România va cumpăra 54 de tancuri Abrams din SUA! Vom avea primul batalion cu tancuri de top din istoria țării. Avantaje și dezavantaje

9
1387
Tancuri Abrams M1A2 vopsite în culori asemănătoare cu cele folosite de blindatele armatei române

România va cumpăra 54 de tancuri Abrams M1A2 din Statele Unite, printr-un acord făcut între Guvernele de la București și Washington, anunță HotNews.ro citându-l pe generalul Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente. Tancurile vor avea un nivel de echipare modern, ceea ce va face ca România să aibă, pentru prima oară în istoria sa, o flotă de blindate de top. Singura problemă rămâne logistica, românii având o tradiție în a fi incapabili să-și întrețină echipamentele.

România e și aici destul de în urmă față de Polonia, care în aprilie anul trecut a semnat deja un contract pentru achiziționarea a 250 de tancuri Abrams M1A2, 26 de tancuri remorchere Hercules M882, a 17 poduri de asalt M1110 și a încă 116 tancuri Abrams M1A1 mai vechi, pentru suma de 5,7 miliarde euro.

Generalul-maior Teodor Incicaș a explicat de ce a fost ales tancul Abrams: „Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă, achizițiile care se referă la obuzierele propulsate pe șenile. De asemenea, mașina de luptă a infanteriei pe șenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă și foarte scurtă, dar și două tipuri de rachete pentru avioane F-16. În același timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziții pentru un batalion de tancuri Abrams“.

Generalul Incicaș: „Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor

Un batalion de tancuri înseamnă 54 de bucăți. Deocamdată nu s-a specificat ce versiune de Abrams va fi și prețul de achiziție, dar oficialul MApN a dat asigurări că va fi una de top. Anul trecut, americanii de la General Dynamics au adus în România, pentru o prezentare, un tanc Abrams model M1A2 Sepv2, adică unul dintre cele mai moderne din echiparea armatei SUA.

Generalul Incicaș a adăugat de ce a fost ales Abrams: „Foarte simplu. Pentru că Statul Major al Forțelor Terestre a considerat că pentru misiunea brigăzii pe care vrea să o întărească cu acest tip de tanc, Abrams e cel mai bun mijloc și are o unicitate în realizarea misiunilor. În ceea ce privește acest tanc mă amuz că toate lumea își închipuie «Ok, iau un tanc vechi», fără să cunoască specificul american de modernizare a tancului. Dacă vorbim de aducerea unui tanc într-o companie, dezbrăcarea lui completă, tratarea lui cu un sistem de protecție și echiparea lui cu echipamente noi în conformitate cu varianta cerută de noi“.

Colaborarea României cu compania General Dynamics, care produce și tancul Abrams, este una avantajoasă. Această firmă construiește deja la București, în cooperare cu românii, transportoarele blindate Piranha 5. Turela, tunul, mitraliera și mortierul de pe acest transportor sunt construite tot în România de diverse companii.

Sergentul american Jesse Boell a oferit, pentru HotNews.ro, câteva detalii despre tancul Abrams M1A2: „Noi îl folosim ca principalul tanc de luptă, este foarte mobil și are un sistem foarte avansat de control al focului. Are un echipaj format din patru oameni, un tun de 120 de mm cu diferite tipuri de muniție, dar și trei mitraliere de tipuri diferite. Tancul acesta e folosit în medii diferite. L-am folosit în zone diferite din lume, din Asia și Orientul Mijlociu. Reprezintă un sistem de arme foarte eficient. E foarte mobil, are o protecție balistică foarte bună și e rezistent, dar în același timp e foarte letal, are o foarte mare putere de foc“.

Abrams sunt tancuri de generația a treia înrudite cu tancurile Leopard 2 produse de Germania, fiind elaborate pe aceeași platformă. Spre deosebire de cele din urmă, au trecut testul practic, fiind folosite masiv de americani pe mai multe teatre de luptă. Leopard 2 n-au fost încă aruncate într-un război veritabil în număr mare, pentru a fi testate pe câmpul de bătălie.

Un tanc superperformant, dar care consumă enorm de mult combustibil și are nevoie de o mentenanță de cel mai înalt nivel

Tancurile americane Abrams M1A2 cântăresc 62 de tone, beneficiază de un armament și un sistem pasiv de protecție excepționale, un sistem de control al focului computerizat, depozit separat de armament care reduce riscul ca echipajul să fie rănit în cazul unei lovituri directe, protecție contra atacurilor nucleare etc.

În același timp, Abrams M1A2 este un dispozitiv foarte complex, care necesită un lanț logistic foarte bun și o mentenanță permanentă deosebită. Are un motor cu turbină care consumă o cantitate enormă de combustibil special, ceea ce-l face greu de folosit pentru o armată care nu e capabilă să asigure o bună organizare și întreținere.

Aici apare și principala problemă, România demonstrând de-a lungul existenței sale că nu e capabilă să creeze un lanț logistic performant. În toate campaniile militare purtate din 1877 și până în prezent, armata română a suferit teribil la organizare. Acest lucru s-a întâmplat și pe timp de pace, dovadă stând avioanele MiG-29 și tancurile T-72 achiziționate în anii 1980 de la sovietici – acestea sunt azi piese de muzeu pentru că statul n-a fost capabil să le asigure mentenanța.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Minciuna lui Grindeanu: la 8 zile după ce „era pregătit” să măsoare Canalul Bâstroe, ministrul PSD amână până după 15 martie, pentru că nu are nave dotate corespunzător

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a creat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

9 COMENTARII

 1. Nu-i rau daca te gindesti ca in toate conflictele in care a fost implicata pana acum Armata romana a fost slab echipata si slab instruita. E timpul sa ne putem baza pe Armata.

 2. Așa am cumpărat și o grămadă de MIG-uri 29, și le-am ținut la naftalină. Iar cînd le-am scos din hangar, au început să cadă unul după altul încît, la meteo, ni se spunea: scoteți-vă umbrelele că cad MIG-uti!; mă lași? Și ce dacă ai tancuri Abrams, iar tu nu știi nici unde e Chitila pe hartă? Băă, Abrams-urile sunt pentru americani, nu și pentru români. A aduce tancuri Abrams în Românika, e ca și cum i-ai planta o piz_ă virgină unei babe de 90 de ani; mă lași? Ce dracu să facă românii cu tancurile astea? Aaaa, daaaaa, pentru paradă? Pentru parada de panaramă de 1 decembrieeee?, daaa, „este” bune! Le dai cu cremă de ghete, le lustruiești, faci paradă, te lauzi, etc., dar dacă ar fi să le scoți în „field”? Te caci pe tine dr=e frică, ieși din ele, și o iei la sănătoasa. Despre ce dracu vormi noi aici?

  • Nu e chiar asa. Astazi daca nu ai o armata puternica nimeni nu te baga in seama. Eu sint de parere ca tehnologia si mentalitatea merg impreuna, oamenii nu au ce face si trebuie sa tina pasul. Caz concret sint avioanele F-16, deja romanii stiu sa le exploateze foarte bine. Si cind vor veni avioanele F-35 va fi la fel.

 3. Aici Iohannis are o mare bila alba de la mine.
  La primul discurs in Parlament,2014, a pus problema inzestrarii armatei. Ca pe urma am avut la guvernare ce am avut e partea a doua.

   • Multi nu inteleg rolul unui Presedinte.
    Chiar si astia care se cred progresisti duc dorul Tatucului.
    Tatucul trebuie sa apara zilnic la televizor, sa construiasca scoli,spitale,autostrazi,sa ia decizii in instanta….
    Noi nu trebuie decat sa ne uitam la televizor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.