Guvernul pregătește măsuri dure împotriva medicilor dezertori: interzicerea dreptului de liberă practică și prelungirea perioadei de preaviz pentru demisionari

0
6049

Guvernul ia în calcul măsuri dure împotriva medicilor care dezertează într-un moment critic pentru sistemul sanitar: interzicerea dreptului de liberă practică și prelungirea perioadei de preaviz pentru demisionarii din aceste zile.

Într-o intervenție în emisiunea „Piața Victoriei” realizată de Alice Iacobescu la Europa FM, premierul Ludovic Orban a indicat două posibile măsuri pentru a descuraja dezertarea personalului medical din fața pericolului COVID-19.

* „Trebuie să mai avem o consultare cu cei din Ministerul Sănătății. Personal, nu aș opta pentru o variantă extremă, să li se interzică dreptul de liberă practică. Eu le-aș da dreptul să se mai gândească, adică să prelungim perioada de preaviz. Este posibil să facem asta în perioada de stare de urgență, prin derogare de la Codul Muncii.”

* „Interzicerea dreptului de practică este o propunere formulată și din zona politică, și din afara zonei politice. Nu am o opinie clar formulată. Este ușor să spui să nu mai practice medicina, dar România și așa duce lipsă de cadre medicale. Avem nevoie de fiecare medic, de fiecare asistent medical, de fiecare personal cu experiență.”

* „Trebuie să asigurăm condiții mai bune în spitale, să cumpărăm materialele necesare, să asigurăm resursele necesare.”

* „Solicitarea mea către personalul medical este să-şi facă datoria, să respecte jurământul lui Hipocrate, să trateze toţi pacienţii – nu numai pacienţii infectaţi cu coronavirus, ci şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale pentru alte afecțiuni.”

* „Noi facem tot ce este omeneşte posibil pentru a asigura materialele, echipamentele, substanţele necesare. Ne-a prins această epidemide oarecum nepregătiţi. La momentul preluării guvernării, ne-am dat seama că sunt rezervele goale. Pe data de 4 februarie am emis o ordonanţă pentru a demara licitaţiile. A trebuit să reparăm multe alte lucruri care erau urgente.”

* „Încercăm să intervenim pentru asigurarea stocurilor strategice, care ar fi trebuit să existe, pentru a distribui acolo unde e o criză. Facem eforturi disperate să obținem aceste materiale.”

VIDEO: Ludovic Orban în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here