Rusia amenință Moldova că-i taie gazele. Putin încearcă s-o pedepsească pe Maia Sandu pentru politica ei pro-oocidentală

2
1711
Vladimir Putin - Maia Sandu

Politica pro-europeană și pro-americană a președintei Maia Sandu (49 de ani) atrage represaliile Rusiei. Sub pretextul unor plăți întârziate, Moscova amenință Republica Moldova cu încetarea livrării gazelor de la 1 decembrie. Regimul Putin presează Chișinăul să încheie un nou contract, cu un preț al gazelor exagerat de mare.

Societatea rusă Gazprom a avertizat sămbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor începând din 1 decembrie dacă Guvernul de la Chişinău nu plăteşte integral datoria acumulată pentru gazele contractate în septembrie şi octombrie.

Amenințarea apare pe fundalul impasului în care au intrat negocierile dintre cele două părţi pentru semnarea unui nou contract. Motivul: preţul cerut de societatea rusă este prea mare, relatează mass-media de peste Prut şi agenţii internaţionale de presă, citate de Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat: „Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior, din nerespectarea termenelor de achitare, a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie”.

„Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor”, a avertizat Kuprianov.

Oficialul rus a admis că situaţia din Republica Moldova este „foarte complicată”, dar a estimat că „vina revine în totalitate autorităţilor” de la Chişinău, care „au provocat criza cu mâna lor”.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce concucerea de la Chișinău intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările de până acum.

Compania rusă a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului pentru livrările de la 1 decembrie dacă aceasta plăteşte integral datoria. Dar Chişinăul cere o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi, din oferta Gazprom, este prea mare.

Republica Moldova nu poate accepta să plătească pentru gaze un preţ mai mare decât celelalte ţări din regiune, a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, sâmbătă, la revenirea de la negocierile desfăşurate la Moscova

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că Guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice, dar şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mama medicului conspiraționist din Iași a fost ucisă de Covid, la 72 de ani. Fiul-doctor a convins-o să nu se vaccineze, dar vinovat e Fauci!

* VIDEO. A murit cântărețul-medic, unul dintre cei mai buni bass-iști din România. „A fost un mare antivaccinist. Covid l-a lovit năprasnic”

* Dănuț Lupu: „Covidul mi-a omorât fratele, iar eu am stat 16 zile la ATI. Vaccinați-vă cât mai repede!” / „«Știm noi că vrea Oculta Mondială să ne omoare cu vaccinul». Și uite-așa murim pe capete, ca proștii”

* Ultimul gând al preotului de 46 de ani ucis de Covid cu preoteasă cu tot: „Dacă mă vaccinam, poate aveam o şansă. Vaccinaţi-vă!”

VIDEO. Ministrul Novak dezvăluie ravagiile făcute de Covid în familia sa de anti-vacciniști: „Bunică-mea a murit, pe tata l-am salvat în ultima secundă”

* Gafă antologică a Alinei Gorghiu: „Dacă mori, o faci pentru tine, pentru sănătatea ta”!

* Presa germană îl „rade” pe Klaus Iohannis pentru asocierea cu PSD: „Pe căi greșite” / „Se apropie de adversarii săi corupți de ieri” / „Ultimele manevre ale lui Iohannis i-ar putea oferi în curând motive lui Kovesi pentru călătorii în interes de serviciu în patria ei”

* Ciprian Ciucu, șeful PNL București: „Nu mă simt confortabil într-o alianță cu PSD. Aș prefera USR, dar ne-am tribalizat și noi, și ei”

* Gelu Tofan, „regele anvelopelor”, a murit retras în satul său natal, refuzând să lupte cu cancerul. Avea 61 de ani, iar în primăvară a făcut „o formă dură de Covid”

* Asistentul regizorului a strigat „pistol rece” și i-a dat lui Alec Baldwin arma cu muniție reală. Actorul a tras și l-a doborât pe regizor, ca și pe directoarea de imagine

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.