Rușinoasa lege a Alinei Gorghiu, votată de toate partidele: pușcărie la domiciliu pentru pedepse de până la 7 ani. Corupții și infractorii cu violență nu vor beneficia de această favoare

16
110920
Alina Gorghiu

Alina Gorghiu (PNL) a inițiat un proiect de lege care a fost votat cu entuziasm de tot Senatul: 128 de voturi „pentru”, două abţineri, niciun vot „contra”. Este de neînțeles de ce toate partidele, fără excepție, au susținut acest proiect absurd, elaborat parcă de Șerban Nicolae, Florin Iordache sau Eugen Nicolicea. Forul decizional, în acest caz, va fi Camera Deputaților.

Senatul a votat marți seara, într-o şedinţă de plen online, un proiect inițiat de Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite condiții, a pedepselor de până în 7 ani de închisoare, relatează Ziare.com. O știre care a trecut aproape neobservată, în contextul pandemiei și al problemelor din sistemul de sănătate.

Persoanele condamnate la pedeapsa închisorii, pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu, vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice, prevede proiectul de lege votat marţi de senatori.

Explicația Alinei Gorghiu, iniţiatoarea propunerii: „Proiectul modifică în esenţă Codul Penal cu câteva prevederi esenţiale, care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, şi anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei şi, de asemenea, executarea fracţionată a pedepsei închisorii. Codul de Procedură Penală suportă o modificare esenţială, care presupune că instanţa se va pronunţa asupra revocării şi anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brăţară electronică, se defineşte noţiunea de imobil în care se execută pedeapsa şi se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăsi imobilul – asta este esenţa iniţiativei legislative”.

Şerban Nicolae, senator PSD, mare susținător al infractorilor: „Să ne punem problema că autorităţile sunt deja pregătite pentru eliberarea infractorilor condamnaţi din închisori pentru a nu mai sta în penitenciar, ci în locuinţe, ar putea să fie prematur, cel puţin la acest moment. Iniţiativa este una care să justifice necesitatea. În ceea ce priveşte însă oportunitatea, aş vrea să reflectaţi, pentru că suntem în situaţia în care mulţi români consideră că se află, ca urmare a măsurilor luate în starea de urgenţă, într-un soi de arest la domiciliu, că autorităţile nu reuşesc să menţină controlul asupra respectării măsurilor de izolare şi carantină la domiciliu, dar PNL se gândeşte la scoaterea infractorilor din închisori pentru a nu suferi condiţiile de detenţie din închisorile româneşti”.

Pe site-ul Camerei Deputaților pot fi citite Expunerea de motive și Proiectul adoptat de Senat.

Dintre politicieni, doar Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, a criticat în termeni duri, pe Facebook, „grozăvia promovată de «liberala» Alina Gorghiu”.

Raluca Prună

„Azi, doamna senator face exact ce critica PNL mai deunăzi la PSD. Moare de grija condamnaților la închisoare. În vremuri de război, nu se moare de grija condamnaților, când la Suceava un director medical a orchestrat o contagiune în masă a cadrelor medicale, când o bucătăreasă dă tunuri cu măști achiziționate pentru statul român, în numele unui evazionist a cărui firma nu se califică formal la procedura de achiziție, evident că la preț de vreo 30 ori mai mare decât cumpără asociațiile de voluntari. În așa vremuri nu se relaxează măsuri penale și de executare a pedepselor. Dimpotrivă. Știe asta orice student mediocru la Drept. Deci, doamna senator propune și Senatul aprobă executarea pedepselor la domiciliu, cu brățări electronice. Foarte convenabil pentru cei cu domiciliu generos, îndeobște politicieni și bucătărese cu contracte de stat oneroase. (…) Liberala Ghorghiu e fix ca PSD-ista generoasă (Lia Olguța) Vasilescu, care dădea din pix salarii și pensii până i-a luat pixul PNL-ul, că mai voia și el să scrie. Și scrie cam la fel și liberala Gorghiu, tot fără identificarea sursei de finanțare, cu încălcarea flagrantă a legii finanțelor publice. (…). Nu e decât o escrocherie în vreme de război pandemic. Că așa e la război pandemic: unii sunt aruncați de-a valma prin spitale și carantine, infectați și neinfectați laolaltă, fără să fie testați (…), iar alții, tot în vreme de război, prin grija unei liberale, își aranjează comod viitorul, dacă vine vreo condamnare. (…) A venit și pe masa mea de ministru propunerea aceasta salvatoare și umanistă. (…) Nu a mers atunci. Momentul de asalt acum e însă perfect, dacă tot suntem ocupați cu pandemia”.

Ce modificări aduce Codului Penal

Una dintre prevederile proiectului este aceea că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanenţă prin intermediul unei brăţări electronice. Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum şi condiţiile referitoare la transmiterea, modificarea şi stocarea datelor obţinute prin supravegherea electronică se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.

Potrivit proiectului, instanţa poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:

 • pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;
 • infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;
 • infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii;
 • în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Cine nu poate beneficia de închisoarea la domiciliu

În proiect se arată și pentru cine nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii:

 • dacă iniţial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
 • infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor;
 • faptele reprezintă infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii, infracţiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice şi mijloace de plată electronice contra siguranţei şi integrităţii sistemelor şi datelor informatice, precum şi infracţiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată.
 • persoana a fost condamnată anterior pentru săvârşirea fie a infracţiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta.

În cazul în care persoana condamnată nu respectă măsurile de supraveghere, instanța poate revoca executarea la domiciliu a pedepsei închisorii. În caz de recidivă, executarea la domiciliu a pedepsei închisorii poate fi anulată.

Proiectul legislativ prevede și executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.

Cum își apără Alina Gorghiu legea pro-infractori

Alina Gorghiu a venit cu explicații pe pagina sa de Facebook.

„Văd că am generat dezbatere în spațiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marți, la Senat, de toți colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepția a două abțineri.

Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în forma îmbunătățită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori în spațiul public.

Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoție. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.

În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai Parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare. Observațiile rezultate din această dezbatere, cu specialiștii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.

De asemenea, proiectele au fost analizate și avizate favorabil de Consiliul Legislativ.

În al treilea rând, prin una dintre propuneri se dorește operaționalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislația penală, dar care sunt inaplicabile.

Vă subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare! Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.).

Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice.

Dacă veți avea observații, le aștept. Le depunem ca amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaților, care este cameră decizională. Nu se grăbește nimeni. Toți, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasă pe orice inițiativă.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

16 COMENTARII

 1. Duplicitară și ciudată ca întotdeauna această ‘PNL’istă cu soț PSD’ist ! Corectă compararea acestei individe cu scorpia hidoasă malefică (muista) Vasilesku, a doamnei Prună !
  În plină pandemie de coronavirus, pe șest ca hoții, ea poartă de grijă hoților, tâlharilor, interlopilor, borfașilor … în timp ce oamenii se îmbolnăvesc și mor pe capete iar cadrele medicale nu reușesc să mai facă față situației !
  Nea Orbane, atenție la duplicitarii din partid ! Acest gest mă pune în mare dilemă dacă să mai votez PNL sau nu ! Este strigător la cer ! Numai o subspecie plecată cu ‘pluta’ putea să facă un astfel de gest, cu atât mai mult în această perioadă critică pentru România !
  Eu mă așteptam la o resetare a României începând cu acest an, după alegeri, dar cu cine ?! Cu Gheorghiu ? Cu Blaga ? Cu Predoiu ? Cu Falcă ? Cu … Cu … Cu cucu !!!

