Rușii controlează 70% din Severodonețk, confirmă oficiali ucraineni. Experți: pierderile suferite de armata rusă depășesc cu mult valoarea strategică a orașului și reflectă amestecul lui Putin în planurile militare

0
1538
Harta operațiunilor din Donbass în 31 mai

Rușii controlează acum 70% din Severodonetsk, din estul Ucrainei, confirmă Serhii Haidai, șeful administrației militare regionale Lugansk, citat de CNN. Acesta a menționat că „o parte a trupelor ucrainene” s-au „retras acum pe poziții mai avantajoase, pregătite în prealabil”, în timp ce alte trupe continuă „să lupte în interiorul orașului”. Prețul plătit de ruși pentru a ocupa localitatea, după o lună de lupte feroce, excede însă cu mult valoarea strategică a acesteia, explică experții ISW (Institutul pentru Studiul Războiului – o organizație specifică focusată pe securitate națională și probleme militare din SUA).

Evacuarea celor 15.000 de civili rămași în Severodonețk este în continuare suspendată și „nu este posibil să se aducă ajutor umanitar”, a precizat Haidai, din cauza luptelor crâncene. În acest timp, orașul vecin Lisiceansk este „complet sub control ucrainean”, dar toate „așezările libere” din regiunea Lugansk sunt „în mod constant sub foc”, a adăugat oficialul administrației de la Kiev.

Dacă forțele rusești vor prelua controlul asupra Severodonețkului, orașul vecin Lisiceansk va fi singura zonă urbană din Lugansk care va rămâne sub control ucrainean.

În același timp, o amplă analiză publicată de ISW arată că „resursele consumate de Rusia pentru a captura orașul Severodonețk depășesc cu mult valoarea sa militară“ și demonstrează atât implicarea lui Putin în planurile de luptă ale comandamentului armatei, cât și cât de tare s-au restrâns ambițiile Moscovei după înfrângerea suferită la Kiev.

„Luptele acerbe din Severodonețk se dovedesc a fi cea mai mare provocare pentru Ucraina de la bătălia de la Azovstal, din Mariupol. Ucraina ar putea pierde această bătălie, dar pierderile pe care le provoacă Rusiei fac ca forțele rusești să fie epuizate după această luptă. Puțin va revendica toată regiunea Lugansk dacă Severodonețk cade. Dar dacă asta se face cu prețul unei opriri ulterioare a ofensivei, atunci devine o pierdere strategică. Între timp, Ucraina exploatează concentrarea forțelor rusești în Severodonețk pentru a ataca Hersonul ocupat”, mai scriu analiștii de la ISW.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Un deputat rus amenință SUA: „Cenușa nucleară va veni de la voi!” / Finlanda, Suedia și țările baltice „vor trebui zdrobite”, „vrem să le distrugem”

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here