joi, aprilie 25, 2024
AcasăSportBravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea...

Bravo, CFR Cluj! Rușine, FCSB! Echipa lui Dan Petrescu s-a calificat, cea a lui Gigi Becali e cea mai slabă din Europa

-

Cele două echipe românești din grupele Conference League (competiția numărul 3, ultima, în Europa) au avut prestații total diferite și în ultima etapă, ca pe tot parcursul european: CFR Cluj a obținut a treia victorie și s-a calificat în faza următoare, FCSB a fost surclasată și de rezervele lui West Ham United.

Campioana României, CFR Cluj, a ajuns în gupele Conference League pentru a doua oară consecutiv, în primele două ediții ale competiției. Dacă anul trecut a făcut figurație (ultimul loc în grupă, cu 4 puncte, după Alkmaar, Randers și Jablonec), acum a încheiat pe 2, cu 10 puncte (după Sivasspor, dar peste Slavia Praga și Ballkani).

Vicecampioana FCSB s-a făcut de râs: nicio victorie, doar două puncte, golaveraj catastrofal (3-18 în 6 meciuri), cel mai slab din întreaga competiție!

Grupa G: CFR Cluj ia locul 2 și încă două milioane de euro (în total, 5 milioane)

CFR Cluj – Ballkani (Kosovo) 1-0. Gol: Boateng (17).

- Advertisement -

Slavia Praga – Sivasspor 1-1. Goluri: Goutas (65 – autogol) / Gradel (28 – din penalty).

Clasament:

- Advertisement -

CFR Cluj a fost la mâna ei: dacă-i învingea pe kosovarii de la Ballkani, prindea locul 2, indiferent de rezultatul Slaviei Praga cu formația turcă Sivasspor, câștigătoarea grupei încă dinaintea ultimei etape.

Echipa lui Dan Petrescu a deschis scorul rapid, prin ghanezul Boateng. putea fi 2-0 în minutul 35, dar veteranul Ciprian Deac (36 de ani și 8 luni) a ratat un penalty de două ori (de fiecare dată a apărat portarul albanez Frashëri). Arbitrul german Daniel Schlager a dictat repetarea loviturii de la 11 metri pentru că mingea respinsă de portarul oaspeților a fost respinsă de un jucător intrat în careu înainte ca Deac să lovească mingea.

A rămas 1-0 până la final, pentru că Dan Petrescu a făcut ce știe mai bine: a „înghețat” meciul, l-a „criogenat”!

CFR Cluj s-ar fi calificat și dacă făcea egal, pentru că Slavia Praga n-a reușit să câștige meciul cu Sivasspor. Dar, evident, era extrem de riscant, cehii puteau înscrie spre final. În plus, contează și cei 500.000 de euro pe care ardelenii și i-au asigurat ca primă de victorie din partea UEFA.

Cum CFR Cluj a obținut în grupă 10 puncte (trei victorii și o remiză), bonusul financiar a fost de 1.666.000 de euro, la care se adaugă 625.000 de euro cuveniți pentru ocuparea locului 2. Așadar, în total, 2.291.000 de euro câștigați pe teren, în cele 6 meciuri din grupă.

Alți 2,94 milioane de euro au intrat în contul CFR Cluj (ca și în cel al FCSB) pentru calificarea în grupele Conference League.

Suma totală obținută de clujeni, pentru calificarea în grupe, obținerea celor 10 puncte și calificarea în „16”-imi, este de 5.231.000 de euro.

Dacă va câștiga play-off-ul din februarie și se va califica în „optimi”, CFR Cluj va mai primi 300.000 de euro. Apoi, fiecare tur trecut i-ar aduce noi premii, tot mai consistente.

Cei 8 posibili adversari ai lui CFR Cluj. Tabloul complet din Conference League

CFR Cluj s-a caificat pentru play-off-ul jucat doar de cele 8 echipe de pe locul 2 din grupele Conference League. Adversarele lor vor fi cele 8 formații de pe locul 3 din grupele Europa League.

Tragerea la sorți va avea loc luni, de la ora 15.00, la sediul UEFA de la Nyon (Elveția). Cei 8 posibili adversari ai lui CFR Cluj în play-off sunt: Bodo/Glimt (Norvegia), AEK Larnaca (Cipru), Ludogoreț Razgrad (Bulgaria), Sporting Braga (Portugalia), Șerif Tiraspol (Rep. Moldova), Qarabag (Azerbaidjan), Trabzonspor (Turcia) și Lazio Roma (Italia).

Acestor 8 echipe „retrogradate” din Europa League le vor fi opuse cele 8 formații care s-au clasat pe locul 2 în grupele Conference League: Fiorentina (Italia), Anderlecht Bruxelles (Belgia), Lech Poznan (Polonia), Partizan Belgrad (Serbia), Dniepr (Ucraina), Gent (Belgia), CFR Cluj (România) și FC Basel (Elveția).

„Dubla” din play-off este programată pe 16 și 23 februarie 2023.

Învingătoarele celor 8 meciuri din play-off vor continua competiția alături de cele 8 câștigătore ale grupelor din Conference League: Istanbul BB (Turcia), West Ham United (Anglia), Villarreal (Spania), Nice (Franța), AZ Alkmaar (Olanda), Djurgarden (Suedia), Sivasspor (Turcia) și Slovan Bratislava (Slovacia).

Grupa B: FCSB – ultima găină din coteț. Cea mai slabă apărare, cel mai prost golaveraj. Aproape două milioane de euro mai puțin decât CFR Cluj

FCSB – West Ham United 0-3. Goluri: Fornals (40, 65), Dawa (56 – autogol).

Silkeborg – Anderlecht Bruxelles 0-2. Gol: Refaelov (20), Raman (90+4).

Clasament:

FCSB a încheiat grupa cu încă o înfrângere rușinoasă: 0-3 cu West Ham United, care se adaugă dublului 0-5 cu Silkeborg.

De data asta, West Ham United a venit cu echipa a doua, antrenorul David Moyes a trimis pe teren multe rezerve și chiar rezervele rezervelor, inclusiv juniori precum Scarles (16 ani) și Mubama (18).

FCSB a înregistrat două recorduri negative pentru grupele Conference League din acest an: cele mai multe goluri primite (18) și cel mai slab golaveraj (–15), dintre cele 32 de echipe din competiție.

Cum FCSB a avut și cele mai puține puncte (2), la egalitate cu Austria Viena, Rigas (Letonia), Vaduz (Liechtenstein) și Shamrock Rovers (Irlanda), rezultă că FCSB a fost cea mai slabă echipă din Conference League: locul 32 din 32 (ultimul).

Cele mai multe goluri primite:

  • FCSB 18
  • Hearts (Scoția) 16
  • Austria Viena 15
  • Ballkani (Kosovo) 11
  • Slovacko (Cehia) 11
  • Rigas (Letonia) 11
  • Vaduz (Liechtenstein) 11

Cel mai slab golaveraj:

  • FCSB –15 (3-18)
  • Austria Viena –13 (2-15)
  • Hearts (Scoția) –10 (6-16)
  • Shamrock Rovers (Irlanda) –9 (1-10)
  • Rigas (Letonia) –9 (2-11)
  • Vaduz (Liechtenstein) –6 (5-11)

Echipa lui Gigi Becali și-a asigurat din premii doar 332.000 de euro, pentru cele două puncte obținute în „dubla” cu Anderlecht Bruxelles (0-0 și 2-2). Aceștia se adaugă celor 2,94 milioane de euro încasați pentru calificarea în grupe. În total: 3.272.000 de euro, cu 1.959.000 mai puțin decât CFR Cluj.

FCSB, depășită de echipe din Liechtenstein, Cipru, Kosovo, Letonia, Lituania, Armenia și Azerbaidjan

Nici în Europa League (competiția nr. 2 în fotbalul european intercluburi) nu există vreo echipă care să fi avut cifrele proaste ale FCSB. Dintre cele 32 de echipe din Europa League, cele mai multe goluri au încasat FC Zürich (16), HJK Helsinki (13) și Omonia Nicosia (12), față de cele 18 ale FCSB. De asemenea, cel mai prost golaveraj l-au avut FC Zürich (5-16) și HJK Helsinki (2-13), așadar ambele cu -11, față de -15 (3-18) al FCSB.

