Putin cedează Azerbaidjanului „coridorul Lachin”, care leagă Armenia de enclava Nagorno-Karabah. „Rușii își demontează punctele de control și le mută pe alt drum”

0
3413

Pe fondul eșecului „operațiunii militare speciale” din Ucraina, dictatorul Vladimir Putin a decis în mod neașteptat să le transfere azerilor controlul absolut asupra coridorului Lachin, care leagă Armenia de enclava armeană Nagorno-Karabah de Azerbaidjan. La ordinul său, armata rusă s-a retras definitiv din acea zonă aprig disputată, unde își masase o parte din cei 2.000 de militari „pacificatori” în urmă cu doi ani.

Astfel, orașul Lachin (Berdzor, cum mai este cunoscut), care număra în 2021 doar 81 de locuitori!, dar și așezările de-a lungul drumului de legătură cu Armenia, vor trece de partea statului azer, pe teritoriul căruia se află.

Știrea oficială a fost difuzată inițial de agenția azeră APA, preluat ulterior de site-ul ucrainean Obozrevatel.com. Se precizează că acest transfer de teritoriu s-a făcut ca urmare a acordurilor de pace dintre Azerbaidjan și Armenia, mediate de Federația Rusă după războiul din toamna lui 2020.

APA, citată de Obozrevatel.com: „Populația armeană locală a început deja să părăsească așezările. Părăsind orașul, armenii își sapă mormintele și își iau rămășițele celor dragi. În Armenia, ei promit că le vor oferi coloniștilor locuințe temporare. Rușii își demontează punctele de control și le mută pe un alt drum. Azerii s-au angajat să construiască și au deschis deja o nouă rută de comunicare între Armenia și Nagorno-Karabah”.

„Este posibil ca decizia Moscovei de a-și onora obligațiile să fi fost influențată de vizita președintelui turc Erdogan la Soci”

Site-ul Obozrevatel.com face câteva remarci interesante pe tema acestui subiect.

  • „Coridorul Lachin reprezintă singura cale de comunicare între Armenia și Nagorno-Karabah. Doar autostrada Erevan – Goris – Hankendi, care trece prin Lachin, este dotată cu vamă pentru cetățenii străini.”
  • „Coridorul este situat în regiunea Lachin din Azerbaidjan, dar din mai 1992 a ajuns de fapt sub jurisdicția nerecunoscutei «republici» Nagorno-Karabah.”
  • „În 2020, președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a anunțat că un nou coridor care să lege Armenia de Nagorno-Karabah va fi construit în mai puțin de trei ani.”
  • „În aprilie 2022, Azerbaidjanul a anunțat că întreaga construcție va fi finalizată până la sfârșitul anului. La rândul său, premierul armean Nikol Pașinian a spus că, după apariția noului drum, Lachin va intra sub controlul Azerbaidjanului.”
  • „Anterior, președintele Azerbaidjanului a acuzat Rusia că a încălcat garanțiile privind Nagorno-Karabah. El a amintit că Rusia a promis că va asigura retragerea armatei armene din Karabah până în iunie, dar acest acord nu a fost îndeplinit.”
  • „Este posibil ca decizia Moscovei de a-și onora obligațiile să fi fost influențată de vizita președintelui turc Erdogan la Soci, unde s-a întâlnit cu președintele rus Putin.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit

Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin

* Ciocnirea mentalităților la TVR. Sindicatul vrea demiterea șefului de la Știri, care i-ar fi strigat „panaramă” unei jurnaliste. Prisăcariu răspunde: „Colega e expertă în lipsit de la serviciu”

ODĂ. De la Bogdan Chirieac, cu toată dragostea: „Rareș Bogdan își suflecă mânecile pentru guvernare: «Nu voi ezita să fac acest pas pentru România»”

„Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* Teribila poveste a zorilor zilei de 24 februarie. Zelenski e trezit de ministrul de Interne: „A început invazia!”. Șeful Cancelariei lui Putin îl sună pe omologul său de la Kiev: „Predați-vă!”. Iermak îl înjură pe rus și-i închide telefonul

* Ipoteză-șoc în cazul „asasinei” Dariei Dughina. „Rușii au forțat-o să vină la Moscova, fără a-i spune adevăratul scop. A intrat sub camerele de supraveghere pregătite dinainte”

„Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

* Trei fotbaliști ex-iugoslavi pun România în vitrina cupelor europene: CFR Cluj și FCSB în grupe, U Craiova eliminată la penalty-uri după ce conducea în prelungiri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here