Rămași fără tancuri moderne, rușii au epuizat și 40% din stocul de blindate sovietice din cea mai mare bază de echipamente militare din Rusia

0
26645

Invadatorii Kremlinului au rămas în pană de tancuri de ultimă generație. Pentru a le suplini cumva lipsa pe frontul ucrainean, au apelat la stocurile existente în cea mai mare bază de echipamente militare de pe teritoriul Federației Ruse, întinsă pe o suprafață de 13 kilometri pătrați. Au scos deja, până în prezent, 40% din rezervele de blindate sovietice, fabricate în anii ’50-’60, care sunt păstrate la Vagjanovo, în Republica Buriatia.

Conform dezvăluirilor făcute de site-ul ucrainean Obozrevarel.com, „Comandamentul forțelor armate ale Federației Ruse trimite activ în zona de luptă din ce în ce mai multe echipamente vechi, din rezervele sovietice, după ce și-a luat în sfârșit rămas bun de la posibilitatea de a arunca sute de tancuri «Armata» împotriva militarilor ucraineni, tancuri care, după cum știți, «n-au egal în lume»”.

Noutatea absolută o reprezintă scăderea stocurilor la cea mai mare bază de echipament militar sovietic, conservat din anii ‘50 și ’60 ai secolului trecut: baza Vagianovo din Buriatia, republică rusă din sudul Siberiei, de la granița cu Mongolia.

„Baza Vagianovo are o suprafață semnificativ mai mare decât alte numeroase baze de depozitare a echipamentelor militare din Federația Rusă, fiind întinsă pe circa 13 kilometri pătrați”, dezvăluie Obozrevatel.com.

Au fost analizate ultimele imagini furnizate de Google Earth, fiind remarcate câteva detalii importante.

 • Rusia a scos aproape jumătate din vechile tancuri sovietice și vehicule blindate de transport de trupe din depozitul buriat.
 • Cu cinci luni înainte de invazie, în septembrie 2021, aproximativ 3.840 de unități de vehicule blindate erau staționate în aer liber în Buriatia.
 • După 8 luni de război, în noiembrie 2022, au rămas la bază aproximativ 2.600 de vehicule blindate.
 • Până în mai 2023, numărul lor s-a diminuat la 2.270. Astfel, în acest timp, au fost scoase din conservare 40,8% dintre vehiculele blindate.
 • 32% (cea mai mare parte a lor) a fost scoasă la scurtă vreme după ce tiranul Putin a decretat mobilizarea parțială în septembrie 2022.
 • Ocupanții iau din depozit cel mai des echipamente de artilerie, fiindcă se pot repara mai repede, spre deosebire de tancuri. Ei mizează acum pe obuzierele sovietice de 152 mm D-20 și D-30, precum și pe modelul D-1 din 1943.

Pe această temă, site-ul Obozrevatel.com a găzduit părerile a doi experți militari ucraineni: Oleg Katkov și Oleksandr Kovalenko. Primul susține că sunt până la 2.800 de tancuri T-54 și T 55 în gropile de gunoi din Federația Rusă. Al doilea crede că „invazia” de blindate vechi în „operațiunea militară specială” se află în strânsă legătură cu „nevoia rușilor de a-și satura liniile de apărare în teritoriile ocupate”, cu scopul de a încetini contraofensiva trupelor lui Zelenski.

Oleg Katkov: „Rușii s-au confruntat cu problema capacității scăzute a fabricii de reparații blindate”

 • „Federația Rusă a scos într-adevăr, în mod activ, de ceva timp, mașinării din bazele de depozitare. Este necesar să acordăm atenție Bazei 1295 centrală de depozitare a vehiculelor blindate ale armatei ruse din Primorie. Comparativ cu anul trecut, pozele pentru iunie 2023 arată dispariția completă a tuturor tancurilor care erau amplasate lângă boxe.”
 • „Ambele baze sunt unite de faptul că tancurile care au supraviețuit sunt T-62, T-55 și T-54. Au fost trimise pentru restaurare la Uzina 103 de reparații blindate de lângă Cita, care se ocupă cu punerea lor în funcțiune.”
 • „În iunie 2023, teritoriul uzinei era deja acoperit cu echipamente. Acestea sunt tancurile transportate de la Ulan-Ude și Primorie. Dar rușii s-au confruntat cu problema capacității scăzute a fabricii de reparații blindate. Conform informațiilor disponibile, pot exista până la 2.800 de tancuri T-54 și T-55 în gropile de gunoi din Federația Rusă.”
 • „Nu este vorba de baze de depozitare adecvate, ci mai degrabă de gropi de gunoi. De aceea, reducerea la jumătate a stocurilor de echipamente la bazele de depozitare nu înseamnă că toate au întărit imediat forțele armate rusești în zona de luptă.”

Oleksandr Kovalenko: „În perioada mai-iulie, rata medie a pierderilor inamicului a fost de 600 de unități de artilerie”

 • „Utilizarea din ce în ce mai mare a vechilor modele sovietice este un fapt inevitabil pentru Rusia, pe fondul lipsei de vehicule blindate noi, precum și pe cel al capacităților reale destul de limitate ale fabricilor de blindate, în privința producerii de noi tancuri și de restaurare a celor vechi.”
 • „Deși au existat proiecte relevante în Federația Rusă – de exemplu, pentru T-55AM –, termenele tehnologice ale acestor programe, lipsa componentelor necesare pentru producția și repararea tancurilor moderne indică faptul că, cel mai probabil, aceste tancuri vor primi doar protecție suplimentară sub formă de blocuri «Contact», sudate fără a lua în considerare capacitatea șasiului și cea a motorului.”
 • „În orice caz, vorbim despre un tanc mediu, dezvoltat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În special, primul prototip al T-54 a fost gata și trimis pentru testare în ianuarie 1945, adică primul a trecut testele din fabrică în 1944. Cu toate acestea, numărul lor, pe care Rusia îl poate folosi, face posibil ca inamicul nostru să inunde zona de luptă cu astfel de vehicule, ceea ce, desigur, este o problemă.”
 • „Apariția a numeroase, deși învechite, tancuri și instalații de artilerie este legată de nevoia rușilor de a-și satura linia de apărare în teritoriile ocupate cu un număr mare de vehicule blindate. Sunt vechi și imperfecte, dar numărul lor mare încă mai încetinește avansarea Forțelor de Apărare ale Ucrainei.”
 • „În perioada mai-iulie, rata medie a pierderilor inamicului a fost de 600 de unități de artilerie. Compensarea-limită pentru aceste pierderi, în Federația Rusă, a fost de 200-300 de unități pentru aceeași perioadă. De aceea, acest echipament vechi se găsește în prima linie în fiecare poziție.”
 • „Legat de tancuri, situația este la fel. Perioada de producție pentru unul nou este de trei luni. Rusia are mari probleme cu asta. Aceeași uzină din Omsk, specializată cândva în producția de tancuri T-80, doar repară și modernizează blindate ieșite anterior de pe linia de asamblare.”
 • „Uralvagonzavod a produs T-72, T-90, iar în momentul de față se pune accent și pe restaurare. De aceea sunt deconservate stocurile sovietice. Sunt folosite în principal ca sisteme de artilerie pentru a crea efectul unui baraj de foc și măcar sperie.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Iohannis a reușit deplin: Ponta – consilier onorific în „guvernul meu”! Anomalii și stupizenii

* Stolojan: „Reforma de acum a pensiilor speciale e o caricatură. Cei care se revoltă contra PNRR nu înțeleg nimic”

* Ciolacu și trei miniștri se duc la Bruxelles să cerșească dreptul de a supra-îndatora România, pentru a păstra pensiile speciale și a-și salva clientela nesătulă

* Iohannis, criticat dur de militari pentru lipsa de respect arătată de Ziua Marinei: „Confundă țara cu casa și onorul cu nevasta”. Contrar regulamentului, marinarii au fost puși să dea onorul întregii familii Iohannis!

* Ucraina confirmă oficial că George Simion are interdicție de a intra pe teritoriul său, „în scopul asigurării securității statului”. Motivul: întâlnirile liderului AUR cu șefi ai spionajului rusesc, la Cernăuți

* Încă o pensionare rușinoasă, după cea a șefului DNA: procurorul general „a tras pe dreapta” la 50 de ani, cu o pensie de peste 5.000 de euro!

* Recompensă regească pentru judecătoarea care lua șpagă de la interlopi: pensie specială de 4.000 €/lună + bonus de 200.000 € pentru 5 ani nemunciți + 53.000 € șpagă neconfiscată. A scăpat de judecată prin prescrierea faptelor, după două decizii ale CCR

* A murit deputatul implicat în măcelul de la Sibiu, din 1989, și care frecventa Ambasada Rusiei după invadarea Ucrainei

* Orlando Teodorovici se gudură grețos pe lângă Șoșoacă: „S.O.S. este un partid frecventabil” / „Doamna Șoșoacă este omul cu care poți să faci echipă” / „Oamenii din S.O.S. vor binele României” / Școala de Vară a S.O.S. România este mediatizată de Nașul TV, oficina clanului Șoșoacă

* Despre gâlceava elitei bogate a Bisericii cu lumea. Studiul de caz nr. 2: Facultatea de Teologie din Constanța, din ograda lui jupân Teodosie Putinistul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here