Parlamentul României a adoptat marți, 28 iulie, o lege realmente revoluționară pentru sănătatea locuitorilor acestei țări. De la 1 aprilie 2021, vor fi interzise la comercializare produsele alimentare cu conținut masiv de acizi trans, responsabili pentru creșterea explozivă a unor boli extrem de periculoase, care fac ravagii la noi în țară.
Printre “alimentele” care vor dispărea de la raft se numără margarina, supele la plic, pungile de popcorn pentru microunde și chipsurile – adevărate “bombe” pentru organismul uman.
Alimente scoase de la raft: popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, unele tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, unele napolitane și chipsurile
Proiectul de lege, inițiat de USR, implementează și în România directivele Uniunii Europene privind limitarea conținutului de acizi grași trans sintetici, care nu sunt de proveniență naturală.
Legea urmează să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Inițiativa i-a aparținut medicului Adrian Wiener, senator din partea Uniunii Salvați România (USR), iar legea se aplică tuturor alimentelor destinate consumatorilor, inclusiv alimentelor livrate de restaurante și produselor alimentare cu care se aprovizionează acestea.
Printre alimentele bogate în acizi grași trans sintetici, teribil de nocivi pentru corpul uman, se numără, a explicat medicul Wiener, popcornul pentru microunde, cremele tartinabile, anumite tipuri de biscuiți, torturile preambalate, margarina, supele la plic, sosurile, cerealele preambalate, anumite feluri de napolitane și chipsurile.
Produsele alimentare cu acizi grași trans, responsabile pentru diabet, boli cardiovasculare, cancer, obezitate și Alzheimer
Pentru a reduce costurile de producție, firmele care fabrică astfel de alimente folosesc masiv acizi grași trans fie sintetici, fie de origine vegetală, în locul celor de origine animală. Aceștia sunt formidabil de toxici pentru corpul uman și sunt în bună măsură răspunzători pentru numeroase tipuri de afecțiuni care afectează grav viața oamenilor. Bolile cardiovasculare, obezitatea, diferite tipuri de cancer, Alzheimer și diabetul se numără printre patologiile declanșate de consumarea alimentelor bogate în grăsimi trans.
Produsele cu acizi grași trans sunt foarte consumate în România din două motive: sunt ieftine, iar majoritatea populației n-are o educație alimentară minimă, care să-i permită să distingă între ce este nociv și ce nu.
”Aceste uleiuri se găsesc în principal în produsele alimentare procesate, contribuind la o textură și consistență mai dezirabilă a acestora, prezervarea proprietăților la încălziri repetate și prelungind timpul de valabilitate. Exemple de produse în care se regăsesc AGTN: popcorn pentru microunde, creme tartinabile, biscuiți, torturi preambalate, margarine, produse preparate termic prin prăjire, supe (inclusiv concentrate la plic), sosuri, cereale preambalate, napolitane, chipsuri, uleiuri vegetale solidificate tehnologic”, a explicat Adrian Wiener.
Pentru a putea comercializa mai departe unele dintre aceste produse, producătorii din industria alimentară vor fi obligați să-și modifice rețetele. În cazul altora, probabil că acestea vor dispărea de tot de la raft. Conținutul de AGT (acizi grași trans) nu va trebui să depășească 2 grame/100 grame de grăsime din conținut.
Legea adoptată de Parlamentul României se va aplica și pentru produsele de import.
Alte inițiative legislative ale medicului Wiener: obligația de a returna medicamentele expirate, suprataxarea băuturilor cu exces de zahăr și clarificarea statutului pentru produsele homeopate
Senatorul Adrian Wiener, medic de profesie, a acceptat, după izbucnirea pandemiei de coronavirus, să preia conducerea spitalului din Grădiște care tratează pacienți bolnavi de Covid-19. Acum va candida, din partea USR, la primăria orașului Arad.
