Rusia și rețelele mafiote s-au implicat direct în demiterea Guvernului pro-european din Bulgaria, acuză premierul Kiril Petkov, citat de publicația Politico. Executivul de la Sofia, instalat acum 6 luni, a reușit să stârnească adversitatea Moscovei, având o poziție foarte dură față de Rusia după invadarea Ucrainei. De asemenea, Bulgaria a demarat cu hotărâre lupta anticorupție, ceea ce a activat viesparul mafioților.
Bulgaria are în UE reputația celei mai corupte țări, dar și a unui stat în care Rusia este foarte puternic „înfiptă” în toate sferele, inclusiv cea politică.
Premierul demis Kiril Petkov (42 de ani), absolvent de Harvard, a prezentat o listă a persoanelor care au contribuit la căderea Guvernului său. Printre numele prezentate apare – surpriză! – și cel al ambasadorului Rusiei la Sofia. Petkov spune că Rusia a influențat partidul de extremă dreapta „Renașterea” – un “AUR” bulgăresc – să voteze în Parlament moțiunea de cenzură.
Rusia a construit cu grijă, în ultimii ani, o rețea de partide extremiste în țările europene, exploatând nemulțumirile (unele firești), temerile și nostalgiile unei părți a populației. Pe acest teren fertil au răsărit așa-ziși lideri populiști care fac agenda Moscovei. Aceștia se remarcă prin ostilitatea față de SUA și Uniunea Europeană, agenda pseudo-conservatoare și obsesiile conspiraționiste. În timpul pandemiei, aceste partide au răspândit narativul creat de Moscova privind o uneltire a elitei mondiale care vrea să cipeze, să ucidă sau să domine populația lumii cu ajutorul vaccinului și al unei epidemii inventate.
Exact aceleași personaje susțin, după 24 februarie, că nu Rusia e de vină, ci Ucraina și Occidentul pentru războiul început de Putin.
Un fost moderator TV, acum șef de partid, a lansat atacul la Guvernul pro-european, invocând teme revanșarde și naționaliste. În spate s-ar afla interesele oligarhilor speriați de lupta anti-corupție
În Bulgaria, atacul la actualul Guvern pro-european a fost declanșat de populistul Slavi Trifonov, fostă vedetă de televiziune, care și-a retras partidul „Există un Astfel de Popor” din coaliția guvernamentală. Trifonov a pedalat pe o temă naționalistă: premierul Petkov ar fi prea blând pe subiectul aderării Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.
Extremiștii bulgari insistă pe nostalgiile imperiale ale Bulgariei Mari, care revendică, printre multe alte teritorii, și Macedonia. Această țară a fost, de altfel, și motivul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Balcanic, în 1913, dar și intrarea în Primul Război Mondial a Bulgariei, care revendica, printre altele, Macedonia.
În spatele temei naționalist-populiste legate de Macedonia de Nord s-ar ascunde însă puternicii oligarhi din mafia care controlează Bulgaria. Aceștia i-ar fi comandat lui Trifonov să dărâme Guvernul înainte ca lupta anticorupție să înceapă să le afecteze serios afacerile.
Și în acest caz, situația din Bulgaria seamănă mult cu ce s-a întâmplat în România acum câțiva ani, când oligarhii și partidele și-au dat mâna pentru a o înlătura pe Laura Codru’a Kovesi din postul de procuror-șef al DNA.
Varianta controlării lui Trifonov de către oligarhi a fost susținută și de mai mulți parlamentari din partidul său, care au votat cu Guvernul și și-au acuzat șeful că se află „de partea mafiei”.
Dacă Petkov nu reușește să închege o nouă coaliție, Bulgaria se va prezenta la al patrulea rând de alegeri anticipate începând din aprilie 2021.
[…] țară a fost de altfel și motivul izbucnirii celui de-Al Doilea Război Balcanic, în 1913, dar și intrarea […]
[…] Petkov supărase și foarte puternica mafie bulgărească, adânc înfiptă în clasa politică, rușii au declanșat asaltul pentru răsturnarea Guvernului de […]