vineri, aprilie 19, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaExplicațiile unui general american: ce sunt, de fapt, temutele sisteme HIMARS trimise...

Explicațiile unui general american: ce sunt, de fapt, temutele sisteme HIMARS trimise de SUA ucrainenilor. „Concepute special pentru a anula superioritatea sovietică în artilerie“

-

Cunoscutul ofițer american Mark Herling, a explicat marți seara, pe înțelesul tuturor, ce sunt și ce fac temutele sisteme de rachete HIMARS, pe care SUA au anunțat că le vor livra Ucrainei și care au băgat deja în sperieți Moscova. Herling este general-locotenent și a condus în perioada 2011-2012 armata SUA în Europa, iar în trecut Armata a 7-a americană și Divizia 1 Blindată a SUA. El a arătat că aceste sisteme, dezvoltate de americani în anii 1980-1990, au fost concepute special pentru a contracara superioritatea în artilerie pe care o aveau atunci sovieticii.

Generalul Herling a participat, între altele, la cele două războaie din Irak și a condus în Regimentul 1 Cavalerie în celebra bătălie pentru creasta Medina, din februarie 1991, în Operațiunea „Furtună în Deșert”, contra tancurilor T-72 irakiene. După retragerea din serviciul activ și-a continuat cariera ca expert și analist. Are un master de științe în kinesiologie (știința care se ocupă cu legătura dintre corp și neurologie), un master în arte și științe militare, un master în Studii Strategice și de Securitate.

Pe contul său de Twitter, generalul Hertling a arătat că sistemele HIMARS, pe care SUA le vor livra Ucrainei, sunt mai mobile, mai ușor de întreținut și realimentat, mai rapide în capacitatea de atac decât clasicele MLRS, dar în același timp au o capacitate mai mică de lovire (doar 6 rachete în loc de 12). Lansatoarele multiple de rachete (MLRS sunt pe șenile, HIMARS pe roți) au fost gândite special pentru a contracara superioritatea URSS/Rusiei în artilerie convențională. Muniția folosită de HIMARS lovește cu mare precizie ținte aflate la zeci de kilometri, chiar dacă acestea sunt în mișcare.

- Advertisement -

HIMARS, pentru care SUA vor livra Ucrainei muniție capabilă să distrugă inamicul aflat până la 80 de kilometri depărtate, sunt considerate de experți un moment de cotitură în invazia declanșată de Rusia.

General-locotentent Mark Hertling: ce sunt și la ce folosesc sistemele de lansatoare multiple HIMARS pe care SUA le vor livra Ucrainei

„Voi încerca să clarific „problema MLRS”, care pare să fie principala poveste despre război (din Ucraina – n. red.) în acest moment.

Un fir de discuție despre „artilerie” pentru a ajuta la clarificare.

- Advertisement -

În primul rând, „MLRS” (Multiple Launch Rocket System – Sistem de Lansatoare Multiple de Rachete) poate fi de 2 tipuri – M270 MLRS sau M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) – și conține:

– Un sistem care lansează mai multe tipuri de rachete (denumit FOM, sau „Family of Missiles”),

– Un pachet de control al focului și de comunicații la bord,

– Camioane de aprovizionare.

Un pic de istorie este importantă:

– MLRS (M270) a fost dezvoltat în anii ’80 pentru a contracara în mod specific avantajul artileriei sovietice.

– M142 HIMARS a fost proiectat la sfârșitul anilor ’90 pentru forțele aeropurtate și Stryker:

– se deplasează rapid

– atac mai rapid

– putere de loviture mai mică

– mai ușor de realimentat și întreținut.

Mai jos sunt imagini ale celor 2 sisteme diferite.

SUS: sistemul M270 MLRS – pe șenile, mai lent, cu capacitate de lovire mai mare. JOS: M142 HIMARS – mai ușor, mai rapid, mai ușor de întreținut, cu capacitate de lovire mai mică

Rețineți (din fotografii – n. red.) ceea ce este evident:

– M270 are două capsule de rachete (12 rachete), M142 are o singură capsulă (6 rachete).

– M270 este pe șenile, M142 este pe roți.

Aceste 2 lucruri simple fac o diferență enormă în lupta din Ucraina.

Există o mare varietate de tipuri diferite de rachete (și rachete) care pot fi lansate din aceste sisteme.

Acestea variază în 3 arii:

– rază de acțiune,

– precizie și

– sarcină utilă/efect.

Nu voi intra în detalii despre toate, dar razele de acțiune variază de la 32 km la 300+km.

Și nu uitați, aceste sisteme erau destinate să contracareze artileria sovietică.

Primele runde variau:

1. Muniții cu explozibil puternic.

2. „DP-ICM”, sau „Dual Purpose, Improved Conventional Munitions”, (gândiți-vă la bombele cu dispersie, zeci de bombele care ies din canistre peste o țintă pentru a distruge echipamente sau a ucide personal, ca zeci de grenade mici),

Vezi imaginea de mai jos.

Rachetă cu bombe cluster

3. Minele, care se desfășoară ca DP-ICM deasupra unei zone pentru a împiedica utilizarea zonei respective de către inamic,

4. Exploziv foarte puternic,

5. Bilă de tungsten (care a înlocuit bomba cu dispersie scoasă în afara legii).

Există, de asemenea, GMLRS (G de la „guided” sau precizie). Această rachetă vine, de asemenea, într-o varietate de tipuri:

1. GMLRS-U (unitară): focos de 90 de kilograme, rază de acțiune de 40 km.

2. GMLRS-AW (focos alternativ): 70 km cu mai multe focoase diferite.
3. ER-GMLRS (rază de acțiune extinsă): 150 km, manevrabil.

Există, de asemenea, o rachetă (nu o misilă – adică rachetă care se autoghidează) numită ATACMS (Army Tactical Missile System).

Este un sistem de rachete sol-suprafață cu o rază de acțiune de peste 300 km.

Aceasta NU este o rachetă de croazieră, deși este extrem de precisă chiar și împotriva țintelor în mișcare pe uscat și pe mare.

Cineva va întreba care este diferența dintre rachetă și misilă.

Rachetele folosesc un motor pentru a se propulsa la viteze mari, în timp ce misilele sunt de obicei rachete clasice care sunt ghidate și conțin explozibili de un anumit fel.

Dar cu GPS-ul și reperarea cu laser, aceste definiții devin mai neclare.

Înainte ca cineva să se supere, toate – și vreau să spun TOATE – aceste informații sunt surse deschise. Dar, uneori, trebuie să fii în apropiere, să vezi efectele sau să folosești aceste lucruri pentru a le înțelege.

Deși nu sunt artilerist, am fost în apropiere, am văzut efectele și am comandat aceste unități în luptă.

Mulți ucraineni au cerut aceste tipuri de sisteme de luni de zile.

Dar acum poate înțelegeți că există o diferență între „capabilități” și „sisteme”.

Diferențe între razele de acțiune pentru a lovi ținte inamice cu rază lungă de acțiune sau pentru a merge la distanțe mai mari peste granițe.

Uneori, unii din mass-media confundă, de asemenea, „sisteme de rachete” cu „rachete” și ce @potus și @nato sunt dispuse să furnizeze.“

 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -