România este a treia cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană, după Ungaria și Bulgaria, arată cel mai recent raport Transparency International și care vizează datele pe 2022. Coeficientul 46, pe care-l are România în baza mai multor indicatori luați în calcul, ne plasează pe locul 63 din totalul de 180 de țări prezente în clasament.
Ungaria, cu 42 de puncte, ocupă primul loc la corupție în UE, în timp ce Bulgaria, cu 43 de puncte, e pe locul 2.
În intervalul 2013-2022, România a bătut pasul pe loc, cu un ușor regres față de 2021, arată statisticile Transparency International. În ultimul deceniu, țara a fost condusă aproape integral de PSD. Excepție au făcut cele 8 luni din 2021, când a fost o majoritate parlamentară PNL-USR-UDMR. În rest, puterea legislativă a aparținut PSD – singur sau în combinație cu diverse alte partide (din toamna lui 2021 – în alianță cu PNL și UDMR).
În privința puterii executive, lucrurile au fost mai echilibrate. În 2015 a existat un guvern de tehnocrați condus de Dacian Cioloș, iar din toamna lui 2019 până în decembrie 2020 a fost un guvern minoritar condus de Ludovic Orban. În primele 8 luni din 2021 a fost un guvern PNL-USR-UDMR. Apoi, președintele Iohannis a readus la putere PSD-ul, dându-i controlul asupra majorității PSD-PNL-UDMR.
Danemarca, Finlanda, Noua Zeelandă
În privința țărilor cel mai puțin corupte, pe primele locuri în lume sunt Danemarca (90 de puncte), Finlanda (87 de puncte) și Noua Zeelandă (87 de puncte), unde există cel mai mare respect pentru drepturile omului, iar instituțiile democratice sunt foarte puternice.
Din Europa de Est, cel mai slab se prezintă Rusia – cu 28 de puncte. Această țară ocupă locul 137 din totalul de 180. Ucraina invadată este într-o situație cu puțin mai bună, având 33 de puncte.
Indexul corupției pe 2022 folosește mai multe elemente, între care date din sondaje bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri realizate de diverse instituții precum Banca Mondială și Forumul Economic Mondial.
Transparency Internațional se raportează la o definiție a corupției care se bazează pe cazurile în care sunt implicați funcționarii publici într-o multitudine de forme – de la mită la deturnarea banilor de la buget – și pe capacitatea Guvernelor de a îngrădi corupția în sectorul public.
Se pare că banditii PCR-USL nu pot păcăli chiar pe toată lumea 😂😂😂😂😂😂
„Justiție pentru oameni !” 😂😂😂😂😂😂
Puneți știrea asta pe tik-tok, sub formă de desene animate cu subtitrare orală, să priceapă ceva și alegătorii, altfel e frustrare intelectualo-sterilă. :)))))))
*Subtitrare orală este, de asemenea, o modalitate elegantă prin care mulțumim marii mase populare pentru…
pentru… nimic.
Ce misto! Pana si bulgarii sunt mai putini corupti decat noi! In curand o sa cerem azil in Bulgaria! Dar lasa ca din mai vine Ciolacu PM. Sa te tii atunci coruptie!