Rusia a lansat în noaptea de miercuri spre joi ample atacuri cu rachete asupra facilităților portuare, administrative și de stocare a grânelor din orașele ucrainene Odessa și Mikolaev. Însă loviturile au afectat grav interesele Chinei, căreia i-au fost distruse 60.000 de tone de grâne și produse agro-industriale.
Bombardamentele rusești au vizat doar obiective civile, au produs mari pagube și au rănit 22 de persoane.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că raidul din noaptea de miercuri spre joi a fost „probabil cel mai puternic atac de la începutul invaziei”.
Rușii au pretins că au lovit un presupus centru de comandă al mercenarilor străini și alte clădiri cu destinație militară.
Cel puțin o parte dintre rachetele rusești au fost lansate din Crimeea. Există înregistrări video care surprind momentul când rușii au lansat din Simferopol (Crimeea) mai multe Kalibr. Acesta a fost un nou prilej pentru generali americani și alți specialiști să insiste pe lângă administrația de la Casa Albă să trimită Ucrainei celebrele ATACMS. Aceste rachete cu rază lungă de acțiune ar obliga Rusia să-și evacueze atât flota, cât și sistemele de rachete și aviația din Crimeea.
După lovirea podului Kerci, Rusia a denunțat acordul de livrare a cerealelor și a început bombardarea, noapte de noapte, a Odessei, cu scopul de a bloca exportul de grâne.
Efectele sunt însă imprevizibile, iar miercuri noaptea au fost lezate direct interesele unuia dintre puținii aliați ai Moscovei. „În terminalul din port, care a suferit cel mai mult de pe urma terorii rusești, erau stocate 60.000 de tone de produse agro-industriale care urmau să fie trimise pe mare în China”, a anunțat Zelenski.
Pe de altă parte, faptul că apărarea antiaeriană ucraineană n-a reacționat la aceste atacuri pare să indice – după cum comentează analiști militari – fie că nu mai are muniție, fie că stocurile sunt atât de scăzute încât se face economie și nu mai sunt lansate interceptoare decât în cazuri absolut vitale.