SUA trimite Ucrainei lansatoare de rachete HIMARS, dar cu muniție care bate doar până la 80 km, în loc de 300. Americanii se tem că ucrainenii ar putea ataca teritoriul Rusiei

1
2347
Sistemele de rachete mobile HIMARS pe care SUA le vor trimite Ucrainei vor putea lovi ținte rusești cu mare precizie până la 80 de kilometri distanță

Guverul SUA a confirmat marți informațiile răzbătute în presă încă de săptămâna trecută: va trimite Ucrainei sistemele ultra-avansate HIMARS, lansatoare multiple de rachete care lovesc cu mare precizie ținte aflate la distanțe foarte mari, scrie CNN. Până la urmă, s-a optat pentru o variantă intermediară, menționată ca posibilă încă de la început: Ucrainei îi va fi livrată muniție capabilă să lovească ținte aflate până la 80 de kilometri distanță și nu până la 300.

Sistemele HIMARS, spaima armatei ruse, pot lansa rachete până la 300 de kilometri distanță, în funcție de muniția folosită. Însă americanii se tem că ucrainenii ar putea folosi acest armament nu doar în scopuri defensive, ci și ca să atace ținte de pe teritoriul Rusiei, ceea ce ar escalada conflictul într-o direcție nedorită. Așa că noile sisteme de rachete americane trimise Ucrainei vin cu muniție care lovește ținte aflate la distanța maximă de 80 de kilometri – cea mai mare rază de acțiune dintre toate armele de artilerie aflate acum în posesia Ucrainei, spun oficialii administrației americane.

Sistemele HIMARS livrate de americani sunt spaima Rusiei: pot distruge cu precizie ținte aflate până la 80 de kilometri distanță, mult mai departe decât orice alt sistem de artilerie existent acum pe frontul din Ucraina

Oficiali de rang înalt din cadrul administrației americane au confirmat marți reporterilor că Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, cunoscute sub numele de HIMARS, produse de SUA, ca parte a celui de-al 11-lea pachet de asistență pentru securitate acordat Ucrainei. Sursele au declarat că HIMARS vor fi echipate cu muniții care vor permite Ucrainei să lanseze rachete la aproximativ 80 de kilometri.

Aceasta înseamnă mult mai puțin decât raza maximă de acțiune a sistemelor (300 de kilometri), dar mult mai mult decât tot ceea ce i s-a fost trimis Ucrainei până în prezent. Obuzierele M777 Howitzers pe care SUA le-au trimis Ucrainei luna trecută, de exemplu, au marcat o creștere semnificativă a razei de acțiune și a puterii față de sistemele anterioare, dar chiar și acestea au o rază de acțiune maximă de aproximativ 25 de kilometri. De asemenea, Franța a trimis tunuri autopropulsate CESAR care bat până la 40-50 de kilometri distanță. Rusia va fi astfel surclasată la capitolul razei de acțiune a artileriei convenționale. Rușii vor rămâne – deocamdată – doar cu avantajul cantității enorme de tunuri pe care le au, moștenire a arsenalului din perioada sovietică.

Noul pachet de asistență pentru securitate, care va fi anunțat oficial miercuri, va include, de asemenea, radare de supraveghere aeriană, noi arme antitanc Javelin, alte arme contra blindatelor, rachete de artilerie, elicoptere, vehicule tactice și piese de schimb pentru a-i ajuta pe ucraineni să continue întreținerea echipamentelor, au declarat oficialii.

Oficialii americani au dezbătut timp de câteva săptămâni dacă să trimită Ucrainei sistemele avansate de rachete, deoarece acestea pot lovi mult mai departe decât orice arme pe care le au deja. Raza lungă de acțiune a armelor, capabile din punct de vedere tehnic să lovească în teritoriul rusesc, a generat îngrijorări.

Oficiali ai Guvernului SUA au precizat, dealtfel, în cursul zilei de marți că „nu încurajează sau permit Ucrainei să lovească dincolo de granițele sale” și „nu caută să prelungească războiul”.

De asemenea, aceștia au declarat că au primit asigurări din partea Ucrainei că nu vor folosi sistemele pentru a lansa atacuri asupra teritoriului Rusiei. Dar au subliniat că, pe măsură ce conflictul evoluează, SUA „vor continua să își adapteze” asistența la nevoile cele mai urgente ale Ucrainei.

SUA anunță oficial că nu va cere sub nicio formă, oficial sau neoficial, ca Ucraina să renunțe la teritoriile sale pentru a mulțumi Rusia

Un alt element extrem de important este asigurarea dată de înalți oficiali americani că SUA „nu vor exercita presiuni asupra guvernului ucrainean, în public sau în privat, pentru a face concesii teritoriale” Rusiei. Precizarea vine într-un moment în care lideri ai unor importante state europene, precum Emmanuel Macron, președintele Franței, dar și diverși foști sau actuali oameni de stat – precum celebrul Henry Kissinger, ex-secretar de stat al SUA în perioada Reagan – au avansat ideea ca Ucraina să renunțe la teritoriile ocupate acum de Rusia în schimbul unei promisiuni de pace.

Numeroși analiști, oameni de stat, ofițeri de rang superior care au activat în NATO și armata americană, jurnaliști și alte personalități au avertizat că nu salvarea reputației lui Putin ar trebui să fie acum prioritară, ci înfrângerea Rusiei militariste și imperialiste. Moscova a încălcat deja cel puțin 3 tratate în care-și lua angajamentul să nu atace Ucraina, iar acum desfășoară un război criminal, presărat cu masacre, încălcarea convențiilor internaționale, torturi ale prizonierilor și purificări etnice în teritoriile pe care a reușit să le ocupe.

Un nou acord, în condițiile în care Putin nu recunoaște dreptul la existență al statului vecin, n-ar face decât să dea răgaz Rusiei, care a suferit pierderi uriașe, să-și reclădească forța militară și să atace din nou nu doar Ucraina, ci și alte țări. Putin a precizat, într-un discurs ținut cu două zile înainte de invadarea țării vecine, că nici țările baltice și Moldova nu au de ce să fie independente, pentru că ele aparțin de drept Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Cum a fost posibilă a doua excludere din magistratură pentru Cristi Danileț în epoca Iohannis-PSD. „Asistăm la o anesteziere a Justiției pentru o epocă de concordie politică”

* Guvernul PSD-PNL, marele câștigător al inflației: a încasat, în doar 4 luni, cu 23 de miliarde de lei mai mult de pe urma exploziei prețurilor

* RECHIZITORIU. Fiul mafiotului Rădoi închiria spațiu la metrou cu 250 de euro pe lună și îl subînchiria cu 2.800. Profit: 237.600 de euro în 9 ani

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Raport secret britanic: armata rusă ar putea intra în colaps din cauza pierderilor uriașe – peste 30.000 de militari. Putin consideră că e “un preț acceptabil”

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Putin și ai lui, acuzați că și-au înecat intenționat marinarii de pe crucișătorul Moscova! „Au fost abandonați în bucătărie. Ofițerii au scăpat primii, ca șobolanii”

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

1 COMENTARIU

  1. De ce trebuie să continue acest război al Occidentului cu o țară care își vede de propria dezvoltare?
    De ce trebuid încurajat nazismul?
    De ce trebuis bombardați oamenii din Donbas care în sfârșit au pace, după 8 ani de chin prin subsoluri? Ce v-au făcut acești oameni, dd vă bucurați așa de uciderea lor?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here