vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăNewsPSD angajează prin Parlament, în regim de urgență, noi cheltuieli salariale cu...

PSD angajează prin Parlament, în regim de urgență, noi cheltuieli salariale cu impact bugetar masiv: 6,5 miliarde pe an stimulente pentru profesori

-

PSD continuă să angajeze România, prin inițiative legislative depuse în Parlament, la noi cheltuieli salariale care n-au niciun suport bugetar. O altă propunere a social-democraților, cu impact de 6,5 miliarde de lei pe an (circa 1,3 miliarde de euro), a intrat luni în dezbaterea Senatului, în regim de urgență, scrie G4Media.ro. Proiectul prevede acordarea unui stimulent de risc de 2.000 de lei pe lună pentru toți profesorii și 1.500 de lei pentru restul personalului din învățământ.

Proiectul a primit azi (luni) aviz favorabil din partea Comisiei de muncă a Senatului și tot azi intră în plen, pentru a primi votul final, ca să poată fi transmis Camerei Deputaților, forul decizional.

Inițiativa face parte din planul mai larg al PSD, care deține controlul în Parlament, de a dinamita situația financiară a României, pe de o parte, și de a obține avantaje electorale din criza pe care o generează, pe de alta.

Săptămâna trecută, PSD modificase legea bugetului pentru a spori cheltuielile bugetare cu alți 65 de miliarde de lei

În ultimele săptămâni, social-democrații au angajat în Parlament nenumărate proiecte care sporesc cheltuielile cu salariile aparatului bugetar și cu asistența socială.

- Advertisement -

În condițiile în care România fusese lăsată deja de PSD, astă-toamnă, cu deficit de 4,6% din PIB, iar apoi a venit criza economică generată de Covid, bani nu există pentru majorări de salarii, pensii, alocații, stimulente, prime etc.

Cum cheltuielile statului au crescut, iar veniturile s-au prăbușit din cauza pandemiei, deficitul României se anunța, chiar fără avalanșa de propiecte bugetofage ale PSD, la circa 10% din PIB.

Nu mai departe de săptămâna trecută, PSD a modificat legea bugetului propusă de Guvern, readucând creșterea pensiilor la 40% (Guvernul propusese o creștere eșalonată la acest nivel, prima tranșă fiind de 1%), creșterea salariilor pentru profesori, bani pentru start-up-uri etc. Impactul bugetar al acelor cheltuieli este devastator, de circa 65 de miliarde de lei suplimentari în următorul an – considerat de toți specialiștii echivalent cu falimentarea României.

- Advertisement -

Ciolacu își freacă palmele: angajează România la un nou efort bugetar de 550 de milioane de lei pe lună

Acum, PSD și-a reluat opera de demolare a bugetului public. Inițiativa fusese depusă acum câteva săptămâni de Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Alfred Simonis și Radu Preda. Conform Articolului 1 din proiect, „cadrele didactice, precum si personalul didactic auxiliar si personalul nedidactic din învatamantul de stat vor primi un stimulent de rise in cuantum de 2000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toata durata starii de alerta si a starii de urgenta, pentru implicarea si expunerea in fata riscului raspandirii coronavirusului COVID-19“.

Efortul bugetar presupus de această cheltuială salarială suplimentară este de aproape 550 de milioane de lei pe lună (în România sunt 220.000 de cadre didactice și circa 70.000 de alți angajați în învățământ personal dedidactic și auxiliar.

România are deja cele mai mari cheltuieli din Europa cu salarizarea personalului bugetar. Deși țara a pierdut 4 milioane de locuitori în ultimii 30 de ani, numărul birocraților s-a dublat

Problema tuturor acestor cheltuieli cu salarizarea personalului bugetar nu este că oamenii n-ar merita venituri decente, ci că nu există resursele financiare pentru a le acoperi, iar banii nu sunt corelați cu performanța profesională.

Cum sectorul privat, care suportă aceste creșteri de venituri pentru bugetari, este lovit cumplit de criză, încasările statului s-au diminuat puternic. Creșterile de salarii, pensii, alocații, stimulente, sporuri etc votate de PSD în Parlament nu pot fi acoperite decât din două surse, ambele generatoare de inflație și de dezechilibre economice masive, subliniază toți specialiștii: împrumuturi externe sau creșteri de taxe și impozite.

Un stat care se împrumută ca să plătească pensii și salarii nu poate avea decât soarta Greciei în 2009: falimentul de țară. Creșterea taxelor va genera de asemenea inflație masivă, dezechilibre macroeconomice, deteriorarea nivelului de trai și pierderea de competitivitate a industriei – care generează mare parte din veniturile bugetare.

Deja România a fost destabilizată în 2017 de Dragnea, când le-a dat primarilor dreptul de a stabili singuri ce salarii își dau lor și subordonaților. Evident, toată lumea și-a acordat venituri regești, s-a ajuns ca femei de serviciu, portari și șoferi să aibă 1.000 de euro pe lună și chiar mai mult. Dar bani suficienți pentru aceste salarii nu sunt, așa că acum Guvernul subvenționează masiv administrația locală. În primele 8 luni ale lui 2020, Executivul a virat în conturile primăriilor din România circa 1,3 miliarde de lei, bani necesari pentru plata salariilor mărite și a facturilor curente.

România avea deja o anvelopă salarială pentru sectorul public mult mai mare decât a altor state din Uniunea Europeană – peste 12% din PIB, față de restul țărilor, care au 8-10% – și un număr uriaș de angajați la stat. În 2020 sunt peste 1,2 milioane de funcționari ai statului român, la o populație de maximum 19 milioane de locuitori.

În 1989, când a venit Revoluția, într-un moment în care tehnologizarea, informatizarea și era online de astăzi nu erau imaginabile nici în cărțile SF, statul român avea doar 600.000 de funcționari la 23 de milioane de locuitori.

Creșterea aberantă a aparatului bugetar a început în mandatul de premier al lui Călin Popescu Tăriceanu, după 2005.

În 2009, odată cu venirea crizei economice mondiale, premierul Emil Boc a pus o frână bruscă angajărilor la stat și, câțiva ani, s-a bătut pasul pe loc – motiv de campanie furibundă împotriva acestuia.

Din 2012, noul prim-ministru Victor Ponta a dat din nou liber la angajări, astfel că acum România are printre cei mai mulți funcționari publici la mia de locuitori din întreaga Europă, în condițiile în care tot ceea ce ține de stat funcționează dezastruos sau nu funcționează deloc.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Nicușor Dan mai are avans 2,5% în fața Gabrielei Firea. Traian Băsescu rupe 9% de la candidatul PNL & USR-PLUS

O nouă escrocherie marca Radu Moraru: 300 de candidați-fantomă! „Nașul” vinde funcții publice de 200.000 de euro, instituind oficial „taxa de protecție” în politică

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -