marți, mai 28, 2024
AcasăNewsCiocnirea mentalităților la TVR. Sindicatul vrea demiterea șefului de la Știri, care...

Ciocnirea mentalităților la TVR. Sindicatul vrea demiterea șefului de la Știri, care i-ar fi strigat „panaramă” unei jurnaliste. Prisăcariu răspunde: „Colega e expertă în lipsit de la serviciu”

-

Un nou scandal zguduie TVR, ca urmare a ciocnirii mentalităților și stilurilor de lucru dintre managerii aduși din presa privată de noul director general Dan Turturică, pe de o parte, și vechii angajați grupați în Sindicatul Mediasind. Șeful Știrilor, Cătălin Prisăcariu, este atacat dur de sindicat, care cere să fie demis deoarece a insultat o jurnalistă de la departamentul Externe. Cel vizat răspunde că persoana în cauză a refuzat să facă un material despre Ucraina pentru că „nu era pe tura ei” și că e „expertă la lipsit nemotivat”.

Sindicatul Mediasind a solicitat:

  • demiterea imediată a lui Cătălin Prisăcariu din postul de director al Știrilor TVR
  • convocarea Comisiei de cercetare disciplinară
  • asistență juridică pentru jurnalista Magdalena Moreh, dacă aceasta vrea să facă plângere penală împotriva șefului său.

Prisăcariu e acuzat că a insultat-o în repetate rânduri, de față cu toată lumea, în timpul unei ședințe de sumar, pe membra secției de știri externe, numind-o „panaramă”, „incompetentă nenorocită” și strigându-i „marș de aici!”.

Șeful Știrilor ar fi avut o izbucnire nervoasă și ar fi insultat-o grav pe jurnalistă după ce aceasta s-ar fi fofilat de la elaborarea unui material care urma să fie dat „pe tura cealaltă”

Sindicatul, citând-o pe Magdalena Moreh, spune că nu e prima oară când aceasta a fost victima ieșirilor necontrolate ale lui Cătălin Prisăcariu. Este adus în discuție un episod când aceasta și-a luat brusc 5 zile de concediu de odihnă în urma unei crize de lumbago.

- Advertisement -

Jurnalista spune, în plângerea sa, că le-a transmis colegilor despre faptul că nu mai vine o săptămână la serviciu – dar nu și șefului redacției, adică primei persoane care trebuia înștiințată despre așa ceva.

Cătălin Prisăcariu nu neagă izbucnirea, dar relatează pe de altă parte, într-un dialog cu G4Media.ro, că Magdalena Moreh i-a spus în ședința de sumar ținută pe 23 august, seara, că n-a făcut o retrospectivă a celor 6 luni trecute de la invadarea Ucrainei de către Rusia deoarece materialul urma să fie difuzat a doua zi, adică nu era „pe tura ei”!

Prisăcariu explică faptul că, logic, un asemenea material nu poate fi realizat în aceeași zi când trebuie difuzat, pentru că nu e suficient timp, ci trebuie pregătit din vreme. Șeful știrilor mai adaugă că Magdalena Moreh este „o expertă” în a se fofila și a trage chiulul.

- Advertisement -

Cătălin Prisăcariu a fost membru al redacțiilor „Evenimentul zilei”, „Academia Cațavencu” și „Kamikaze”, autor la „Dilema Veche” și moderator la postul B1 TV, printre altele.

Cauzele profunde ale conflictelor de la TVR

Sub aceste valuri de suprafață, lucrurile sunt mult mai profunde la TVR. Venit din mediul privat, noul director general al televiziunii publice, Dan Turturică, încearcă să schimbe tradiția instituțională prin aducerea unor jurnaliști competitivi, de asemenea, din mediul privat. În fața „pericolului”, mulți dintre vechii angajați s-au mobilizat și coalizat, pentru a stopa „reforma”. Au apărut tensiunile, certurile, o rezistență pasivă la noul ritm și stil de lucru impus.

Din lecturarea mărturiilor de mai jos, diferențele de mentalitate și viziune sunt evidente. Jurnalista de la Externe care acuză că a fost insultată își dă seama că nu e în avantajul ei să spună că n-a făcut un material pentru că urma să fie difuzat „pe cealaltă tură” și încearcă o eschivă. Povestește că și-a luat concediu de odihnă în locul celui medical ca să nu piardă la bani, dar nu l-a anunțat tocmai pe singurul om care trebuia înștiințat, de fapt, adică șeful redacției!

Prezentate ca niște „recidive” ale directorului de la Știri, aceste amănunte mai arată și un stil de lucru pe care acesta l-a perceput, probabil, ca fiind delăsător.

Pentru jurnaliștii cu experiență este cât se poate de clar că astfel de lucruri sunt posibile într-o redacție care lucrează „la stat”, dar în niciun caz într-o redacție serioasă de la o instituție de presă privată.

