Putin, amenințare directă: militarii au ultimul cuvânt dacă SUA nu garantează că Ucraina rămâne în afara NATO

0
17146
Vladimir Putin

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a amenințat duminică, la televiziunea de stat, că “propunerile pe care le prezintă experții militari” rămân ultima soluție dacă SUA nu oferă garanțiile de securitate cerute, transmite DPA. În traducere, asta înseamnă că SUA trebuie să garanteze că Ucraina nu va fi primită niciodată în NATO. „Țarul” de la Kremlin a supralicitat, spunând că va încerca să obțină „un rezultat constrângător juridic” de la occidentali în această privință.

Rusia a masat cantități uriașe de armament și aproape 100.000 de soldați la frontiera Ucrainei. Serviciile de informații occidentale spun că planul de invazie este deja elaborat și mai așteaptă doar semnătura lui Putin. Atacul ar urma să aibă loc la sfârșitul lui ianuarie sau februarie, în funcție de evoluția condițiilor meteo. Rusia pregătește o lovitură copleșitoare și o ofensivă fulger, prin care va ocupa două treimi din Ucraina în doar câteva zile.

Moscova a trimis NATO și SUA două proiecte de tratate prin care cere garanții că nu va exista o nouă extindere către Est

În acest context foarte tensionat, Moscova a remis zilele trecute NATO și SUA două proiecte de tratate prin care cere ca organizația nord-atlantică să garanteze că nu se va mai extinde înspre Est – adică nu va include Ucraina și, probabil, Georgia.

Dar această cerere a Rusiei este inacceptabilă pentru SUA și Uniunea Europeană din simplul fapt că asta ar însemna reluarea vechii politici, pe care au practicat-o marile puteri până după Al Doilea Război Mondial, de împărțire a sferelor de influență.

Ucraina trebuie să decidă singură dacă vrea să facă alianță cu Rusia, cu NATO sau să rămână neutră, iar Rusia nu are niciun drept să hotărască soarta altor state independente, i-au răspuns deja occidentalii lui Putin în mai multe rânduri.

Negocierile decisive ar urma să aibă loc în ianuarie, între ruși și americani, dar pozițiile de pe care se pleacă par deja ireconciliabile. SUA refuză să garanteze că NATO nu va include, la un moment dat, noi membri. Rusia nu acceptă acest lucru, considerând că aderarea Ucrainei la NATO ar fi un pericol pentru securitatea sa.

Rusia „așteaptă rezultate rapid”, spune Putin într-o retorică asemănătoare cu cea a lui Hitler din 1938

Putin este aproape insolent, declarând că Rusia „așteaptă rezultate rapid” – cu alte cuvinte, dacă nu primește răspunsul dorit într-un interval scurt, va invada Ucraina.

Este exact genul de discurs pe care l-a avut și Adolf Hitler în 1938, când a somat Marea Britanie și Franța să-i dea regiunea sudetă din Cehoslovacia – stat independent care nici măcar nu a fost întrebat ce părere are.

UE și NATO amenință Rusia că va suporta consecințe dure în cazul în care invadează Ucraina. În replică, Puțin cere Occidentului să-i dea un răspuns pozitiv urgent, în caz contrar urmând „măsuri militare și tehnice”. El a justificat acest lucru prin faptul că Occidentul ar fi „agresiv în pragul ușii casei noastre”.

Din nou, discursul dictatorului rus se aseamănă aici cu retorica lui Hitler de data asta în vara lui 1939, când și-a justificat invazia Poloniei prin faptul că această țară ar fi fost agresivă și că ar fi pus în pericol integritatea Germaniei.

Eroarea fatală a Ucrainei: s-a încrezut în garanțiile rușilor în anii 1990, când a acceptat să renunțe la arsenalul militar în schimbul promisiunii că-i va fi respectată integritatea teritorială

Associated Press scrie că, la întrebarea privind felul în care ar putea răspunde Moscova dacă Occidentul refuză să dea aceste garanții scrise, Puțin a răspuns că „depinde de propunerile pe care mi le fac experții noștri militari”.

Însă, din punct de vedere militar, Ucraina nu se poate măsura la această oră cu Rusia, care ar scoate din luptă apărătorii statului vecin în doar câteva ore, apreciază experții. Doar intervenția NATO ar putea salva Ucraina de la ocupație, iar acest lucru nu se va întâmpla.

Acum iese în evidență marea eroare comisă de Ucraina la începutul anilor 1990. După destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a moștenit o parte din arsenalul nuclear al fostului imperiu comunist. După negocieri îndelungate, a acceptat să renunțe la armele sale nucleare în schimbul unor garanții scrise de securitate ale SUA și Rusiei.

Evenimentele de acum dovedesc însă că a fost o greșeală de proporții să se încreadă în cuvântul scris al rușilor. În mai puțin de 30 de ani, aceștia au invadat Crimeea și bazinul Donbass (2014), iar acum se pregătesc să ocupe țara cu totul.

Aceste lucruri ar fi fost imposibile dacă Ucraina ar fi rămas o putere nucleară.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Radu Gologan, profesorul olimpicilor, îi cere lui Grindeanu să arate cartea. „În matematică nu există minciună și fals. Există demonstrație. Vă rog să o faceți!“

* GRIGORE CARTIANU – Poveste de Crăciun: Cârnațul

* Dezlănțuire de ură a unui anti-vaccinist român din Suedia față de fiica sa, doctorița Laura Ghibu, care a îndrăznit să-i pună la punct idolii conspiraționiști: Dana Budeanu, Monica Pop și popa Terheș

* Rusofilul Cozmin Gușă insinuează că Ambasada SUA s-ar ocupa cu otrăvirea „patrioților” de tip George Simion!

* AGENȚII HAOSULUI (1). Leșinata Revoluție Neofascistă. De ce au eșuat Batalioanele de Asalt ale AUR în tentativa de ocupare a Parlamentului

Radu Moraru către Șoșoacă: „Diana, draga mea, te implor: ia-mă consilier!” / „Ești inteligentă, Kovesi e zero pe lângă tine” / „Te-aș pune șefa procurorilor din România, să bagi spaima în toți” / „Dacă facem echipă, nu ne mai învinge nimeni”

* Mișcare de maximă gravitate: CCR aruncă România în afara UE, nerecunoscând supremația legislației europene! Dorneanu respinge o hotărâre a Curții de Justiție a Uniunii Europene

* Inspecția Judiciară i-a pregătit lui Cristi Danileț o nouă execuție. După ce l-a făcut „infractor TikTok”, îl bagă la „magistrați politici”

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (41) / Ghipsul de 8 ore al generalului Stănculescu

* Emma Răducanu a mai dat o lovitură financiară. Contract fabulos pe care îl va semna la începutul lui 2022

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here