Rusia a făcut deja liste negre cu ucrainenii care vor fi asasinați sau arestați după invazie, anunță ambasadoarea SUA la ONU

0
1480
Forțele de represiune ale lui Putin vor veni în urma armatei și vor face "curățenie" în Ucraina pe măsură ce țara va fi ocupată, avertizează americanii

Rusia a întocmit deja liste negre cu un mare număr de persoane din Ucraina care urmează să fie lichidate după ce țara va fi ocupată, a anunțat Bathsheba Nell Crocker, ambasadoarea SUA la ONU. Ar fi vorba de politicieni, critici ai Rusiei, disidenți ruși și bieloruși refugiați în Ucraina, precum și minorități religioase, etnice sau sexuale.

Afirmațiile se regăsesc într-o scrisoare pe care emisara SUA i-a adresat-o Michellei Bachelet, comisarul ONU pentru drepturile omului. Despre document a scris în premieră ziarul Washington Post duminică seara, apoi scrisoarea a fost publicată de NBC News.
În raportul înaintat de ambasadoarea SUA comisarului pentru drepturile omului al ONU se menționează: „Avem informații credibile care indică faptul că forțele rusești creează liste cu ucraineni care urmează să fie uciși sau trimiși în lagăre în urma ocupației militare“.

Americanii consideră că Rusia „îi va viza, probabil, pe cei care se opun acțiunilor rusești, inclusiv disidenții din Rusia și Belarus exilați în Ucraina, jurnaliștii și activiștii anticorupție, precum și populații vulnerabile, precum minoritățile religioase și etnice, dar și persoanele LGBTQI+”.

Ar urma, scrie în documentul respectiv, „încălcări și abuzuri pe scară largă ale drepturilor omului” după ocuparea Ucrainei. „De asemenea, avem informații credibile că trupele rusești vor folosi probabil măsuri letale pentru a dispersa protestele pașnice sau pentru a contracara rezistența pasivă din partea populației civile”, se mai menționează în scrisoare.

Această problemă a fost ridicată prima oară de Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA, chiar în fața Consiliului de Securitate al ONU, din care face parte inclusiv Rusia. Într-un discurs ținut săptămâna trecută, dar și pe 15 decembrie, Blinken a atras atenția asupra a ceea ce urmează după ocuparea Ucrainei.

Conform CBS News, trupele rusești au primit deja undă verde pentru a invada Ucraina, iar comandanții armatei fac planurile „specifice” pentru sectoarele lor de acțiune.

Duminică seară, la inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron, președintele american Joe Biden a acceptat „în principiu” un summit cu Vladimir Putin, cu condiția ca până atunci Rusia să nu atace Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Generalul american Ben Hodges: „Rusia pune presiune pe Ucraina ca un boa constrictor” / „SUA trebuie să preia conducerea în zona Mării Negre” / „Am fost naivi în înţelegerea modului în care funcţionează Kremlinul”

* Mercenari din Grupul Wagner („armata privată a lui Putin”) au intrat în Ucraina pentru a organiza sabotaje

* VIDEO. Boris Johnson: „Rusia se pregătește de cel mai mare război pe care l-am văzut după 1945 în Europa“

* Diplomația bădărană a Kremlinului. De la „Câte divizii are Papa?” la pantoful lui Hrușciov; de la câinele pentru Merkel la umilirea diplomaților europeni

* Echipa completă a lui Eugen Tomac. Cei 51 cu care l-a debarcat pe Cristian Diaconescu din fruntea PMP. Printre ei: Mihai Neamțu, Florian Bichir și trei foști miniștri

* Război total la vârful AUR. Târziu despre Simion: „M-a jignit de moarte. Nu întorc și obrazul celălalt, ci doar spatele, care e plin de rănile cuțitelor“

* Poștărița AUR, fostă candidată la Senat, face „dreptate pentru România”: a furat pensiile, alocațiile și ajutorul de handicap a 54 de consăteni!

* Cum blochează PSD construcția a 25 de spitale pe bani europeni. Rafila a anunțat deja UE că refuză proiectul PNRR în valoare de 1,7 miliarde euro, acuză ex-ministrul Ghinea

Radu Moraru: „M-am decis să fiu liderul pe care-l căutați! Vreau să preiau funcția de președinte al României!”

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (89) / TAB-ul, ultimul adăpost

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here