Acesta a mai avut câteva inițiative legislative realmente salutare, extrem de importante pentru starea de sănătate a națiunii. Anul trecut a făcut proiectul de lege privind medicamentele și echipamentelor medicale expirate, care nu mai pot fi aruncate la gunoi. Acestea trebuie returnate la unități specializate (cetățenii simpli le pot duce la orice farmacie), pentru a fi incinerate. România avea vid legislativ aici, iar peste 1.500 de tone de medicamente expirate – de o toxicitate extraordinară pentru mediu – ajungeau anual în sol și, de acolo, în pânza de apă freatică.
Acum doi ani a depus în Parlament o lege privind taxarea suplimentară a sucurilor cu conținut ridicat de zahăr. Tot Wiener a propus ca pe produsele homeopate să fie scris, cu majuscule, “Acest produs nu are efecte asupra sănătății”.
Produsele homeopate nu sunt atestate medical și nu au efecte documentate științific asupra sănătății. Efectul este de tip placebo. Cu toate acestea, lobby-ul pentru acest tip de așa-zise medicamente, susținut de industria de profil, este foarte puternic. Parlamentul României a respins legea, menținând confuzia printre consumatorii care cred că, atunci când cumpără produse homeopate, iau medicamente atestate științific.
Exceptional!!! Bravo. Asa trebuie facut. La gunoi cu marfa balast!!! Macar sa fim sanatosi evitand mizeriile. O stare buna a ficatului te face capabil sa lupti cu orice boala. Prin stiinta si constiinta ne putem salva !!! Raspandim ideile bune, ne apropiem oamenii!!!
In unele tari sunt interzise produsele modificate genetic, precum cele fara simburi care nu se pot reproduce iar agricultura devine dependenta de firme gigant precum Monsanto.
Spre exemplu porumbul hibrid tine glicemia mare 24-48 de ore prin comparatie cu cel nehibrid care tine glicemia mare doar 2 ore sau un pic mai mult. Aviz diabeticilor amatori de mamaliga si celor cu probleme de greutate.
In sfârșit cineva se gândește la sănătatea noastră… felicitări !!!…cred că ar trebui extinsă gama de produse cancerigene din marketurile noastre… toată gama de biscuiți turcești,toate tabletele cu ciocolata, sticksurile, laptele adus de aiurea, produsele lactate ,iaurt,sana,chefir,unt,… făcute în alte țări… exemplu Polonia, Cehia, Slovenia, Slovacia…. produsele din carne proveniență din aceleași țări…ai să facem curățenie în magazine noastre….nu sunt împotriva produselor străine,măcar să avem produse din țări cu tradiție cum ar fi Olanda, Franța, Danemarca, Italia, Grecia, Germania…
Păi, până la urmă de când? 1 aprilie sau 1 iulie 2021? Sau de când vor mușchii unora și a altora?
S-ar putea să fie o păcăleală de 1 aprilie… Oricum… Mai vorbim după aprilie 2021… dacă o să vă mai amintiți de asta.. .
Și limitată drastic cantitatea de zahăr „ascunsă” și în alte produse!!! – salamuri, șunci, conserve diverse de mâncare preparată, pateuri etc. Puțină lume știe că acestea conțin zahăr din belșug. Ne mirăm că tot mai mulți oameni sunt supraponderali fără să mănânce zahăr – de fapt se consumă, fără să știm, o cantitate uriașă de zahăr pe cap de locuitor, aproape de 10 ori mai mare decât în urmă cu 30-40 de ani.
Contin putin zahar, dar supraponderalii nu inteleg ca si painea e un „zahar” si mai orice produs de panificatie din faina 000.
[…] Din 2021 n-o să mai avem la rafturi chipsuri, supe la plic, creme tartinabile ș.a.m.d.. […]
Si uite asa incepe Equilibrium, cu USR si cu pinguini prosti care aplauda masurile fara sa priceapa unde duc acestea. Mno, o sa ni se tot interzica in conditiile in care generatiile astea de flanelati epilati nu au cea mai mica idee despre istorie…
Atentie! Individul de mai sus e un prostan!