miercuri, februarie 28, 2024
AcasăNewsGuvernul a înființat Garda Forestieră Națională, prin OUG, pentru a lupta cu...

Guvernul a înființat Garda Forestieră Națională, prin OUG, pentru a lupta cu mafia defrișărilor ilegale

-

Guvernul României a adoptat miercuri, prin Ordonanță de Urgență, înființarea Gărzii Forestiere Naționale, scrie Economica.net. După modelul Gărzii Naționale de Mediu, noua instituție are atribuții lărgite în lupta cu mafia defrișărilor ilegale, dar și împotriva infracționalității de mediu în general.

Cum măsura a fost adoptată prin OUG, iar Renate Weber tocmai a fost reinstalată în funcția de Avocatul Poporului de Curtea Constituțională, e de așteptat ca OUG-ul să fie atacat la CCR. Avocatul Poporului are această atribuție, de a contesta OUG-urile la CCR.

Înființarea Gărzii Forestiere Naționale periclitează interesele de miliarde ale baronilor locali PSD, așa că e posibil ca Avocatul Poporului să intervină

Cum Renate Weber a acționat exclusiv în interesul grupurilor de influență, al PSD și al Rusiei până acum, e foarte posibil ca în perioada următoare să încerce un blocaj și aici, mai ales că e vorba de interese de miliarde de euro ale grupărilor mafiote construite în jurul baronilor locali. Weber și-a câștigat deja porecla de „Avocatul Poporului PSD” pentru îndârjirea cu care a apărat interesele partidului care a propulsat-o și susținut-o în funcție.

Măsura înființării Gărzii Forestiere Naționale a fost anunțată de Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

- Advertisement -

Conform ministrului, Garda Forestieră Națională va funcționa ca structură de specialitate a administrației publice centrale, va avea personalitate juridică și va răspunde de silvicultură. Prin faptul că se va afla în subordinea directă a autorității publice centrale pentru silvicultură se va limita drastic posibilitatea ca baronii și mafia locală, care au cuprins teritoriul, să poată interveni și bloca activitatea.

Se realizează o recentralizare a activității Gărzilor Forestiere după ce s-a constatat că regionalizarea a avut ca efect explozia infracționalității în domeniul silviculturii

Șeful Gărzii Forestiere Naționale va fi un inspector general cu rang de secretar de stat, ajutat de un inspector general adjunct, cu rol de subsecretar de stat. Gărzile Forestiere vor trece în subordinea Gărzii Forestiere Naționale.

În sarcina noii instituții va intra nu doar monitorizarea și controlarea aplicării regimului silvic, ci și a regimului cinegetic național.

- Advertisement -

Gărzile forestiere vor monitoriza și controla trasabilitatea materialelor lemnoase și vor elabora rapoarte poerative pe care le vor înainta Gărzii Forestiere Naționale.

Pe scurt, e vorba despre o centralizare a acestei activități, care ar trebui să sporească eficiența luptei împotriva mafiei lemnului, după ce s-a constatat că, odată cu descentralizarea și regionalizarea, defrișările ilegale și braconajul au scăpat de sub control.

Cele mai importante atribuții ale Gărzii Forestiere Naționale

  • coordonarea activității gărzilor forestiere;
  • avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere;
  • controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național;
  • controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;
  • controlarea trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare;
  • realizarea de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic.
- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -