luni, februarie 26, 2024
AcasăNewsDNA dă iama în Ministerul Transporturilor: un director și 4 angajați, arestați...

DNA dă iama în Ministerul Transporturilor: un director și 4 angajați, arestați la domiciliu pentru cumpărarea la suprapreț a 4 nave. Comisionul directorului: 2 milioane de lei

-

Procurorii DNA au făcut razie la Ministerul Transporturilor și în alte 20 de locații din Ilfov, București și Constanța, iar în final au reținut un director și 4 funcționari într-un dosar care privește achiziționarea la suprapreț a 4 nave, scrie G4Media.ro. Infracțiunile s-au petrecut recent, în perioada septembrie – noiembrie 2020.

Judecătorii Tribunalului Constanța au evaluat dovezile și au decis arestul la domiciliu pe 30 de zile pentru cei 5 inculpați acuzați de trafic de influență, spălare de bani și constituire de grup infracțional. Directorul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) și-ar fi tras 2.000.000 de lei din cei 85.000.000 de lei plătiți de instituție pentru achiziționarea la suprapreț a 4 nave.

Pentru asta, grupul de infractori s-a folosit de o suveică: ARSVOM a cumpărat navele de la o firmă care, la rândul ei, le cumpăra de la alte firme-fantomă, de apartament, care aveau o activitate aproape de zero și doar câțiva angajați.

Cel mai mare comision a mers la Daniel Manole, directorul general ARSVOM. Dar au beneficiat și Petru Ogrinji (administratorul firmei SC Suszi SRL, care a livrat navele), Cristian Antohi (administratorul SC Tehnorex International SRL, una din firmele suspectate de spălare de bani), Valeriu Iorga (administratul Blue Line SRL, de asemenea bănuită de spălare de bani) și Ion Macovei (SC Concif Baza de Aprovizionare SRL, tot firmă intermediară).

- Advertisement -

Cătălin Drulă, actualui ministru al Transporturilor, spune că ministerul trimisese deja Corpul de Control la ARSVOM, iar acum raportul e finalizat.

Comunicatul DNA despre grupul mafiot destructurat la Ministerul Transporturilor

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 29 iunie 2021, a inculpaților:

MANOLE DANIEL, director al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– luare de mită.

- Advertisement -

Trei persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, cumpărare de influență și spălare a banilor.

În cauză, a mai fost dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și față de un alt om de afaceri pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie-noiembrie 2020, inculpatul Manole Daniel, în calitatea menționată mai sus, împreună cu ceilalți inculpați ar fi constituit un grup infracțional care ar fi avut ca scop achiziția, cu fraudarea legislație primare în materie, de către instituția pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiți la recepția finală.
De menționat este faptul că, societatea câștigătoare a licitației doar „ar fi mimat” construcția acelor nave, în realitate acestea fiind achiziționate la jumătate de preț de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuția sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 30 iunie 2021, inculpatul Manole Daniel și doi dintre oamenii de afaceri urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar restul cu propunere de luarea a măsurii arestului la domiciliu.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România!” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

* A murit Florin Condurățeanu, „vraciul” gazetăriei române. A fost un om bun. Nu mai are cine să „ne pupe pe suflet”

* Angajații unei primării își trăgeau câte două salarii pe lună – unul pe card, celălalt cash. Pagubă: 450.000 de lei. Primarul a reclamat peste tot, dar degeaba

* Un milionar român a fost găsit mort în Costa Rica, la 43 de ani. „Mister Bitcoin” s-a înecat în Oceanul Pacific, iar valurile i-au aruncat cadavrul pe plajă

* VIDEO. Senator PSD către șeful Poliției Călărași: „Ești șmecher! Te-ai pus cu mine și ai greșit!”. Politicianul, furios că poliția s-a mobilizat pentru a preveni fraudele electorale

* În România s-au descoperit șpăgi de un miliard de euro în ultimii 6 ani. Unii infractorii prinși au luat mită mai mare decât tot bugetul DNA

Monstrul din Onești: „Îi promit că tot îl găuresc. Dau drumul la 2-3 grenăzi lângă el. Îi arăt eu cum se moare în moarte crâncenă. Pe comandantul ăsta îl omor, şi pe copiii lui, şi pe nevastă-sa”

* Șoferiţa care a plonjat cu maşina în lac, încercând să se sinucidă, este pictoriță, soție de medic și are 27 de ani. Se afla în divorț și era însărcinată

* Zi magnifică la Euro 2020: Spania – Croația 5-3, Franța – Elveția 3-3 (4-5 la penalty-uri)! Ambele au trecut prin 0-1, 3-1, 3-3. Un autogol antologic, un penalty ratat și o bară în minutul 90+4!

* Programul „sferturilor” la Euro 2020. Patru Mari Puteri eliminate în „optimi”: Franța, Germania, Portugalia, Olanda

- Advertisement -

3 COMENTARII

    • Imi crestea inima daca ii vedeam in arest preventiv macar pentru 30 de zile. Ca sunt locuri destule de cand cu arestul la domiciliu si controlul judiciar. Probabil ca in scurt timp vor primi control judiciar…etc. Am o cunostinta care a furat la greu de la stat (adica de la noi) si de 6 ani nici nu a depasit judecarea pe fond. Amanari din 2 in 2 luni cu aceasi explicatie: „lipsa raport expertiza”. Eh.

  1. A.R.S.V.O.M., din Portul-Constanța, este o entitate (subordonată M.T.) care mai mereu a fost sub… MARI SUSPICIUNI (INCLUSIV DE CORUPȚIE!!!)!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -