Minciuna lui Grindeanu: la 8 zile după ce „era pregătit” să măsoare Canalul Bâstroe, ministrul PSD amână până după 15 martie, pentru că nu are nave dotate corespunzător

6
1418
Sorin Grindeanu minte pe bază de nave

Situație penibilă creată de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), cel care, deși s-a compromis iremediabil pe 31 ianuarie 2017 semnând sinistra Ordonanță 13 (pentru grațierea și amnistia marilor infractori, visul mega-coruptului Liviu Dragnea), se încăpățânează să rămână în prim-planul scenei politice.

Discuțiile demarate vineri între partea română și cea ucraineană, în format videoconferință, în privința situației lucrărilor de la Canalul Bâstroe, au fost marcate de o solicitare șocantă avansată de ai noștri.

Deși ucrainenii i-au invitat să inspecteze chiar acum canalul care leagă brațul Chilia de Marea Neagră pe teritoriul țării vecine, românii au cerut mai mult timp, motivând că nu pot face asta înainte de 15 martie, adică peste 12 zile!

Explicația are la bază o situație penibilă: delegația română, alcătuită la nivelul Ministerului Transporturilor, deținea informația că România nu are disponibile, în acest moment, nave specializate în astfel de operațiuni. Pentru a pregăti și dota câteva nave de acest gen, Ministerul Transporturilor are nevoie de cel puțin o săptămână.

Situația revelată vineri aruncă în ridicol o intervenție publică a ministrului Transporturilor, Sirin Grindeanu (49 de ani). Joi, 23 februarie, la ora 11.36, în cadrul „luptei cu ucrainenii” pe care o declanșase prin declarații belicoase și incomplet documentate, acesta a postat pe Facebook următorul text: „Noi suntem pregătiți! Trei nave ale AFDJ Galați – dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile – așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe”.

Atât de pregătiți erau Grindeanu și ai săi, încât acum nu sunt în stare să deplaseze vreo navă spre Bâstroe, ci au cerut răgaz 12 zile pentru a rezolva problema cumva!

BREAK! În textul original al ministrului Grindeanu, e de observat și incapacitatea acestuia de a scrie două fraze scurte fără a sabota limba română. Concret (poate-i va folosi la următoarea postare, dacă până la 49 de ani n-a învățat): linia de pauză, folosită de două ori (foarte bine!), este lipită de cuvântul anterior, ceea ce este o barbarie gramaticală, o indecență publică atunci când e asumată de un demnitar. Forma corectă e cea publicată de noi mai sus, nu cea care apare în postarea lui Grindeanu! Liniuța care unește (cratima) e cu totul altceva, iar aceea într-adevăr (iată chiar aici!) se lipește atât de cuvântul anterior, cât și de cel posterior.

Experții se întâlnesc pe 6 martie, navele pornesc spre Bâstroe 9 zile mai târziu

 

Autoritățile din România vor începe măsurătorile pe brațul Chilia și pe canalul Bâstroe la 15 martie, a anunțat Ministerul Transporturilor vineri, când a avut loc prima întâlnire între oficialii români și cei ucraineni, în diferendul privind lucrările de dragare făcute de ucraineni pe Bâstroe.

Întâlnirea tehnică a avut loc în format videoconferință, la nivel de experți, între partea română și cea ucraineană, fiind coordonată la nivel de secretari de stat ai ambelor părți. Evident, secretarul de stat de la Ministerul Transporturilor din România a fost desemnat de ministrul Sorin Grindeanu.

Ministerul Transporturilor a comunicat:

 • „Participanții au convenit ca partea română să înceapă măsurătorile pe brațul Chilia și canalul Bâstroe din data de 15 martie 2023.”
 • „Totodată, s-a stabilit ca punct unic de contact câte un expert al fiecărei părţi.”
 • „Aceștia se vor întâlni luni, 6 martie 2023, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor pe Brațul Chilia și pe Canalul Bâstroe, acestea fiind estimate să dureze 10 zile.”
 • „Cele două părți au convenit că este cea mai bună soluție care să clarifice informațiile contradictorii pe tema dragării Canalului Bâstroe și a Brațului Chilia.”
 • „Partea română și-a arătat disponibilitatea ca la aceste măsurători să fie prezenți și specialiști din Ucraina, dar și ai unor instituții terțe.”
 • „Partea ucraineană va asigura securitatea navelor și a personalului românesc, pe toată perioada activităţilor de măsurare.”

Scandalul a fost declanșat chiar de Grindeanu

Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să prezinte României activitatea desfăşurată, declara în urmă cu o săptămână ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, citat de Reuters.

Explicațiile au venit în contextul în care Bucureștiul a cerut Kievului să stopeze imediat lucrările de dragaj pe Bâstroe, în cazul în care acestea nu au ca scop exclusiv întreținerea căii de navigație, și a cerut accesul de urgență în zonă pentru a verifica ce lucrări au fost făcute.

Scandalul a izbucnit pe 15 februarie, când ce ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat:

 • „Există semnale că în acest moment Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.”
 • „Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Mediului trebuie să vină cu o poziţie şi să informeze.”
 • „Există nişte tratate internaţionale pe care trebuie să le respectăm.”
 • „Noi am provocat această întâlnire la Ministerul Transporturilor, deşi nu e neapărat treaba acestui minister. Este mai mult o chestiune care ţine de Ministerul Afacerilor Externe şi cel al Mediului, pentru că vorbim de tratate internaţionale pe care toată lumea trebuie să le respecte şi pentru că vorbim de un posibil impact pe care asemenea lucrări de dragare pe Bâstroe îl pot avea asupra mediului şi a Deltei Dunării”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a creat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* Conectați la presa de la Budapesta, maghiarii din Ardeal au devenit comunitatea cea mai filorusă din România. Etnicii români au încredere în UE și Occident, maghiarii în Orban și FIDESZ

De ce au dispărut știrile „de rău“ despre Putere: PSD și PNL au plătit „pentru propagandă și presă“ 90 de milioane de lei în 2022! Grosul banilor s-au dus la televiziuni

* VIDEO. Alberto Caraian, PSD-istul care a participat gol pușcă la ședința Consiliului Local, pleacă de la Primărie, dar rămâne în minister!

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

6 COMENTARII

 1. Perioada in care apare scandalul e interesanta.
  Intalnirile de la Munchen si Varsovia prind ajutorul pentru Ukraina.
  Razboiul hibrid in Romania este intretinut de politicieni foarte slab dotati intelectual. Majoritatea fac jocul rusilor din prostie.Sau din oportunism.
  Exemple nenumarate.
  De cati ani tot vedem pe la tv economisti(culmea,care si predau prin universitati) care o tin langa cu colonia,sclavi….externalizarea profitului.
  Problema este ca toate aberatiile astea prind la naivi.
  Va dau un exemplu: 9.4% din PIB pentru pensii. Altii au 12-14-15%. Vrem si noi. Nimeni nu explica oamenilor ca procentele alea nu cad din cer,nu sunt din imprumuturi, sunt din colectarea contributiilor angajatilor. Etc,etc…

 2. Cu toate ifosele lui, cu toata parerea buna pe care o are despre sine, Grindeanu este un inconstient, o nulitate promovata pe cai politice..
  NU STIE NIMIC despre domeniul pe care l-a preluat.
  Inconstient el, inconstient si cel care l-a numit ca ministru al unui domeniu important, Transporturile.
  Si cati ca el!

 3. Încă un caz (ca atitea altele in lume) în care problemele de mediu sint lăsate pe planul doi în fata intereselor politice: UE recomanda României și Ucrainei sa închidă disputa pentru a nu fi agitație și a nu se face jocurile Rusiei. Delta? Ce mai contează Delta?

 4. Păi vezi tov Grindeanu ?
  Dacă nu-i mușca-i mâna, te ducea cu barca tov Dracnea, măsurați și apa dădeați și la pește ! 😂😂😂😂😂😂
  Sau ce, nu-ți mai place să-i pui râma-n cârlig ? 😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here