Magdalena Moreh: „Dl director Prisacariu a lansat o cascadă de injurii şi calomnii. Vă dau câteva exemple: «eşti o incompetentă», «o incompetentă nenorocită», «nu faci nimic», «voi, la externe, nu faceţi nimic», «marş, panaramă!», «ieși afară, panaramă!», «marș de aici!», «marş acasă!»”

„Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită demiterea de urgență a lui Cătălin Prisăcariu din funcția de șef al Știrilor TVR și convocarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea concedierii agresorului!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au luat act de sesizarea membrului de sindicat din Societatea Română de Televiziune care a semnalat comportamentul incalificabil al lui Cătălin Prisăcariu, coordonatorul interimar cu atribuții de Director al Direcției Știri, care a jignit în prezența mai multor colegi, pe jurnalista Magdalena Moreh, recunoscută ca un veritabil profesionist  în domeniul știrilor externe: “Sunt jurnalist senior, ştiri externe, Direcţia Ştiri. Doresc să vă semnalez comportamentul intolerabil şi incalificabil al directorului de la ştiri, dl.Cătălin Prisacariu. Am fost jignită într-un mod inimaginabil, în repetate rânduri, de către dl.Prisacariu. Menţionez ca NU am făcut nicio greşeală profesională, nu mi se poate imputa absolut nimic: nu am ratat vreo informaţie sau vreo ştire, am depus continuu eforturi pentru ca ştirile externe de la TVR să aibă conţinut, ţinută şi să fie interesante din toate punctele de vedere. Am răspuns oricăror solicitări, indiferent de oră sau context. Din cauza insultelor pe care mi le adresează şi a hărţuirii la care mă supune, fără un motiv logic, am ajuns în punctul în care, atâta vreme cât dl.Cătălin Prisacariu va deţine funcţia de director Ştiri, îmi e imposibil să-mi continui activitatea în această redacţie. Prin urmare, supun atenţiei conducerii MEDIASIND abuzurile verbale fără precedent comise de dl.director interimar al Direcţiei Ştiri, Cătălin Prisacariu. Totodată, solicit sprijinul sindicatului pentru rezolvarea acestei situaţii inacceptabile şi cu efecte grave, atât asupra mea, ca angajat TVR, cât şi asupra bunului mers al activităţii de la Ştiri.

Iată cel mai recent incident, deosebit de grav, petrecut pe 23 august, 2022, orele 19. Dl. director ne-a convocat la şedinţa de sumar. A întrebat daca avem un file despre cele 6 luni de la invazia rusă din Ucraina. I-am răspuns că, ţinând cont că a doua zi, pe 24 august, se împlinesc cele 6 luni, file-ul va fi, în mod firesc, pe 24 august. Imediat, dl director Prisacariu a lansat o cascadă de injurii şi calomnii. Vă dau câteva exemple: “eşti o incompetentă”, „o incompetentă nenorocită”, „nu faci nimic”, “voi, la externe, nu faceţi nimic”, „marş, panaramă!”, „ieși afară, panaramă!”, “marș de aici!”, “marş acasă!” (în condiţiile în care mai aveam de stat nişte ore până la sfârşitul programului). Cuvintele “marş”  şi “panaramă” au fost repetate de cel puţin 8-10 ori. La adresa mea, desigur. Dl. director a avut această ieşire de faţă cu producătorii şi cu colega mea de la externe. Cuvintele incalificabile pe care mi le-a adresat dl. Prisacariu şi atitudinea plină de dispreţ faţă de eforturile depuse de mine şi de colega mea de tură, mi-au provocat: tahicardie, dispnee şi creşterea tensiunii arteriale. Ataşez adeverinţa medicală de la cabinetul TVR , cu starea mea post-conflict. Menţionez că sunt o persoană sănătoasă, fără antecedente de natură cardiacă sau nervoasă”  – se arată în sesizarea trimisă organizației noastre.

Totodată, jurnalista sesizează că nu este prima dată când este supusă agresiunilor din partea lui Cătălin Prisăcariu: “Este cel de al doilea incident de acest gen. La sfârşitul lunii aprilie am avut criza de lombalgie  şi nu am putut veni la serviciu 5 zile, pentru că nu m-am putut mişca. De cum a debutat criza, normal că am luat legătura cu medicul meu de familie din TVR, care mi-a prescris tratamentul, imediat am anunţat şeful redacţiei de ştiri externe de-atunci şi pe toţi colegii din tură. Toată lumea a ştiut, tura nu a rămas descoperită, nu a fost nicio problemă. Întrucât aveam zile de C.O. rămase de anul trecut, am recurs la acele zile, fără să cer concediu medical, pentru că mi-ar fi afectat salariul, iar eu sunt la minimul grilei. Când am revenit, am mers la dl. Prisacariu (a fost primul meu contact cu domnia sa), care a început să ţipe la mine, spunându-mi, printre alte mitocănii, “te-ai pişat pe mine, nu m-ai anunţat, nu semnez nicio zi liberă, cine te crezi?, ieşi afară!, afară! Şi să nu mai vii aici decât când te chem eu!”. Scena a avut loc în secretariatul ştirilor. Menţionez că aveam Scrisoare Medicală de la doctorul de familie din TVR, în care era explicat tot episodul de lombalgie”.