Doar în Champions League (competiția nr. 1 în fotbalul european intercluburi) există trei echipe care au încasat mai multe goluri decât FCSB (18): Viktoria Plzen (24), Glasgow Rangers (22) și Maccabi Haifa (21). De asemenea, două echipe cu golaveraj mai slab decât FCSB (3-18 / -15): Glasgow Rangers (2-22 / – 20) și Viktoria Plzen (5-24 / -19), în vreme ce Maccabi Haifa a avut -14 (7-21). Dar adversarii acestor echipe au fost incomparabil mai puternici decât cei ai FCSB: Bayern München, Inter Milano și Barcelona (în cazul Viktoriei Plzen), Napoli, Liverpool și Ajax Amsterdam (în cazul lui Glasgow Rangers), Benfica Lisabona, PSG și Juventus Torino (în cazul lui Maccabi Haifa). Alt calibru decât West Ham United – Anderlecht – Silkeborg!

Așadar, pe tot tabloul cupelor europene, dintre cele 96 de echipe din grupe (3 competiții a câte 32 de echipe), FCSB a avut a patra cea mai slabă apărare (după Viktoria Plzen, Glasgow Rangers și Maccabi Haifa) și al treilea cel mai slab golaveraj (după Glasgow Rangers și Viktoria Plzen). Dar ținând cont de calibrul adversarilor, dat de diferența de nivel valoric dintre C1 și C3, se poate trage lesne concluzia că FCSB a avut cea mai slabă apărare și cel mai prost golaveraj din tot fotbalul european!

Printre echipele care au avut un bilanț mai bun decât FCSB se numără formații din:

  • Conference League: Liechtenstein (FC Vaduz – 2 p, golaveraj 5-11), Letonia (Rigas – 2 p, golaveraj 2-11), Kosovo (Ballkani – 4 p), Lituania (Jalghiris Vilnius – 5 p), Armenia (Pyunik Erevan – 6 p), Cipru (Apollon Limassol – 7 p), Israel (Hapoel Beer Sheva – 7 p), Ucraina (Dniepr – 10 p).
  • Europa League: Republica Moldova (Șerif Tiraspol – 5 p), Cipru (AEK Larnaca – 5 p), Bulgaria (Ludogoreț Razgrad – 7 p), Azerbaidjan (Qarabag – 8 p).
  • Champions League: Israel (Maccabi Haifa – 3 p), Ucraina (Șahtior Donețk – 6 p).

Precizare: Ucraina e o țară aflată în război de peste 8 luni. Campionatul său a fost suspendat 6 luni, reluându-se abia la finalul lunii august. În cupele europene, echipele ucrainene nu joacă pe teren propriu, ci pe teren neutru (Polonia, Turcia etc.) și în deplasare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Primul jaf făcut de arbitri după introducerea sistemului VAR: două penalty-uri inventate în derby-ul Rapid – CFR Cluj! Bonus: un jucător iertat de eliminare

„Antrenorul” Gigi Becali face de râs România: 0-10 cu o modestă echipă daneză! FCSB e cea mai slabă din Conference League. CFR Cluj îi dă o lecție usturătoare: dublă victorie cu puternica Slavia Praga!

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Cea mai amară victorie: 4-1 cu Bosnia, dar România retrogradează în Liga C (locurile 33-48 în Europa, din 55 de echipe)

Un Munte Negru pentru fotbalul românesc: 0-5 cu echipa unei țări cu o populație cât un sfert din București! 1-6 în 10 zile – atât poate o federație-de-șobolani

Ungaria electrocutează fotbalul european: domină grupa cu Germania, Italia și Anglia! Se conturează a treia „generație de aur” maghiară, după cele din 1938 și 1954, vicecampioane mondiale

Șocantul caz de dopaj al Simonei Halep: a trișat la US Open sau e victima „echipei Mouratoglou”? De ce a ascuns două săptămâni?

Simona Halep divorțează după un an de căsnicie! Ea se mută la Nisa, orașul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou

Revoluție în tenis: câștigători de 19 și 21 de ani la US Open! Carlos Alcaraz și Iga Swiatek sunt și lideri mondiali

David Popovici i-a depășit deja, la viteză, pe legendarii Michael Phelps și Caeleb Dressel. După recordul mondial la 100 m liber, are și al treilea timp din istorie la 200 m liber. La nici 18 ani, e dublu campion mondial și dublu campion european

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -