România reintroduce bancnota de 20 de lei. BNR va imprima pe ea chipul Ecaterinei Teodoroiu

1
5181
Cum ar putea arăta noua bancnotă de 20 de lei. FOTOMONTAJ: republica.ro

România reintroduce bancnota de „un pol“ – adică de 20 de lei. Până la sfârșitul lunii noiembrie va fi pusă în circulație de către BNR noua bancnotă, anunță europarlamentarul Corina Crețu. Măsura face parte din planul mai larg de aliniere a masei monetare din țara noastră la cea din zona euro, la care ar urma, la un moment dat, să aderăm. Pentru a face tranziția finală mai ușoară, țările candidate tipăresc bancnote de aceeași valoare nominală și dimensiuni cu euro.

Pe bancnotă va fi imprimat chipul unei femei. E vorba de Ecaterina Teodoroiu, „eroina de la Jiu”, căzută în luptă pe 3 septembrie 1917, în bătălia de la Mărășești, în timpul Primului Război Mondial.

BNR amână momentul tipăririi unei bancnote cu chipul unei femei pe ea încă din 2012! La acel moment, se întocmise o listă cu 12 personalități feminine demne să le fie inscripționate numele și figura pe banii românești:

 • Regina Maria (soția Regelui Ferdinand, al doilea rege al României);
 • Ana Aslan (medic);
 • Ştefania Mărăcineanu (fizician);
 • Sofia Ionescu (prima femeie neurochirurg din lume);
 • Ana Ipătescu (rol important în Revoluţia de la 1848);
 • Haricleea Hartulari-Darclee (soprană);
 • Alexandrina Cantacuzino (lideră a mişcării feministe româneşti);
 • Aurora Gruescu (prima femeie inginer silvicultor din lume);
 • Elisa Leonida Zamfirescu (prima femeie inginer din Europa);
 • Cecilia Cuţescu-Storck (prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa);
 • Sarmiza Bilcescu-Alimănişteanu (prima femeie doctor în drept din lume);
 • Ecaterina Teodoroiu (eroină în Primul Război Mondial).

În cele din urmă s-a optat pentru ultima dintre ele. Europarlamentara Corina Crețu a comentat pe Facebook: „Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei“.

România a mai avut imprimate pe bancnote chipurile unor femei. Spre exemplu, în 1950 erau în circulație hârtiile de 5 și 20 de lei, emise de BNR a Republicii Populare Române, cu portretele unor țărănci.

Bancnota de 20 de lei din 1950
Bancnota de 5 lei din 1952

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Cum arată noua conducere a PNL. Au fost aleși toți oamenii lui Cîțu: Dan Vîlceanu (secretar general), Rareș Bogdan, Flutur, Bode, Iulian Dumitrescu (prim-vicepreședinți), Falcă, Vela, Sighiartău, Bușoi, Gorghiu, Florin Roman etc. (vicepreședinți)

* Cîțu spune că negociază „cu toate partidele”, inclusiv cu PSD și AUR! Ieri, la Congres, promisese exact pe dos

Orban către susținătoriii săi: „Iohannis și serviciile au distrus partidul” / „Fiți tari, nimic nu e definitiv!” / „Nu m-a bătut Cîțu”

Iohannis și Antena 3 au reușit: Cîțu e noul președinte al PNL (60,2%), Orban a fost învins (39,7%). PNL tocmai a intrat într-o fundătură

De ce a devenit Gâdea mare susținător al lui Cîțu

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

* Atac neașteptat de dur al lui Cioloș la adresa lui Barna. Numit „om al sistemului”, Cioloș critică sistemul de vot din USR-PLUS

Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

Avocata Șoșoacă a pierdut toate procesele de pandemie: nicio amendă anulată, nicio restricție blocată! Într-un caz s-a făcut de râs, greșind procedura

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

1 COMENTARIU

 1. Păcat că nu s-a adoptat propunerea doamnei Viorica Dăncilă, de la B.N.R.: bancnota deee… 21,75 lei (douăzeci-și-unu-de-lei-și-șaptezeci-și-cinci-de-bani), cu chipul… Romicăi Puceanu pe ea!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here