Precizăm că acest caz grav nu este singurul în care este implicat șeful știrilor, acesta a mai jignit și a avut un comportament huliganic și împotriva altor angajați din TVR, chiar în timpul unei ședințe de sumar atunci când a avut o nouă criză de nervi, dar și împotriva liderilor de sindicat.

Este incalificabil și grav un astfel de comportament pentru un șef numit să conducă echipa știrilor din Televiziunea Română. Având în vedere încălcarea flagrantă a prevederilor Codului Muncii și ale Contractului Colectiv de Muncă din SRTV prin fapte care sunt incompatibile cu calitatea de angajat al unei instituții publice, mai ales una de presă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR solicită președintelui – director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, să pună capăt de urgență interimatului lui Cătălin Prisăcariu la cârma Știrilor TVR și să convoace Comisia de cercetare disciplinară în vederea concedierii acestuia. Este extrem de grav ca astfel de comportamente huliganice să afecteze drepturile și sănătatea profesioniștilor instituției publice și, implicit, imaginea și prestigiul Televiziunii Române.

SRJ MediaSind va acorda jurnalistei Magdalena Moreh asistență juridică gratuită în instanță și în fața instituțiilor de cercetare penală.

Departament Comunicare MediaSind TVR.“

Cătălin Prisăcariu: „Colega Magdalena Moreh a dat măsura unei incompetențe grave și a unui tupeu pe măsură“

Ședința editorială invocată de Mediasind a fost mai intensă întrucât colega Magdalena Moreh a dat măsura unei incompetențe grave și a unui tupeu pe măsură. A argumentat că nu i se poate cere pe 23 august 2022 să documenteze și redacteze un material despre marcarea a șase luni de război în Ucraina, cu menționarea principalelor repere ale acelor șase luni de conflict, întrucât cele șase luni se împlinesc pe 24 august, adică «pe tura cealaltă». Care tură, deci, în viziunea dumneaei, ar trebui să compună materialul cu pricina exact în ziua evenimentului.

Magdalena Moreh, de altfel, este expertă în lipsit de la serviciu fără justificare, chiar câte o săptămână, situații pe care, însă, nu le aduce la cunoștința cancerului cunoscut drept Mediasind.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Gândacii din gura lui Simion și greierii din capul lui Daea – despre un „fake” din galeria propagandei RoExit. De ce tac reprezentanții României la Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară?

* Nunta lui George Simion – amestec de erezie și populism ieftin. Va reacționa Biserica Ortodoxă Română?

* „Segmente prietenoase ale elitei”, aproape exclusiv din PSD, sunt sub controlul Chinei, care vizează să-și sporească „influența malignă” în România, atrage atenția un important think-tank

* De ce refuză coaliția PSD-PNL-UDMR să ia măsuri reale împotriva scumpirii energiei: Guvernul va încasa 8,6 miliarde de euro în plus de pe urma creșterii prețurilor

* ODĂ. De la Bogdan Chirieac, cu toată dragostea: „Rareș Bogdan își suflecă mânecile pentru guvernare: «Nu voi ezita să fac acest pas pentru România»”

* FSB pretinde că a și găsit vinovatul pentru uciderea Dariei Dughina: Natalia Vovk, o ucraineancă de 43 de ani, membră a regimentului Azov, intrată în Rusia împreună cu fetița sa de 12 ani

* Cum ar fi fost fabricată „asasina” Dariei Dughina. „Rusia a încercat să netezească pixelii neuniformi din imagine și să insereze o altă fotografie în certificat”

* „Daria Dughina e victima propriilor idei și a propriului tată”, care „de 30 de ani predică ură, violență, extremism” / „Pe Daria a ucis-o tocmai doctrina tatălui ei”

* VIDEO. Principalul propagandist al lui Putin recunoaște, în premieră, că Rusia are mari probleme cu producția de armament și cu mobilizarea populației

* Încă un disident anti-Putin „s-a aruncat de la etaj”! Dan Rapoport avea 52 de ani și se refugiase în SUA pentru că-l sprijinise pe Navalnîi

- Advertisement -

2 COMENTARII

  1. TVR sa traiasca din ceea ce castiga. Fara bani de la buget si sa-si tina sindicatul liber pe banii proprii.

    Fara abonamente si taxe TV, fara ajutoare de la stat. Pe cont propriu.

    Abia atunci vor dispare „scandalurile”.
    Pana atunci ma multumesc sa-i scot din lista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -