcescu: „PMP – partid mic, cu mulți tâmpiți”. Adoptat de clanul Pandele-Firea și îndrăgostit de AUR, Colonelul scuipă unde a lins

* Rușii au pregătit în Turcia lovitura de stat din Moldova. 80 de bărbați au fost instruiți să provoace dezordine și să genereze conflicte de stradă. Filmați la revenirea în Chișinău, agitatorii au devenit agresivi

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -