Rusia a pregătit invadarea Ucrainei încă din 2015, când Putin i-a dat 60 de milioane de dolari lui Prigojin să construiască o bază militară în Belgorod. Cei 3.500 de militari dislocați acolo au fost deja eliminați de ucraineni

1
2950
Evgheni Savcenko și militarii instalați în regiunea Belgorod

Dictatorul criminal Vladimir Putin a hotărât să invadeze Ucraina încă din toamna anului 2015, când i-a încredințat, prin intemediul Ministerului rus al Apărării, un contract de 60 de miloane de dolari (3,3 miliarde de ruble) fondatorului grupării paramilitare private PMC Wagner, Evgheni Prigojin, pentru a construi o bază militară ultramodernă în apropierea frontierei cu Ucraina. Ordinul a venit la un an și jumătate distanță de la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea printr-un fals referendum, nerecunoscut de niciun stat democratic de pe glob.

Spațiul pentru această construcție militară de amploare a fost repartizat pe teritoriul districtului Valuiki din regiunea Belgorod. Firma care s-a ocupat de ridicarea taberei Kremlinului se numește Megaline SRL și este asociată cu „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin. Asta a reieșit în acel moment din documentele publicate pe site-ul de achiziții publice al Federației Ruse.

Putin l-ar fi preferat pe Prigojin în detrimentul altor investitori fiindcă acesta a oferit o garanție pentru executarea lucrării în valoare de 5,7 milioane de dolari (300 de milioane de ruble).

„Orașul militar” se află la doar 25 de kilometri de granița cu regiunea ucraineană Lugansk

Publicația Rbc.ru scria la acea vreme că firma-paravan Megaline avea doi coproprietari: Concord Management and Consulting LLC (50% din acțiuni) și Lahta LLC (50% din acțiuni). În 2011, Prigojin deținuse numai 14% din acțiunile primei companii. Peste doi ani, în 2013, preluase pachetul majoritar de 80%, iar apoi și pe cel din cea de-a doua companie.

Conform unei anchete realizate în perioada respectivă de ziarul Novaia Gazeta, Prigojin ar fi transferat acțiunile de la Concord către mama sa, Violeta Prigojina, iar pe cele de la Laha către Svetlana Sobirova.

Prigojin a înălțat „orașul militar” al lui Putin în satul Soloti, situat la 10 kilometri de orașul Valuiki (circa 34.000 de locuitori) și la numai 25 de kilometri de granița cu regiunea Lugansk din Ucraina. Valuiki este centrul administrativ al districtului cu același nume din regiunea Belgorod.

Putin a supervizat construcția acestei baze militare cu un scop precis. Ea se află la 152 de kilometri de Belgorod (capitala regiunii Belgorod), la 169 de kilometri de Harkov (al doilea oraș ca mărime din Ucraina) și la 257 de kilometri de Lugansk (capitala regiunii Lugansk).

Pe suprafața de 300 de hectare erau prevăzute 9 cazărmi cu 3 sau 5 etaje, pentru 3.500 de militari

Printr-un ordin al ministrului Apărării, Serghei Șoigu, pe suprafața de 300 de hectare urmau să fie construite:

 • O clădire a cartierului general.
 • Un sediu cu un centru de comunicații pentru 328 de militari.
 • 9 cazărmi: 5 dintre ele cu 3 etaje și alte 4 cu 5 etaje, pentru 3.500 de militari.
 • O clădire pentru învățământ.
 • Un centru medical cu un spital de 50 de paturi și un ambulator pentru 200 de pacienți.
 • O cantină cu o sală specială pentru 50 de ofițeri, întinsă pe 5.000 de metri pătrați.
 • Depozite pentru stocarea echipamentelor auto și militare.
 • O clădire cu 3 etaje, unde să fie amplasate: o cafenea, o sală de calculatoare, un magazin, un centru cultural și de agrement.
 • Un patinoar cu 600 de locuri.
 • Un stadion cu un complex sportiv.
 • Terenuri de joacă pentru copiii militarilor.
 • Baie prevăzută cu 80-90 de dușuri.
 • Frizerie cu 3 frizeri angajați pe perioadă nedeterminată.

