Rusia: „Rădbarea noastră cu Occidentul s-a încheiat. Acum e timpul ca lucrurile să se miște!”. Ultimatumul acordat NATO expiră săptămâna viitoare

2
4569
Serghei Lavrov (stânga), ministrul de Externe al Rusiei, și Serghei Șoigu (dreapta), ministrul Apărării de la Moscova. FOTO: AP

Vremea diplomației a trecut, e timpul ca „lucrurile să se miște”, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, confirmând cele mai negre temeri față de intențiile Moscovei în privința Ucrainei. Agențiile RIA Novosti și Associated Press transmit noua amenințare, care sună aproape ca o declarație de război, într-un moment în care Ucraina a fost deja atacată masiv cibernetic de Rusia, iar la granițele dintre cele două state vin noi trupe pe lângă cei peste 100.000 de militari ruși deja prezenți.

După 3 întâlniri între NATO și Rusia, încheiate cu eșecuri și blocaj diplomatic, Serghei Lavrov a transmis că „răbdarea noastră s-a încheiat”.

Afirmația vine la o zi după un editorial al fostei responsabile americane pentru relațiile cu Rusia din perioada președintelui Obama care a avertizat că „sunt îngrozitor de convinsă” că Puțin va invada Ucraina. Drept argument, Evelyne Farkas aducea ca argument „nerăbdarea ministrului de Externe Serghei Lavrov pe parcursul negocierilor”.

Prezența militarilor americani și britanici în Ucraina va duce „la o confruntare directă” între Rusia și NATO

Vineri, înaltul oficial rus a confirmat această „grabă” de a epuiza căile diplomatice: „Răbdarea noastră (cu Occidentul – n. red.) s-a încheiat. Am avut foarte multă răbdare, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște. Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul-simț”.

Lavrov a continuat acuzând NATO că vrea „să se extindă artificial”. Rusia pretinde ca Ucraina și Georgia să nu fie incluse în alianța nord-atlantică.

Putin se află în plin proces de reconstrucție a Uniunii Sovietice. Expertul Valentin Naumescu a semnalat că Rusia a anexat deja de facto Belarus, iar Kazahstan are acum pe teritoriul său trupe trimise de Moscova pentru a „restabili ordinea”.

Ministrul Lavrov a afirmat că „sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina”, lucru inacceptabil pentru Rusia. Prezența acestora în zona separatistă Donbass „depășește multe linii roșii” și va duce „la o înfruntare directă” între Rusia și NATO.

Prin aceasta, Lavrov recunoaște implicit fie că trupele ruse se pregătesc să invadeze Ucraina, fie că ele acționează pe teritoriul regiunii separatiste (lucru negat până acum).

Declarațiile Guvernului rus cresc în agresivitate zi de zi. Lavrov a afirmat că „este inacceptabilă” cererea ca Rusia să-și retragă trupele de la granițele Ucrainei: „Vestul merge prea departe!”.

În același timp, ministrul lui Putin a reluat că timpul acordat tratativelor s-a terminat: „Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri“.

Ultimatumul lui Lavrov este, la rândul său, formulat în asemenea termeni încât să fie inacceptabil pentru Occident: NATO trebuie să ofere, până săptămâna viitoare, garanții scrise că nu se va mai extinde către Est.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Temeți-vă!” Rusia a atacat cibernetic Ucraina. Site-urile guvernamentale, inclusiv cel al Guvernului și al Consiliului de Securitate, au căzut

* Ambasada Rusiei în România, propagandă scârboasă împotriva SUA, ca pe vremea URSS. Cică ocupantul rus a adus pacea în Transnistria, Georgia și Ucraina!

* Cei 7 mari trădători din armata Ucrainei care le-au predat rușilor Crimeea fără luptă. Recompensați de Rusia, judecați de Ucraina ca dezertori

* Cazul fetițelor călcate pe trecerea de pietoni: Poliția a încercat să fabrice dovezi și să mușamalizeze crima!

* Mincinoasa Monica Pop, zdrobită cu cifre de DSU: „Astăzi, 392 din cei 441 de pacienți Covid de la ATI sunt nevaccinați, iar 34 din cele 36 de decese sunt ale unor persoane nevaccinate”

* Prejudiciul produs statului de „banda lui Vanghelie”, în noul dosar de corupție: peste 50 de milioane de euro! Azi-noapte a dormit în arest

* Revoltă spontană în Bolintin Vale, unde un rom ursar a ucis un taximetrist crăpându-i capul cu o piatră. Oamenii sunt terorizați de multă vreme, poliția dă comunicate în limbaj de lemn

* Sorin Grindeanu, regele gafelor după ce a preluat Ministerul Transporturilor. Cum s-a făcut de râs fostul premier

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (61) / Operațiunea „Scăpați de mașina doctorului Decă!”

* Australia i-a anulat din nou viza lui Djokovici. Ce soluții are sârbul pentru a încerca să joace, totuși, la Australian Open

2 COMENTARII

  1. Amatorism politic extrem, să alegi acest moment pentru agitație în Timișoara lui Dominic Fritz. George Simion, după ce a tot organizat proteste pentru cauze romantice perdante (condamnarea lui Iliescu, recuperarea Basarabiei), reușește la Timișoara în 14.01.2022 să-și șteargă întreg CV-ul onorabil. Îi confirmă gratuit atât pe cei care spun că a ajuns berbecele noii coaliții contra USR, deci contra protestelor anticorupție, cât și pe cei care l-au acuzat că joacă pentru RO-exit. Un atac acum la primarul Dominic Fritz, în contextul acutizării roșii a conflictului din Ucraina, va pune România, în presa germană, într-o pozițiune inconfortabilă de aliat NATO nesigur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here