miercuri, mai 22, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaRușii se retrag din Avdiivka și Vuhledar, iar în curând vor pleca...

Rușii se retrag din Avdiivka și Vuhledar, iar în curând vor pleca și din Bahmut. Ucrainenii au recucerit câteva zone din centrul orașului asediat, capturate inițial de mercenarii Wagner

-

Informații șoc! Trupele ruse ar fi început deja să-și părăsească pozițiile ofensive din partea de nord a orașului Avdiivka, situat la circa 17 kilometri distanță de Donețk. De asemenea, au abandonat lupta pentru Vuhledar și s-au retras spre Volnovaha, în sud-vestul regiunii Donețk.

În curând, rușii vor pleca și din Bahmut, fiindcă ucrainenii își recuperează teritoriile cucerite inițial de gruparea paramilitară privată PMC Wagner, fondată de Evgheni Prigojin.

Informațiile au apărut pe site-ul unei publicații de opoziție anti-Kremlin, Novaia Gazeta Europa. Se precizează că s-ar putea să se vadă astfel primele indicii ale debutului contraofensivei apărătorilor lui Zelenski. Invadatorii încearcă să-și concentreze forțele spre satul ocupat Novoselivka, de lângă Avdiivka.

Un informator de la fața locului a făcut o radiografie a teritoriilor din regiunea Donețk, unde se dau bătălii puternice, declarându-le jurnaliștilor ruși că armata Kremlinului va bate imediat în retragere de pe mai multe linii ale frontului.

- Advertisement -

Interlocutor din regiunea Donețk: „Înaintarea sudică spre satul Vodianoe încă se menține, dar ei pot pleca de acolo în aproximativ două zile. Pozițiile asupra Vuhledarului au fost abandonate. Acum, acolo este un fel de zonă gri pe o distanță de 10 kilometri. Forțele Armate ale Federației Ruse se retrag spre Volnovaha (oraș în sud-vestul regiunii Donețk – n. red.). În Mariinka încă reușesc să țină linia frontului, dar acolo sunt puține trupe. În Bahmut, Forțele Armate ale Ucrainei au început să recupereze cartierele din centru capturate anterior de wagneroviți. Se mișcă încet, dar cu succes. Luând în calcul toate acestea, Forțele Armate ale Federației Ruse plasate la nord și sud de Bahmut se pregătesc să se retragă”.

„Toate succesele locale ale armatei ruse se vor întoarce cel mai probabil împotriva sa prin acțiunea de retragere de pe pozițiile adăpate cu sânge”

Și canalul de Telegram „Volia” („Voința”), preluat de „Novaia Gazeta Europa”, scrie despre eșecul invadatorilor din regiunea Donețk: „Forțele armate ale Ucrainei au desfășurat noi unități de asalt în direcția Donețk, care au efectuat mai întâi o recunoaștere cu succes în luptă lângă Vodianoe, împingând forțele armate ruse cu 2-3 kilometri, apoi au alungat trupele ruse din pozițiile avute la nord-est de Avdiivka, lovind la baza înaintării ruse spre Novoselivka”.

„Novaia Gazeta Europa”: „Forțele Armate ale Federației Ruse s-au retras la Novoselivka, există amenințarea de a pierde așezarea dacă Forțele Armate ale Ucrainei continuă să avanseze. Acest lucru ar putea duce la o încercuire sau la o retragere rapidă a forțelor armate ruse din pozițiile pe care le au în apropierea localității Krasnogorivka. Acestea sunt tocmai pozițiile pe care corespondenții militari ruși le-au numit «cheie» și au asigurat în toamnă că de acolo armata rusă va putea încercui cu succes Avdiivka. Bătălii aprige pentru aceste așezări au avut loc încă de la începutul războiului. Acum, toate succesele locale ale Forțelor Armate ale Federației Ruse se vor întoarce cel mai probabil împotriva lor prin acțiunea de retragere de pe pozițiile lor adăpate cu sânge”.

- Advertisement -

„Trupele ucrainene din unele zone împing cu grijă inamicul înapoi și se deplasează mai adânc în pozițiile sale”

Retragerea ocupanților din zona Avdiivka a fost una necesară. Asta pentru că, mai susține canalul de Telegram „Volia”, aceștia și-au epuizat resursele umane și materiale.

În tot acest timp, ucrainenii au demonstrat că „un front extins poate fi spart în mai multe locuri deodată”. „S-a decis crearea unei apărări dense în jurul punctelor Donețk, Iasinovataia și Horlivka, dar și o consolidare a defensivei în jurul orașului Volnovaha. Situația este similară în zona Bahmut. Forțele armate ruse se pregătesc să se retragă de pe pozițiile din sudul și nordul orașului, iar PMC-urile și-au pierdut complet ritmul de avans în Bahmut”, scrie „Volia”.

Dezastrul putiniștilor este confirmat și de Aleksandr Musienko, șeful Centrului de Cercetări Juridice Militare: „În multe sectoare ale frontului se înregistrează astăzi o scădere a activității ofensive a trupelor ruse. Rușii mai încearcă să atace în direcția Liman, în zona Bilogorivka. Deși confruntarea sângeroasă continuă în zonele Bahmut și Avdiivka, intensitatea luptei a scăzut considerabil. Trupele ucrainene din unele zone împing cu grijă inamicul înapoi și se deplasează mai adânc în pozițiile sale. Mergând în ofensivă, rușii au înțeles deja inevitabilitatea trecerii la acțiuni defensive. Acum, se pare, acel moment a sosit. Vom vedea cum se va concentra Rusia pe utilizarea artileriei pentru a descuraja Forțele Armate ale Ucrainei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* România va pierde încă 1,4 miliarde de euro din PNRR dacă nu renunță la pensiile speciale, anunță Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene

* AUR, atacuri violente la adresa Ucrainei după dezvăluirea că George Simion s-a întâlnit cu ofițeri FSB. Din comunicat lipsește dezmințirea întâlnirii cu agenții ruși

- Advertisement -

3 COMENTARII

  1. Aș vrea să știu dacă am înțeles bine conținutul articolului dincolo de retorică: forțele ruse încep trecerea în defensivă, ceea ce le va ajuta să blocheze încercările de străpungere ale forțelor ucrainiene, mai ales în zonele critice din punct de vedere strategic. Pe de altă parte, acest lucru înseamnă cedarea inițiativei către trupele ucrainiene într-un moment în care acestea au condiții extrem de favorabile să o valorifice.

    Am înțeles ceva greșit, mi-a scăpat ceva? Întreb pentru că mi-a fost greu să deduc ce anume se spune în articol că se petrece și nu sînt sigur că deducțiile mele sînt corecte pînă la capăt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -