Reuters: SUA va trimite Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune, care lovesc la 150 km distanță cu precizie de 1 metru! Noul pachet de ajutor militar e de 2 miliarde dolari

0
1522
Zona cuprinsă între liniile roșii arată raza de acțiune a rachetelor GLSDB pe care SUA le vor trimite Ucrainei

Statele Unite sunt gata să trimită armament în valoare de încă 2 miliarde de dolari Ucrainei, marea premieră fiind livrarea de rachete cu rază lungă de acțiune, anunță agenția de presă Reuters, citând surse oficiale americane. Informația este una foarte importantă, pentru că rachetele cu rază lungă de acțiune sunt considerate de specialiști un „game changer“ pentru războiul din Ucraina.

Experți militari și înalți ofițeri americani au cerut livrarea de arme cu rază lungă de acțiune încă de anul trecut. Pe scurt, ideea este că Peninsula Crimeea, acest „portavion terestru“, reprezintă cheia întregului război. Cine controlează Crimeea va controla și ostilitățile. Această zonă strategică are însă o mare slăbiciune: este legată de continent prin doar 3 căi de acces foarte subțiri – podul construit de Rusia după anexarea ilegală din 2014, Istmul Perekop și un drum care merge de la Dkankoi la Melitopol.

Înzestrarea Ucrainei cu rachete care pot reteza aceste 3 căi de acces ar face nesustenabilă pe termen lung ocupația rusească a Crimeei, care e o zonă aridă, fără resurse și fără apă. În cele din urmă, rușii ar fi nevoiți să o evacueze așa cum au procedat la Herson și cu Insula Șerpilor.

Pachetul de ajutor militar e de așteptat să fie făcut oficial în această săptămână, scrie Reuters. Se anticipează că va include echipament de suport pentru sistemele defensive antiaeriene Patriot, noi muniții ghidate de mare precizie și arme antitanc Javelin. Toate cele de mai sus arată că SUA pregătesc Ucraina pentru o nouă bătălie defensivă, în așteptarea iminentului atac de amploare al Rusiei.

De asemenea, între arme se vor găsi, în premieră, rachetele GLSDB – Ground Launched Small Diameter Bomb (Bombe de Mici Dimensiuni Lansate de la Sol), produse de Boeing și SAAB, care au rază de acțiune de 150 km. Deocamdată, SUA nu livrează Ucrainei rachetele ATACMS cu rază de acțiune de 297 km.

Rachetele GLSDB vor obliga rușii să mute și mai departe, în spatele frontului, depozitele de muniții și carburanți, precum și punctele de comandă și control. Pentru sistemul logistic și așa foarte slab al armatei invadatoare, acest lucru va echivala cu o mare lovitură.

În acest moment, Ucraina mai are pe stoc – dar nu se știe în ce cantitate – rachete balistice sovietice Toșka-U, cu rază maximă de acțiune de 120 km, care lovesc ținta cu o precizie de 95 de metri.

Rachetele americane GLSDB lovesc țintele la 150 de km distanță cu o precizie de maximum un metru, conform datelor oficiale.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Scandal uriaș în Rusia: propagandista Olga Zenkova, trimisă la Melitopol, a fost violată în restaurant de nepotul lui Kadîrov și de oamenii săi. Cameramanul a fost bătut de ceceni

* Pițurcă a dormit din nou în arest, după 41 de ani. De la tovarășii de barbut din comunism la afacerile cu măști din pandemie, alături de un fost SRI-ist. Este a treia aventură penală a lui „Satana”, după ce a fost condamnat și pentru mărturie mincinoasă în favoarea lui Gigi Becali

* VIDEO. Scuzele și explicațiile lui Emil Boc, care a repus pe soclu, prompt, statuia lui Iuliu Maniu. „M-a indignat și pe mine”

* Șoșoacă sare în ajutorul unui agent KGB: și-a trimis tovarășa putinistă, avocată și ea, să-l susțină în procesul împotriva statului român. Iurie Roșca are interdicție 5 ani de a intra în România

* VIDEO. Blestemele drăcești ale preotului Longhin Jar, trompeta Moscovei. „Ți-e sete, Bartolomeu, nesăturatule și spurcatule! Jgheab bătrân și împuțit ce ești!”

* România și alte 7 țări europene încearcă să înșele Comisia Europeană pentru a primi banii din PNRR fără să facă reformele promise – analiză „Le Monde”

Trompetele penalilor. Răzvan Savaliuc și oamenii săi sunt anchetați de DNA pentru grup infracțional organizat și favorizarea infractorului

* Înalt oficial BNR: pensiile speciale mănâncă 0,85% din PIB, iar în 2-3 ani vor ajunge la 1,5%. „Sunt o cheltuială bugetară nu doar inacceptabilă, ci și insuportabilă”

Măciuca liberală: Silviu Mănăstire, „scula lui Bode”. De la „dosar de politician” la amenințări de tip interlop: „să am timp să mă ocup de niște băieți, ca pe vremuri”, „fără milă și fără regrete”

* Extraordinara lecție electorală a cehilor: și-au ales ca președinte un general parașutist, pro-NATO, pro-UE și anti-Putin, erou al războiului din fosta Iugoslavie. Candidatul care făcea cu ochiul Rusiei a fost zdrobit la vot

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.