Protest al grupurilor civice împotriva clasării dosarului „10 august”: „Nu ne vom opri aici!”

11
1961

Grupurile civice din țară și din diaspora au emis un comunicat de presă prin care protestează împotriva clasării dosarului „10 august” de către DIICOT.  Semnatarii avertizează: „Nu ne vom opri aici!”.

27 de grupuri civice din țară și din diaspora se arată indignate de decizia DIICOT de clasare a părții din dosarul „10 august” care viza abuzurile Jandarmeriei. Ele promit că vor face „toate demersurile legale pentru a contesta această ordonanță de clasare, pe care o considerăm netemeinică”.

Din comunicat reiese indignarea că șefii Jandarmeriei, care au coordonat represiunea din 10 august 2018, ar putea rămâne nepedepsiți. Astfel, personaje precum maiorul Laurențiu Cazan, colonelul Sebastian Cucoș sau colonelul Ionuț-Cătălin Sindile scapă de răspunderea penală pentru faptele petrecute în urmă cu aproape doi ani.

Conform comunicatului, grupurile civice sunt îngrijorate că dosarul „10 august” ar putea fi „îngropat” pe modelul cunoscut al altor dosare celebre de după ’89: Dosarul Revoluției, Dosarul Mineriadelor, Dosarul Colectiv sau Dosarul Țăndărei.

Comunicatul grupurilor civice

„REACȚIE GRUPURI CIVICE la ordonanța din data de 26.06.2020, prin care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au dispus clasarea părții din Dosarul «10 august», care viza abuzurile Jandarmeriei, dirijate de la centru, la adresa protestatarilor.

Grupurile civice semnatare își exprimă indignarea față de decizia de clasare nominală a comandanților Jandarmeriei: maior CAZAN LAURENŢIU VALENTIN, comisar şef de poliţie CHIRICĂ MIHAI DAN, colonel CUCOŞ GHEORGHE SEBASTIAN și colonel SINDILE IONUŢ-CĂTĂLIN pentru suspiciunile de infracțiuni de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Precizăm că nu vom rămâne doar la stadiul de indignare, ci suntem determinați să facem toate demersurile legale pentru a contesta această ordonanță de clasare, pe care o considerăm netemeinică, la procurorul ierarhic superior. Dacă va fi cazul, vom merge către judecătorul de cameră preliminară de la ICCJ.

Această decizie târzie și nejustificată exonerează comandanții forțelor de ordine de răspunderea asupra unor fapte documentate în plângerile celor peste 700 de reclamanți, fapte care nu aveau cum să se producă fără aportul direct al celor enumerați mai sus, alături de Carmen Dan (ministrul de interne în exercițiu atunci), Prefectura București, Primăria Municipiului București, alte instituții și lideri politici:

– folosirea pe scară largă, într-un interval orar de aproape 8 ore, de grenade lacrimogene și tunuri;

– acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor (Batalionul 3 din București avea numerele de pe căști acoperite, iar Brigada Mobilă Ploiești nu avea numere de identificare);

– rolul colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv;

– interzicerea opririi metroului în stația Piața Victoriei;

– deplasarea de forțe ale Jandarmeriei dintr-o parte a Pieței în alta, soldată cu agresarea a sute de protestatari, printre care familii cu copii, persoane în vârstă, jurnaliști.

Este nevoie de explicații amănunțite cu privire la motivele tergiversării și clasării, de transparentizarea probelor și de reînceperea anchetei asupra persoanelor în cauză, dacă aceste explicații și probe nu vor putea sa contureze soluția clasării ca fiind justificată.

Atragem atenția asupra lipsei competenței DIICOT pentru punctele 2 si 3 din soluția de clasare, întrucât competența revine Parchetului Militar, în ceea ce privește anchetarea liderilor jandarmilor.

Există o singură soluție pentru funcționalitatea la parametrii optimi de performanță și moralitate a sistemului de justiție din țara noastră: restabilirea capacității garanțiilor naționale și a sistemului de control și echilibru de a interveni atunci când există riscul unui regres, așa cum stipula Raportul MCV din noiembrie 2018.

Dincolo de relațiile de prietenie dintre factori cheie din dosarul 10 august și conducerea DIICOT, în cazul #10august în particular și indiferent de schimbarea decidenților politici sau din magistratură în general, eficiența și integritatea actului de justiție depind de existența unor mecanisme de control și a unor instituții transparente.

Cunoaștem, deci, soluția care ar face imposibilă tergiversarea sau instrumentarea defectuoasă a unor dosare cheie (Revoluția, Mineriada, Colectiv, Țăndărei, 10 august) și reafirmăm că doar implicarea și presiunea constantă din partea magistraților și societății civile, fără a minimiza factorul politic, pot duce la implementarea sa.

