Generalul Dvornikov, „măcelarul din Siria”, numit de Putin la comanda trupelor ruse din Ucraina

0
479
Doi criminali de război, Vladimir Putin și generalul Aleksandr Dvornikov, hotărâți să obțină o victorie până pe 9 mai

Generalul Aleksandr Dvornikov, comandantul care a coordonat crimele de război comise împotriva civililor în războiul din Siria, a fost numit de dictatorul rus Vladimir Putin în fruntea armatelor care au ca misiune obținerea unei victorii în estul Ucrainei până la data de 9 mai.

Dvornikov este general de armată și are o faimă foarte proastă. Figurează pe lista persoanelor cărora Uniunea Europeană, SUA și Marea Britanie le-au interzis accesul pe teritoriile lor. Printre capetele de acuzare nu se numără doar atrocitățile comise de ruși și armata guvernamentală siriană împotriva civililor din această țară, ci și un incident produs în 2018 în Marea Neagră, în care a fost lovită intenționat o navă de război britanică.

Un oficial militar american și unul european au confirmat pentru CNN că generalul de armată Alexander Dvornikov, comandantul Districtului Militar Sudic al Rusiei, a fost numit comandant de teatru al campaniei militare ruse în Ucraina: „Aceasta reprezintă o recunoaștere a Rusiei că lucrurile merg extrem de prost și că trebuie să schimbe ceva”.

Autorul strategiei de distrugere a infrastructurii vitale și de bombardare a civililor în Siria

Dvornikov, în vârstă de 60 de ani, are o experiență de luptă vastă. Se așteaptă de la el un nivel de coordonare superior și concentrarea atacului pe regiunea Donbas, renunțându-se la strategia ofensivei de mai multe fronturi.

Dvornikov a fost primul comandant al operațiunilor militare ale Rusiei în Siria, după ce Putin a trimis trupe acolo în septembrie 2015 ca să salveze Guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad. În timpul comandamentului lui Dvornikov în Siria, din septembrie 2015 până în iunie 2016, avioanele rusești au sprijinit regimul Assad. Forțele ruso-siriene au asediat estul orașului Alepp, controlat de rebeli, bombardând cartierele dens populate și provocând victime civile importante. Orașul a căzut în mâinile forțelor guvernamentale siriene în decembrie 2016.

Rusia a pus la punct în Siria o nouă tactică de teroare pe care o aplică acum în Ucraina. Sub comanda lui Dvornikov, rușii și armata guvernamentală siriană au atacat deliberat infrastructura orașelor rebele din Siria, determinând exodul nemaiîntâlnit a milioane de oameni. Mulți dintre aceștia au fugit în Turcia și apoi în Europa, generând criza refugiaților din 2015.

Putin a coordonat apoi un vast atac hibrid asupra Uniunii Europene, acreditând prin intermediul rețelelor de troli pe care-i controlează ideea că, de fapt, americanii ar fi provocat distrugerile din Siria. Milioanele de refugiați sirieni au fost folosiți pentru a mări disensiunile din interiorul UE, atât între state, cât și între locuitori.

„Doctrina rusă, tacticile rusești rămân cam la fel. Ei fac lucrurile în același stil vechi”

În războiul împotriva Ucrainei, declanșat pe 24 februarie acest an, forțele rusești au avut o abordare la fel de dură în multe părți ale Ucrainei, lovind clădiri rezidențiale din marile orașe și demolând o mare parte din orașul portuar ucrainean Mariupol. A fost atacată cu predilecție infrastructura vitală pentru supraviețuirea poporului. Autoritățile de la Kiev spun că până acum rușii au distrus 300 de spitale.

Numai că Dvornikov este și exponentul vechii doctrine de luptă sovietice, neschimbată din Al Doilea Război Mondial. „Vom vedea cât de eficient se dovedește a fi acest lucru”, a declarat oficialul militar european pentru CNN. „Doctrina rusă, tacticile rusești rămân cam la fel. Ei fac lucrurile în același stil vechi”, a adăugat oficialul.

Analiștii militari și oficialii americani familiarizați cu evaluările serviciilor de informații au speculat că generalii ruși au ca obiectiv să-i prezinte lui Putin unele progrese tangibile pe câmpul de luptă înainte de Ziua Victoriei, adică 9 mai, când Rusia sărbătorește înfrângerea Germaniei naziste și marchează în mod tradițional această ocazie cu o paradă în Piața Roșie din Moscova.

Această presiune a timpului „i-ar putea determina pe ruși să facă greșeli suplimentare”, opinează experții. Dar, în același timp, ar putea să determine forțele rusești să comită și mai multe atrocități. „Miasma acestor crime de război va plana asupra acestor forțe armate rusești timp de mulți ani”, a declarat oficialul european.

Dvornikov are „un palmares destul de sălbatic în Siria”

Fostul ambasador al Marii Britanii în Rusia, Sir Roderic Lyne, a declarat sâmbătă pentru Sky News că Moscova a numit un nou general cu un „palmares destul de sălbatic în Siria, pentru a încerca măcar să câștige un teritoriu în Donețk pe care Putin să-l poată prezenta ca pe o victorie”.

Este prima oară, de la începutul războiului, când Rusia numește un singur comandant la conducerea tuturor operațiunilor din Ucraina. Până acum, unități din diferite districte militare rusești au operat fără coordonare și uneori cu misiuni similare, potrivit a doi oficiali americani din domeniul apărării.

Jake Sullivan, consilier pe securitate al Casei Albe, a menționat, citat de Reuters, că se așteaptă ca Aleksandr Dvornikov, noul comandant, să orchestreze crime cu o brutalitate și mai mare împotriva civililor din Ucraina, în virtutea reputației și a experienței căpătate în Siria.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Finala Macron – Le Pen începe de la +4,5% pentru actualul președinte francez. În 2017, diferența a fost mai mică (2,7%), dar Macron a spulberat-o în turul 2 pe candidata extremei drepte

* Trucurile Elenei Udrea în instanță: s-a smiorcăit, a amintit că e mamă, a invocat „grave probleme de sănătate”, a cerut azil politic în Grecia. Va fi extrădată în România, dar după cel puțin 7 zile în arestul bulgar

* Ambasada Rusiei, comunicat delirant după ce pedofilul Drăghici s-a sinucis la poarta sa: „O explozie de isterie anti-rusă“

* Flota rusă nu mai poate bombarda Odessa fără „s-o ia în freză”: britanicii trimit în Ucraina celebrele rachete antinavale Harpoon

* VIDEO. Carnagiu înfiorător: rușii au bombardat cu rachete gara din Kramatorsk, unde se aflau peste 1.000 de refugiați. Au fost uciși zeci de copii, femei și bătrâni

* Radioul putinist al lui Cozmin Gușă, cocoșat de amenzi: după 50.000 de lei, încă 110.000! Minciuni infernale lansate la microfonul Gold FM

* Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

* „Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

* Fost consilier al lui Putin: „Ofensiva invadatorilor nu poate fi oprită decât printr-o ruină militară a Rusiei. Ucraina trebuie să meargă pe calea polonezilor, care în 1920 au învins armata sovietică lângă Lvov”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* Cele mai bizare afirmații ale lui Donald Trump despre Rusia. Cum încearcă să modifice adevărul în contextul crizei din Ucraina

* Ungurii au ales prietenia cu Putin și gazul ieftin de la ruși: Viktor Orban – 53%, Opoziția – 35%. Fidesz are două treimi din Parlament

* Baronul PSD de Neamț, Ionel Arsene, trosnit de vechea DNA a Codruței Kovesi: 8 ani și 4 luni de închisoare, pentru o șpagă de 100.000 de euro!

* Cele 8 grupe la Campionatul Mondial de fotbal, Qatar 2022. Derby Germania – Spania încă din start

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here