Autoritățile din provincia chineză Wuhan au început să se aprovizioneze masiv cu teste PCR, prin care se depistează virusul Sars-CoV-2, cu 6 luni înainte de izbucnirea oficială a pandemiei de Covid, relevă un raport întocmit de australieni și dat publicității de revista Nikkei Asia.
Focarul inițial de Covid-19 e recunoscut de chinezi începând cu noiembrie 2019, iar pandemia a fost declarată oficial la nivel global în 11 martie 2020 de către OMS. Însă comenzile de achiziții publice ale autorităților sanitare din Wuhan arată că s-a început comandarea masivă de teste PCR, pentru depistarea virusului, încă din luna mai 2019, adică 6 luni înainte de teoreticul debut al primului focar!
Numărul de teste PCR achiziționate de autoritățile din Wuhan a crescut progresiv, lună de lună, începând cu mai 2019
Autoritățile publice din Wuhan (orașul unde a izbucnit pandemia) și-au dublat achizițiile de teste PCR în luna mai, apoi ritmul a continuat să crească. Administrația din provincia Hubei (a cărei capitală este Wuhan) a cheltuit 10,5 milioane de dolari pe teste PCR în 2019, dublu comparativ cu 2018.
Raportul a fost întocmit de compania australiană de securitate Internet 2-0 și a contabilizat comenzile publice ale autorităților chineze în 2018 și 2019.
Așa s-a observat că numărul de comenzi pentru teste PCR lansate de universitățile din provincia Hubei s-a dublat, comenzile făcute de Centrul Chinez pentru Controlarea și Prevenirea Bolilor au crescut de 5 ori, iar comenzile făcute de agențiile de testare a animalelor – de 10 ori!
Numărul de teste comandate a continuat să crească spectaculos în intervalul iulie-octombrie, mai ales din partea Universității de Știință și Tehnologie din Wuhan.
Evoluția achizițiilor de teste PCR în Hubei indică luna mai drept momentul real al apariției virusului. Fiind sezonul cald, numărul de cazuri s-a menținut scăzut până în toamnă, când epidemia a luat viteză în noiembrie
Autorii raportului opinează: „Credem că creșterea cheltuielilor începând cu luna mai sugerează că acesta ar fi primul moment posibil pentru depistarea infecțiilor“. Ipoteza este plauzibilă acum, când știm caracteristica virusului care provoacă boala Covid: foarte virulent odată cu începerea sezonului rece, își scade puternic capacitatea de infectare pe parcursul verii.
Asta poate însemna că, în realitate, China a știut de apariția epidemiei încă din primăvara lui 2019, și nu din noiembrie, așa cum s-a crezut. Peste vară, fiind cald, virusul a continuat să se transmită comunitar în Hubei, dar la o scară mult redusă. Autoritățile au depistat cazurile, au început să cumpere pe tăcute cantități uriașe de teste PCR, dar au păstrat secretul privind izbucnirea epidemiei.
După venirea toamnei, virusul și-a sporit virulența și infecțiozitatea, astfel că în noiembrie a izbucnit prima criză sanitară în Wuhan. China a încercat să ascundă în continuare problema, dar n-a mai reușit acest lucru decât până la începutul lunii ianuarie.
Din acel moment și până în martie, Guvernul de la Beijing s-a concentrat pe încercarea de a minimaliza gravitatea situației și de a convinge OMS să nu declare pandemia.
Întârzierea de 5 săptămâni cu care s-a declarat stare de urgență la nivel mondial de către OMS a făcut posibilă răspândirea fulgerătoare a virusului pe întreaga planetă.
[…] vară, fiind cald, virusul a continuat să se transmită comunitar în Hubei, dar la o scară mult […]