Firma Megaline, controlată de Evgheni Prigojin, nu mai participase în alte proiecte de construcții, înainte de a fi aleasă de Ministerul rus al Apărării. În urmă cu 7 ani, secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, se ferise să facă vreun comentariu pe această temă.

Ziaristii.com vă prezintă dezvăluirile apărute în acel moment pe site-ul Rbc.ru.

8,7 milioane de dolari pentru o autostradă de 7,4 kilometri spre regiunea ucraineană Harkov 

Peste 100 de licitații câștigate în 2015. „Nici Megaline și nici alte companii asociate grupului Concord nu au fost remarcate în proiecte de construcții. Numeroase contracte ale Megaline cu agenții guvernamentale (numai în acest an, compania a câștigat peste 100 de licitații și a semnat contracte pentru 4,8 miliarde de ruble) legate de servicii sanitare și de întreținere și de eliminarea deșeurilor menajere solide și lichide municipale (peste 91 de milioane de dolari – n. red.).”

Peste 95 % din contracte cu ministerul lui Șoigu. „Principalul client al Megaline este Ministerul Apărării și organizațiile subordonate acestuia: acestea reprezintă peste 95% din toate contractele încheiate. Dar, pe lângă departamentul lui Serghei Șoigu, compania asociată cu Concord deservește, de exemplu, unitatea militară nr. 66631 a FSO (Serviciul Federal de Securitate – n. red.) și Direcția federală pentru depozitarea în siguranță și distrugerea armelor chimice din subordinea Ministerului Industriei și Comerțului, unitatea militară nr. 70855.”

Depozit de peste 8,7 milioane de dolari. „Pe lângă contractul de 3 miliarde de ruble, se cheltuiesc sume importante în acest an (2015 – n. red.) în zona Căilor Ferate Ruse, unde s-a început reconstrucția unui depozit de stocare temporară la gara Valuiki. Compania de stat va cheltui aproximativ 460 de milioane de ruble (peste 8,7 milioane de dolari raportat la anul 2015 – n. red.) pentru furnizarea de echipamente și punerea în aplicare a unei game de lucrări.”

Alte 8,7 milioane de dolari pentru autostrada spre Harkov. „Departamentul pentru Facilități Rutiere și Transport al Regiunii Belgorod a semnat un contract pentru reconstrucția autostrăzii Starîi Oskol – Valuiki, cu acces la granița regiunii Harkov, având o lungime de 7,4 kilometri (suma contractului – 455 de milioane de ruble).”

Declarația guvernatorului din Belgorod care a prevestit „operațiunea specială” din Ucraina

Într-un final, în „orașul militar” putinist s-au construit 12 imobile cu 411 apartamente pentru militarii Regimentului 752 al Diviziei a 3-a de puști motorizate din Districtul Militar de Vest. Noul microdistrict a fost numit după un „erou al URSS”, generalul de armată Nikolai Vatutin.

Inaugurarea bazei militare de lângă Valuiki s-a făcut, în 2017, în prezența generalului-colonel Aleksandr Juravlev (comandantul Districtului Militar de Vest) și a politicianului Evgheni Savcenko (guvernatorul regiunii Belgorod). Recent, Putin l-a înlăturat pe Juravlev de la cârma Districtului Militar de Vest. Nici Savcenko nu mai este în prezent guvernator. S-a retras din funcție, după ce a câștigat alegerile pentru Camera Deputaților din regiunea Belgorod.

