vineri, martie 29, 2024
AcasăNewsDupă ce "a rezolvat problema Navalnîi", Putin e gata să intervină în...

După ce „a rezolvat problema Navalnîi”, Putin e gata să intervină în Belarus, pentru a-i „liniști” pe contestatarii dictatorului prieten Lukașenko

-

Rusia a pregătit deja trupe de intervenție și așteaptă să le trimită în Belarus, pentru a înăbuși manifestațiile de masă care cer plecarea dictatorului Alexander Lukașenko. Afirmațiile au fost făcute chiar de președintele rus Vladimir Putin, acesta anunțând joi că Lukașenko i-a cerut forțe suplimentare de poliție. Solicitarea vine într-un moment în care, în Belarus, tot mai mulți lucrători din administrația de stat se solidarizează cu poporul, iar propriile trupe de securitate, Poliție, Jandarmerie și armată nu mai sunt deloc sigure.

„Mi-a cerut să formez un contingent de membri ai forţelor de ordine. Şi l-am făcut. Dar am convenit, de asemenea, că acesta va fi folosit numai dacă situaţia scapă de sub control”, a explicat Putin la postul TV Rossia 1.

Liga dictatorilor ex-sovietici: noua “Sfântă Alianță” a lui Putin

Intervenția trupelor de represiune străine, cerută de Lukașenko pentru a-și învinge propriul popor, s-ar face în baza unor “obligații” de asistență prevăzute în tratatele existente între cele două dictaturi.

„Nouă nu ne este indiferent ce se întâmplă acolo (n.r. – în Belarus). Este o ţară foarte apropiată, ar putea fi ţara cea mai apropiată de noi”, a adăugat Putin.

- Advertisement -

Lukașenko, în funcție din 1994, s-a proclamat învingător acum câteva săptămâni, într-un nou scrutin prezidențial în care a pretins că a fost votat de 80% din populație. Dar alegerile au fost însoțite de manifestații tot mai mari ale locuitorilor din Belarus, care îi cer să plece.

Țara ex-sovietică, situată exact între Rusia și blocul NATO, este foarte importantă pentru Putin, după ce imperiul său a scăpat de sub control, în 2014, Ucraina.

Acordurile existente între Rusia și țările limitrofe ex-sovietice, controlate de dictatori și oligarhi, seamănă întrucâtva cu “Sfânta Alianță” pe care Imperiul Rus, Imperiul Austriac și Regatul Prusiei au semnat-o în 1815.

- Advertisement -

Împărații Rusiei și Austriei și regele Prusiei se angajau să intervină unul în sprijinul celuilalt, în cazul în care apărea o primejdie. La alianță au aderat și alți regi, coaliția devenind o ligă represivă, a forțelor absolutiste și conservatoare din Europa, care înăbușea mișcările democratice.

Trupele țariste, austriece și prusace au năvălit, de-a lungul și de-a latul continentului, înfrângând revoluțiile de la 1830 și 1848. Revoluția maghiară, dar și cele ale românilor din Transilvania, Țara Românească și Moldova au fost înăbușite, în 1848, de trupele Sfintei Alianțe, din care făceau parte armatele sultanului otoman, țarului rus și împăratului austriac.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -