Presiunile infernale ale sistemului oligarhic, zgâlțâit după condamnările unor personaje grele dictate săptămâna trecută, în dosarul “Ferma Băneasa”, au dat roade: conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus o “verificare”. Instituția, al cărei președinte este Corina Corbu, din camarila Liei Savonea, a răspuns la “apelurile” și amenințările fățișe ale avocaților, anunțând marți că se va face o anchetă cu privire la felul în care s-au aplicat dispozițiile legale și regulamentele în cazul repartizării dosarului la completul condus de judecătorul Ionuț Matei.
Miza dosarului e uriașă, pentru că s-au dictat condamnări la închisoare în cazul unor personaje foarte influente pe plan intern, cât și în plan internațional. Bogătașul israelian Beny Steinmetz, mogul al exploatărilor miniere de metale prețioase cu avere cotată la 7,6 miliarde de euro și consultantul israelian Tal Silberstein (din anturajul lui Băsescu, Tăriceanu, Adrian Năstase și Ponta) au primit câte 5 ani de pușcărie. Remus Truică, fost șef de cancelarie al lui Adrian Năstase, a primit 7 ani de închisoare. Avocatul Robert Roșu, foarte influent și membru în conducerea Casei de Avocatură Țucă Zbârcea și Asociații, și-a luat 5 ani cu executare. Al României Paul, escroc care se pretinde moștenitorul fostului Rege Carol al II-lea, a luat 3 ani și 4 luni cu executare. Dan Andronic, proprietar al publicațiilor Evenimentul zilei și Capital, a încasat 3 ani cu suspendare.
Mobilizare generală în sprijinul infractorilor pedepsiți: Uniunea Barourilor, avocați, televiziuni ale oligarhiei au pornit scandalul
În ajutorul lor, imediat după condamnare, s-a decretat mobilizarea generală a sistemului. Într-un demers incalificabil și fără precedent, chiar Uniunea Barourilor din România s-a discreditat complet luându-i apărarea avocatului de la Țucă Zbârcea și Asociații, prins asupra faptului și băgat la închisoare pentru faptele sale.
Numeroși alți avocați, arătând că sunt obișnuiți cu practicile dubioase, s-au solidarizat cu confratele infractor. Miliardarul Steinmetz și consultantul Silberstein, ascunși în Israel, au anunțat că dau în judecată România la CEDO. Televiziunile oligarhilor – aceleași care de ani lungi susțin PSD, politicile anti-UE, antioccidentale și anti-NATO, promovând infractori și interese dubioase – au început să facă gălăgie în stilul caracteristic.
Până și biata Șoșoacă, senatoarea conspiraționistă a AUR, a anunțat că va propune în Parlament modificarea legislației astfel încât avocații să capete superimunitate și să nu mai poate fi aduși în fața legii pentru faptele lor.
Corina Corbu, președinta ICCJ din camarila Liei Savonea, “s-a sesizat” la văicărelile și țipetele tâlharilor și a dispus “verificare”
În toată această viermuială, anunțul Corinei Corbu a picat la fix pentru a alimenta teoriile privind conspirații ale “statului paralel” împotriva “bieților oameni”. Gruparea coordonată de Steinmetz a păgubit statul român, spun judecătorii, cu circa 145 de milioane de euro. Au fost corupți funcționari ai statului, intimidate instanțe de judecată și influențată opinia publică prin campanii de presă orchestrate de mogului pentru a se jefui domeniul public. S-au furat, în total, 73 de hectare din Pădurile Băneasa și Snagov, de lângă București, trecute ilegal în proprietatea grupării infracționale care acum țipă că a fost pedepsită pe nedrept.
Corina Corbu, președinta ICCJ, s-a făcut prompt ecoul acestor personaje și a anunțat: “Având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări cu următorul obiect:
- În prima fază, derulată în perioada 28 – 30.12.2020, se va verifica respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016.
- În a doua fază, derulată în perioada 4 – 18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac”, se arată într-un comunicat al Instanţei supreme.
Verificările vor fi efectuate de către vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu sprijinul logistic şi tehnic al prim-magistratului asistent al Instanţei supreme şi al Compartimentului IT“.