Semnatari:

 • Geeks for Democracy
 • #REZISTENȚA
 • Reset
 • Forum Apulum
 • Corupția Ucide
 • Umbrela Anticorupție Cluj
 • Inițiativa România (membru Contract România)
 • #activAG Pitești (membru Contract România)
 • #Rezist Milano (membru Contract România)
 • Brașovul Civic (membru Contract Romania)
 • Ștafeta Steagului Uniunii Europene (membru Contract România)
 • Aradul Civic (membru Contract România)
 • Rezistența Budapesta
 • Diaspora Milano
 • Rezist Galați
 • Acțiunea Civică Galați
 • Rezist Dublin
 • Oradea Civică (membru Contract România)
 • Canada Save Roșia
 • Rezistența Constanța
 • Inițiativa Timișoara (membru Contract România)
 • Inițiativa Oradea
 • VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție (membru Contract România)
 • Voluntari în Europa
 • Pentru Galaţi – Comunitate Civică Locală
 • Platforma România 100
 • Vă vedem din Sibiu”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Scandaloasele explicații ale DIICOT la clasarea dosarului “10 august”. De vină au fost protestatarii, jandarmii n-au făcut decât să aplice “mai strict” legea!

* „Evenimentul zilei”, fake news grosolan cu două victime: Șerban Huidu și Andreea Esca

11 COMENTARII

 1. Postati si reactia Violetei Alexandru,ministrul muncii,daca e sa fim obiectivi,nu?Ogasiti pe Actual24 si ea a fost in Piata Victoriei la toate demonstratiile,fara insigna si esarfa de partid!!SI ACUZA SEFA DIICOT PENTRU CLASARE,CITITI POSTAREA SI AFLATI DE CE!

  • Credeti ca doamna Violeta pa care altfel o admir ff mult, poate sa repare imaginea acestor escroci??Doamna Violeta , mai bine ar pleca din PNL..La ce ne foloseste obiectivitatea cand orice prost vede cum PNL a ingropat dosarul 10 august, iar Premierul nu are macar o opinie sau nu-l demite pe Predoiu??Eu nu mai votez doamna PNL..Va dau aici scris ca PNL deja a pierdut alegerile si se va duce in fundul istoriei dupa PNTCD…Ne-am saturat sa isi bata toti joc…

   • Voteaza ce doresti!! Nu Predoiu a pus-o pe doamna Giorgiana in fruntea diicot,ci CSMul liei savonea iar legea de ingenunchiere a justitiei nu Predoiu a dat-o,ci tudorel toader,care ,apropo :este PROTEJAT de Comisia de la Venetia ,in ciuda apelului ministrului de a-l da afara !!Ministrul liberal incearca sa fie cat mai putin bagat in treburile parchetelor,NU ASTA VROIAM CU TOTII,O JUSTITIE INDEPENDENTA?Parchetul general a dat un mesaj raspicat,de a prelua dosarul !

 2. Lipsa de reacţie a europarlamentarului Rareş Bogdan, după excelenta transmisie tv din 10 august 2018, ca şi a altor formatori de opinie, diminuează şansele PNL de a mai creşte în sondaje. Iar la alegeri, vom avea iar absenteism al tineretului şi chiar al Diasporei.

 3. DIICOT-ul esecurilor cu victime de ordinul miilor ca Tandarei si 10 august sustinut financiar de cetatenii victime si de rude ale victimelor trebuie desfiintat, iar toti cei care lucreaza acolo trimisi la curatat spatiile verzi, doar pentru acest lucru avand capacitatea intelectuala. Procurorii care au scris ordonanta sunt la fel de limitati intelectul ca ministrii liberali toxici de la justitie si interne. Sigur, sefa DIICOT ticaloasa incompetenta cu sot inculpat de justitia romana si cu mama octogenara bagata in offshoruri le-a dat ordin slugilor sa execute, dar ordonanta de clasare arata pe langa ticalosie, o prostie fara margini a procurorilor care au scris-o. In ordonanta nu se argumenteaza cu legile din Romania, ci cu emotii si interpretari gresite si trunchiate ale unor decizii CEDO. Constitutia si legile Romaniei lipsesc cu desavarsire din ordonanta de clasare semn ca procurorii din DIICOT sunt paraleli cu codurile de procedura in primul rand. De asemenea autorii ordonantei sunt analfabeti functionali, ei nestapanind intelegerea cuvintelor in limba romana daca aveti nervii tari cititi cateva pagini. Am crezut ca dupa ordonanta DIICOT in cazul Caracal care este literatura erotica de proasta calitate, DIICOT-ul nu va mai iesi public cu ordonante ridicole care urla a lipsa de carte. Din pacate atat pot limitatii care lucreza acolo pe mii de euro.

 4. Televiziunile tac toate malc, PNL asemenea, ne sfideaza si ne iau de prosti de parca i-a lovit damblaua in legatura cu acest subiect, de departe cel mai grav , poate mai grav decat pandemia..PNL si-a aratat in cel mai penibil mod adevarata fata, cu un atat de dubios de Ministru al Justitiei care niciodata nu mi-a inspirat incredere..Nu credeam ca PNL pot fi atat de prosti..De aici incolo pot sa stea si in cap, ca pot sa spuna ,,pa,, alegerilor…Acum la Realitatea se vorbeste de Portocala, in loc de dosarul 10 august..Ce nenorociti..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here