  • Voteaza cu cucu barna,ca si partiduletul lui marxisto-leninist a votat ,ipocritule!Ce este anormal in asta,daca toti infractorii poarta baratari electronice de supraveghere?Iar cei corupti- crime economice si criminalii de drept comun NU fac puscarie la domiciliu,sau nu stii sa citesti?

    • Hotaraste-te,nea’ alexe,ma tutuiesti sau ma domnesti?Citeste mai sus raspunsul la un alt destept ca tine,nea’ mihai,ca pemepistii lui petrov se plimba peste tot cu misiune de a arata cu degetul pnl ,sa uite lumea cine a domnit 10 ani in tara fara sa se faca macar o bratara electronica pt.borfasi ,ce inchisori moderne!- si cine a guvernat cu pesedeul cot la cot in an electoral-2009,cine a dat ordin lui udrea si ritzi sa aduca banii cu valizele la Cotroceni pentru un nou mandat si cine are prieteni buni acum pe dragnea,valcov,voiculescu,garbovan ,ghita teveu si gusha !A,vasilescu e numele ma-tii de familie,eu am numele unor fosti anticomunisti deportati de securitate in Baragan,nemernicule!

 2. Ce-ar mai fi de spus? Cred ca mai mult de jumatate din parlamentari ar rasufla usurati daca legea va trece si va fi promulgata plus afaceristii de casa si esaloanele inferioare ale partidelor. Cred ca s-au inspirat de la italieni care au o lege asemanatoare dar cu pedepse de pana la maxinm 5 ani. In plus italienii te pun sa si muncesti altfel stai la racorica. oare de ce nu se inspira si ei de la nemti sau americani?

 3. Alinuta arunca in aer tot efortul #rezist de 3 ani. Se profita ca acum oamenii nu pot iesi in strada. Ce nu a reusit Dragnea a reusit Alinuta. Nu stiu cum a votat PNL caci ciuma rosie are destule voturi si fara PNL.
  Presedintele nu trebuie sa promulge legea. Trebuie facut un pic de scandal pina sa se reintoarca legea in parlament. Sper sa nu o promulge.

 4. Sa ii ia dracu si sa ii mai voteze dracu pe liberali, m-ati facut sa sudui in Postul Pastelui nenorocitilor. De asta stateam noi acum ticalosilor?! Ca pesedistii sunt draci pe care ii doare in partea dorsala de proprii copii pe care i-au bagat in infractiuni, de propriile mame si familii nu surprinde pe nimeni, pesedistul sa scape doar el insusi cu banii si amantele, dar ca liberalii stau de dracovenii in timp de pandemie este de neconceput! Ori va curatati de pitipoance amante de infractori mafioti si de cocalari infractori mafioti ori va duceti la dracu, pentru ca ne-am pierdut rabdarea cu voi! Un lucru este sa ceri cetatenilor sa iti acorde timp ca sa indrepti marsaviile facute de pesedisti, alt lucru este sa flegmezi cetatenii facand marsevii la fel de mari si cot la cot cu pesedistii! Si mai trist este ca aceasta pitipoanca fosta a penalului olteanu condamnat ca sa vedem coincidenta la 7 ani de inchisoare in prima instanta, a fost sustinuta de Iohannis in fruntea PNL. Ar fi timpul ca presedintele sa mai mediteze inainte de a face prostii, degeaba retrage decoratiile dupa!

  • Voteaza cu barney,si el a votat cu 2 maini proiectul,iar daca esti pmpist,la fel,,cu basescu! IPOCRITI NENOROCITI,TROLI IDIOTI!Ce e rau ca infractorii ,altii decat marii corupti si criminalii de drept comun sa poarte bratari de supraveghere,avem cumva penitenciare moderne de 30 ani de guvernare pesedisto-basista?

   • @Lia: sunteti la fel de batuta in cap ca impostorii vopsiti in liberali. Cum sa voteze Barna legea din Senat cand el este deputat? ! Iar faptul ca si useristii din Senat au votat legea proastei liberale nu este o scuza pentru marsevia liberalilor. Si ala face rau , si ala fura, si ala da in cap, si ala e prost nu este o scuza si o justificare nici in fata justitie statului si nici in fata justitiei divine! In primul rand legea proastei incalca Constitutia discriminand: condamnati care au comis aceeasi fapta ispasesc pedeapsa in mod diferit, pentru ca un lucru este sa stai cu bratara intr-un bordei de 2 metri patrati si altul este sa stai intr-un conac de sute sau chiar mii de metri patrati, repet pentru aceeasi fapta! Iar in cei 30 de ani, in 6 guvernarea a fost liberala cu proasta din Senat membru de baza!

    • Petrov,tu esti taika? Cu prosti ca tine se duce tara asta de rapa! Sa platesti tu despagubirile cerute si castigate la CEDO pentru toti infractorii care vor depune plangeri pentru conditiile de puscarie! Cat a fost 10 ani presedinte basescu petrov al tau,ce dracului a pazit sa modernizeze puscariile,ca se dadea fan al justitiei?Suedezii au propus lui si lui boc ca fac ei ,CU BANII LOR,PUSCARII MODERNE,NUMAI SA NU-I MAI VADA PE LA EI PE BORFASII ROMANI DE TOATE TIPURILE!Dar el ,i-a facut borfetei sale partid nou, numsi sa nu toarne la DNA pe vine a ajutat cu bani publici sa fie reales in 2009!vasilescu e ma-ta, fesenist imputit! Si ca sa nu uiti:cine l-a ajutat pe dragnea sa mutileze justitia? Gorghiu,sau Basescu ?Orban a anuntat deja ca NU va vota niciun liberal proiectul ,senatul nu e camera decizionala,ci camera deputatilor!Barney adormitul,ce a pazit?E SEFUL PARTIDULUI ,DECI SI AL SENATORILOR,DESTEPTULE!I-a obligat gorghiu sa voteze ? Hai diktir,trol basist!

 5. Ei dragii mosului v-ati dat arama pe fata cu gainaria asta . Dracu va mai voteaza . Sper ca somnorosul de la Cotroceni sa opreasca magaria asta ca altfel veti ajunge la cosul de gunoi al istoriei .

   • Oi fi ajuns io la spatii verzi dar astia din pnl si cine a mai votat asemenea magarie in senat vor ajunge la tomberonul istoriei daca nu livreaza lucruri normale ,ca in Romania lui Iohanis.In privinta spatiilor verzi cred ca sunt mai utile populatiei decat otravurile mintilor luminate din parlament.Vrei sa zici ca trebuie carte multa pentru a mirosi o o magarie facuta de altii ?

 6. No comment! Doar atat mai am putere sa scriu. Acesta este mesajul scris pe pagina de facebook a Duduii Alina Ghorghiu:

  De ce tocmai Dumneata sa fii initiatoarea acestei legi? Imaginea este deja formata, puteti sa veniti cu sute de explicatii! Lumea a perceput legea, ca Legea lui Ghorghiu! De ce nu ati scos oricare alta lege? Legea gherghefului, legea socacitelor, etc. Nu puteati dormi noaptea ca vreti inchisoare de weekend? Sunt multe tari din Europa care nu au asa ceva. Noi, trebuia sa fim ultima tara ca sa scoatem asa ceva si doar daca nu se mai putea face altceva la ultimaturile Europei. Aveti idee cam cate procente ati rupt din PNL cu aceasta lege tampita? Si mai ales pe timp de criza inimaginabila v-ati gandit sa o adoptati. Este adevarat ca toate partidele au votat dar legea asta nu trebuia sa poarte vreo legatura cu partidul din care faceti parte. Trebuia sa lasati pe altii sa se friga. De ce nu ati amanat-o pentru vremuri mai linistite? Cunosteti de nu se poate psihologia maselor! Retragerea cu un pas in spate, daca va iubiti partidul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here