Rusia a atacat luni cu arme chimice la Mariupol, reclamă rapoarte ale combatanților ucraineni încă neconfirmate, deocamdată, din surse independente, scrie Daily Mail. Substanțele toxice au fost împrăștiate cu ajutorul dronelor peste oraș, iar militarii ucraineni reclamă acum insuficiență respiratorie. Ministrul de Externe britanic, Lizz Truss, a avertizat că îi va cere socoteală lui Putin dacă acest lucru s-a întâmplat.
Atacul a survenit la doar două zile după ce comanda tuturor trupelor rusești din Ucraina a fost preluată de generalul Aleksandr Dvornikov, criminal de război acuzat că a recurs la metode similare și în perioada 2015-2016 în orașele siriene, în timpul conflictului civil din această țară.
În același timp, folosirea armelor chimice, care sunt interzise prin toate tratatele internaționale și constituie crime de război, arată disperarea rușilor, care de peste 40 de zile nu reușesc să ocupe orașul strategic Mariupol în ciuda atacurilor furibunde și a concentrării unui mare număr de trupe.
Rușii au împrăștiat din drone „o substanță otrăvitoare de origine necunoscută” care provoacă „insuficiență respiratorie”
Rapoartele sunt momentan neconfirmate din surse independente, lucru dealtfel extrem de dificil din cauza faptului că în Mariupol se dau lupte de stradă și rușii nu le permit nici celor circa 100.00 de locuitori rămași acolo să părăsească localitatea. Mariupol rămâne punctul central al atacului rusesc în cele 6 săptămâni de război, cu 10.000 de morți civili până în prezent, potrivit primarului Vadim Boicenko.
Atacatorii au în vedere folosirea și altor arme fie interzise prin tratatele internaționale, fie aflate la limita acestora. Ministerul Apărării din Marea Britanie a avertizat luni că Rusia ar putea folosi bombe fosfor în încercarea de a sparge rezistența apărătorilor. Reprezentanți ai Parlamentului ucrainean au transmis, de asemenea, pe Twitter, că s-au primit rapoarte despre faptul că trupele ruse au tras cu „acid azotic“ în Donețk.
Președintele ucrainean Zelenski avertizase, după numirea generalului Dvornikov la comanda forțelor ruse, cu privire la iminența unor atacuri chimice. Agentul neidentificat ar fi fost aruncat luni asupra orașului Mariupol dintr-o dronă rusească, potrivit rapoartelor venite de la membri ai regimentului Azov, din oraș. Detaliile asupra acestui atac s-au furnizat prin intermediul aplicației de mesagerie Telegram. O „substanță otrăvitoare de origine necunoscută” a făcut ca apărătorii orașului să sufere de simptome care includ probleme de respirație, „insuficiență respiratorie” și „sindrom vestibulo-atactic” (amețeli, dureri de cap, greață, vărsături, “muște” care “zboară” în fața ochilor, zgomote în urechi etc).
Ministrul de Externe britanic Liz Truss a declarat că departamentul său lucrează cu partenerii pentru a verifica afirmațiile. Ea a scris pe Twitter: „Au apărut rapoarte potrivit cărora forțele rusești ar fi folosit agenți chimici într-un atac asupra populației din Mariupol. Lucrăm de urgență cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare crudă în acest conflict și îi vom cere socoteală lui Putin și regimului său“.
Reports that Russian forces may have used chemical agents in an attack on the people of Mariupol. We are working urgently with partners to verify details.
Any use of such weapons would be a callous escalation in this conflict and we will hold Putin and his regime to account.
— Liz Truss (@trussliz) April 11, 2022
Rapoarte privind atacuri cu acid azotic în zona Donețk. Populația e avertizată să-și pună măști îmbibate cu soluție de sodă
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni seara că rușii ar putea să desfășoare arme chimice, deși nu a spus că acestea au fost folosite cu siguranță la Mariupol.
Însă presupusul atac a avut loc la doar câteva ore după ce un general pro-rus din regiunea separatistă Donbass a promovat ideea folosirii armelor chimice, declarând presei de stat că „ar trebui să afumăm cârtițele ucrainene ca să le scoatem din subteran“.
Între timp, Parlamentul ucrainean transmite pe Twitter că a primit rapoarte despre forțele rusești care au tras cu acid azotic în regiunea Donețk. Locuitorii din zonă sunt avertizați să poarte „măști de protecție pentru față îmbibate în soluție de sodă“. Nu este clar dacă incidentele sunt legate între ele.
Aceasta urmează unui avertisment din partea Ministerului Apărării britanic care sugerează că Rusia ar putea recurge la utilizarea bombelor cu fosfor pe fondul încercărilor de a înfrânge în cele din urmă rezistența ucraineană din Mariupol.
Deși nu este considerată strict o armă chimică, bomba cu fosfor arde cu foc puternic și poate provoca răni îngrozitoare, iar utilizarea sa asupra civililor constituie o crimă de război.