Savcenko a prevestit încă de atunci invazia rusă în Ucraina, printr-o declarație apărută pe site-ul Mir Belogoria (Lumea Belgorodului): „Datoria apărătorului Patriei este să apere Patria, dar Patria trebuie să aibă în permanență grijă de apărătorii ei. A treia divizie este desfășurată într-un loc nou, prevăzut cu tot ce este necesar pentru a proteja granițele Patriei noastre”.

Singura graniță în zonă este cea cu Ucraina.

„Denazificatorii” din baza putinistă au căzut într-o încercuire lângă orașul Liman, regiunea Donețk 

Investiția totală de 77,4 milioane de dolari a sceleratului Putin s-a dus pe apa sâmbetei: 60 de milioane de dolari pentru baza militară, 8,7 milioane de dolari pentru depozitul din zona căilor ferate ruse și alte 8,7 milioane de dolari în refacerea autostrăzii spre Harkov.

Cei 3.500 de militari, dislocați acolo pentru a ataca Ucraina, au căzut în cele din urmă într-o încercuire operațională lângă orașul Liman din regiunea Donețk, pe 30 septembrie. Cei mai mulți dintre ei au fost practic scoși din luptă. Unitatea căsăpită de ucraineni fusese redistribuită în 2016 de la Samara la Valuiki și reorganizată din Brigada 23 separată de puști motorizate în Regimentul 752 de pușcă motorizată de gardă, păstrându-și premiile, titlurile și forma istorică din perioada stalinistă.

Mai mult, pe 15 octombrie, la poligonul din cadrul bazei militare a avut loc un masacru soldat, potrivit Ministerului rus al Apărării, cu 11 persoane ucise și alte 15 rănite. Alte surse vorbesc despre 22 de decedați. Totul s-ar fi petrecut în urma unor conflicte iscate între noii recruți „mobilizați parțial” de Putin pentru războiul din Ucraina și aduși acolo într-o primă fază de pregătire, înainte de a fi aruncați pe front.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă, Severin, Prodanca și soția sputnikă a lui Gelu Voican Voiculescu au sărbătorit la Ambasada rusă, alături de obraznicul ambasador Kuzmin

* Muzeografa care a trudit la doctoratul ministrului Tîlvăr: „Am muncit enorm. I-am făcut teza de la zero!”. DNA a clasat cazul după ce le-a dat acuzaților declarațiile femeii

* Se profilează o alianță USR – PMP – Forța Dreptei. Liderii celor trei partide discută despre construirea unui nou pol de dreapta, ca alternativă la PNL și PSD

* Victorie mare pentru România după 4 ani de lupte duse de USR: au intrat în vigoare legile „Fără penali în funcții publice”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

* VIDEO. Maia Sandu, disperată, la București: „Avem nevoie de ajutor să supravieţuim ca parte a lumii libere” / „Sunt gata să ne dea foc la țară!” / „Suntem cu toții în pericol, Rusia nu are reguli”

* Șeful armatei Ucrainei: „Am distrus de două ori mai multe avioane rusești decât a pierdut URSS în 10 ani în Afganistan – 278 față de 118”

* Fonfleul anului: „Elon Musk și Angelina Jolie la Castelul Bran, de Halloween”. Cum a reușit un site obscur să atragă televiziunile într-o minciună de proporții gigantice

* Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Conference League

1 COMENTARIU

 1. Denumirea microdistrictului construit in regiunea Belgorodului ar trebui sa fie „Nikolai Vatutin” si nu „Nikolai Vatunin” cum s-a consemnat in articol. Denumirea nu este aleasa intamplator. Vatutin a condus frontul de sud-vest si prin urmare recuperarea Belgorodului de catre Armata Rosie in 1943 este legata de acesta. Mai mult decat atat insa este lichidarea acestui general sovietic in Februarie 1944, in regiunea Hmelnitki, de catre fortele UPA (armata de rezistenta ucraineana ant-sovietica)- un semnal clar ca denumirea aleasa face apel la sentimente de revansa sovietice, adica paradigma in care se desfasoara actualul razboi de agresiune putinista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here