Mii de dosare penale se vor închide în urma unei decizii echivalente cu o amnistie mascată, pe care Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat-o marți, în legătură cu aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția. În urma hotărârii de îndrumare a ÎCCJ, printre nenumărații beneficiari se vor număra Ioana Băsescu (fiica fostului președinte Traian Băsescu, condamnată la 5 ani de închisoare) și Elena Udrea (condamnată la 8 ani de închisoare) – decizii care nu sunt definitive.
La doar câteva zile după ce toată România a fiert de indignare că Parlamentul Olandei nu ne vrea în Schengen, fiind reticent la calitatea actului de justiție din țara noastră și la respectarea normelor elementare ale democrației, Înalta Curte a dat o sentință așteptată cu înfrigurare de tot sistemul.
Un fel de amnistie pentru care regimul Dragnea-PSD s-a bătut 3 ani cu societatea civilă și partenerii europeni. Acum, regimul Iohannis-PSD profită de oboseala românilor și de contextul internațional
ÎCCJ a stabilit că nu există cauze de întrerupere a cursului prescripției între iunie 2018 (data primei decizii a CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul Penal a fost modificat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022). Până acum, prescripția specială permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat. De asemenea, ÎCCJ a stabilit că lipsa prescripției speciale în intervalul 2018-2022 reprezintă lege penală mai favorabilă. Deciziile nu li se aplică și criminalilor.
Pe scurt și traducând deciziile de mai sus pe limba tuturor, CCR și ÎCCJ au dat un tip de amnistie pentru care Liviu Dragnea și PSD s-au bătut cu societatea civilă vreme de 3 ani. La momentul respectiv, încercările au reușit doar în parte pentru că oamenii au ieșit în stradă și au protestat, iar partenerii externi au făcut presiuni. Acum, regimul Iohannis-PSD pune în practică, nestingherit, idealurile lui Dragnea, profitând că opinia publică a obosit, iar Europa are pe cap probleme mult mai presante (războiul din Ucraina, criza energetică și economică etc) ca să se mai ocupe de apucăturile elitelor conducătoare de la București.
Teoretic, Justiția este independentă și nu depinde de politică, însă practic îndârjirea cu care Iohannis s-a opus în ultimii ani reformelor a făcut ca atât CCR, cât și ÎCCJ sau CSM să fie sub controlul Sistemului. În lipsa mecanismelor necesare pe care statul ar fi trebuit să le creeze, Justiția din România rămâne controlată politic chiar la vârful său.
Un efect devastator. Scapă toți cei care nu au o sentință definitivă, dar și inculpații condamnați după 2018, care pot cere revizuirea sentințelor
Efectul deciziei luate marți de ÎCCJ e devastator. Doar cei condamnați definitiv până în 2018 nu reușesc să beneficieze de pedepse (dar aceștia au ieșit deja, în majoritatea lor covârșitoare, din închisoare).
În rest, toți inculpații anchetați sau deja judecați care nu au o sentință definitivă se salvează. De asemenea, scapă și inculpații condamnați după 2018. Aceștia vor solicita instanțelor să le reanalizeze cazurile, pentru a verifica dacă a intervenit prescripția conform cu noile reglementări ale ÎCCJ și CCR.
Cele mai proeminente nume de beneficiari ai deciziei sunt Ioana Băsescu, condamnată în primă instanță la 5 ani de închisoare în dosarul Hidroelectrica, și Elena Udrea, condamnată în primă instanță la 8 ani de închisoare în dosarul șpăgilor luate pentru campania prezidențială a lui Traian Băsescu în 2009.
Pentru Elena Udrea, hotărârea de marți a ÎCCJ înseamnă însă doar o scutire de vreo 6-9 luni de închisoare. Ea este deja după gratii pentru o condamnare de 6 ani în dosarul Gala Bude, fiind condamnată în mai 2018, adică înaintea primei decizii a CCR (iunie 2018), a explicat avocata Elenei Udrea pentru G4Media.
În cazul condamnaților care sunt deja după gratii pentru o sentință, legislația din România prevede că pedepsele se contopesc, nu se cumulează. Infractorul primește câteva luni supliment la prima condamnare și cu asta, gata. Un om poate comite și 3-4 infracțiuni grave, fără legătură una cu alta. El va executa doar pedeapsa pentru una dintre ele, celelalte „contopindu-se” și aducându-i un spor minor de pedeapă. Este o legislație cum nu se poate mai favorabilă infractorilor, spre deosebire de legislația din alte țări, precum SUA, unde sentințele se cumulează și cei vinovați chiar ispășesc pedepsele fără posibilități de a scăpa pentru că au scris cărți, s-au purtat frumos sau au plantat panseluțe în curtea închisorii.
După decizia ÎCCJ au apărut și reacțiile. Asociația Inițiativa pentru Justiție a constatat: „Ne așteptăm să se dispună încetarea procesului penal sau clasarea pentru intervenirea prescripției în mii de cauze, unele extrem de importante aflate încă pe rol. În ceea ce privește cauze definitiv judecate, ÎCCJ a respins ca inadmisibila întrebarea, astfel încât nu se vor repune în discuție soluții de condamnare rămase definitive“.
Si Iohannis a fost invins de sistem la fel ca Emil Cinstantinescu. Numai ca Emil Constantinescu a avut macar bunul simt sa recunoasca si sa se retraga. Desi nu sunt sigur ca Iohannis a fost vreodata in afara sistemului.
Arată ca și cum ar fi Hollywood…. dar nu e Hollywood!!!!
Fara suparare dar ce treaba are Iohannis cu deciziile CCR.
Nici o zi fara sa mai aruncam ceva zoaie.
Daca asta e ideea de justitie a usereului mai bine lipsa.
F simplu, postac cap sec: judecatorii ccr numiti direct si indirect de Tandala Cel Ratacit prin Cotroceni pana la urmatoarea sinecura. Numirea noilor judecatori ccr a fost una din cauzele ptr care Tandala a scos USR de la guvernare si s-a suit in patul murdar al psd.
Tu esti cel.care.da.ci zoaie, postac ordimar si cap sec.