PSD insistă pentru dublarea prețului la electricitate! Plafonul actual, de 0,68 lei/kWh, ar urma să fie înlocuit cu unul de 1,2-1,3 lei/kWh

4
1178
Marcel Ciolacu și Paul Stănescu vor să dubleze facturile la electricitate ale întregii populații în numele luptei cu "chiaburii"

PSD se pregătește chiar acum, în pragul iernii, să propună în coaliția de guvernare înlocuirea plafoanelor de 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh cu altul de 1,2-1,3 lei/kWh, dar numai pentru anumite persoane cu venituri mici, afirmă surse din partid citate de Digi24.ro. Dacă va primi aprobarea colegilor de la PNL și UDMR, această modificare va echivala cu dublarea prețului minim la electricitate plătit de cetățenii care se încadrează în cel mult 100 de kW consumați pe lună și în creșterea cu 50% a facturii pentru cei care consumă până la 255 kW pe lună!

Lovitura pregătită de PSD e devastatoare pentru foarte multe familii care deja se luptă cu o inflație uriașă, de aproximativ 20%, și cu scăderea veniturilor generată de numeroasele falimente și disponibilizări înregistratela companiile din sectorul privat.

Noul plan al partidului lui Ciolacu prevede că de compensare nu vor mai beneficia toți consumatorii casnici care se încadrează în consumul de 255 de kW/lună, ci – de la caz la caz – acele familii care au salariul minim pe economie.

PNL „nu își asumă o creștere” a prețului la energia electrică

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a menționat luni că partidul său nu agreează această nouă lovitură dată populației: „În coaliție nu s-a discutat așa ceva. Există disponibilitate din partea noastră, ordonanța pe energie este perfectibilă. Dacă sunt propuneri serioase ele trebuie promovate intern. Dacă se discută despre un eventual preț de 1,3 lei acesta este mult mai mare de cel de 0,68 lei. Partidul Național Liberal nu își asumă o creștere a acestui preț“.

Măsura pregătită de PSD e, în primul rând, inaplicabilă, spune Ionuț Stroe, deoarece statul nu știe ce venit mediu au gospodăriile din România: „Știm foarte bine că în momentul de față nu există o procedură clară astfel încât să putem să facem legătura între numele abonatului și gospodăria în care se consumă. Un proces ca acesta trebuie susținut informatic. Singura premisă care ar putea sta la baza unei astfel de soluții e digitalizarea ANAF, un astfel de proces trebuie susținut informatic“.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a împachetat acest jaf la drumul mare pregătit de partidul său în obișnuitul discurs populist în care amestecă bunicii cu „potentații” și invocă „preț cât mai mic”: „O măsură complementară măririi pensiilor, astfel încât bunicii noștri să fie protejați și mai bine, este reglementarea pieței energetice. Trebuie să punem pe agenda coaliției diverse măsuri, astfel încât românii să nu plătească factura petrecerilor potentaților din energie. În schimb, nu am observat un interes prea mare în reglementarea pieței energetice și stabilirea unui preț cât mai mic, bun pentru români și economie“.

Ce fel de „petreceri” pot face „potentații din energie” cu 255 kW/lună, Paul Stănescu n-a mai spus. În ceea ce privește mărirea pensiilor, a ieșit deja la iveală public că, potrivit acordului cu Comisia Europeană, coaliția PSD-PNL poate mări „pensiile bunicilor”, după cum se exprimă Stănescu, cu 27% chiar de mâine. În loc de asta, între PSD și PNL e acum o ceartă dacă pensiile să fie mărite de la 1 ianuarie 2023 cu doar 10% sau 15% – adică mult sub rata inflației. În termeni reali, puterea de cumpărare a pensionarilor se va reduce.

Politica pro-inflaționistă a Guvernului PNL-PSD a adus, pe termen scurt, o creștere uriașă a veniturilor la buget, dar în același timp a ruinat populația și a băgat în faliment sectorul privat al economiei

Guvernul PSD-PNL a fost, pe termen scurt, marele profitor al inflației galopante și a crizei energetice. Guvernul și BNR au ținut pe loc cursul de schimb euro/leu. În același timp, Guvernul PSD-PNL a luat măsuri pro-inflaționiste, care au dus la creșterea masivă a prețurilor. Drept urmare, taxele încasate de stat, inclusiv TVA, au crescut cu 20%. Mai mulți lei la buget, la același curs de schimb euro/leu, înseamnă o creștere reală masivă a veniturilor Guvernului. Care, pe de altă parte, în acest an s-a împrumutat 30 de miliarde de euro (150 de miliarde de lei) de pe piața externă la o dobândă uriașă, de 10%! Este cea mai mare sumă împrumutată vreodată într-un singur an de un Guvern al României.

Pe termen mediu și lung, această politică a coaliției PSD-PNL este distrugătoare pentru întreaga țară. Sectorul privat al economiei, cel care produce de fapt banii necesari pentru a-i plăti și pe bugetari, înregistrează numeroase falimente, companiile și-au revizuit politicile de dezvoltare, au amânat proiectele și concediază angajați. Scad vânzările și comenzile, toată lumea pregătindu-se de recesiune.

În același timp, încurajarea inflației de către Guvern a făcut ca oamenii să-și tempereze consumul și să taie de pe listă cât mai multe produse care nu sunt indispensabile. Această schimbare la nivelul populației va atrage, după sine, de asemenea încetinirea creșterii economice.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Tismăneanu despre Iohannis: „Un Relu Fenechiu cu nume german. Un adversar al statului de drept. Cele două mandate ale sale au fost paradisul infractorilor”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

4 COMENTARII

  1. Se cere colecta pentru privilegile specialilor si bugetarilor. Tara de asistati sociali, numai putori intre cei enumerati. Niciun nu vrea o societate prospera, ci doar lupta pentru propriul matz. PSD este garantul unui trai super decent pentru acesti privilegiati contra unui vot din 4 in 4 ani. Asa au trecut 32 de ani fara sa ne vindecam de golania in banul public, sa avem un sistem public modern si eficient.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here