Județul Brașov amenință să se transforme într-un nou caz Suceava, a a avertizat la RFI medicul Andreea Moldovan, de la Spitalul de Boli Infecțioase Brașov. “Avem mulți pacienți în spital, se intră în gardă cu 2-3 locuri libere sau chiar cu niciun loc liber”, spune doctorița.
Aceasta le cere autorităților să intervină, chiar cu amenzi, dacă e necesar, pentru că oamenii nu mai respectă nicio măsură de precauție și evoluția epidemiei de coronavirus devine periculoasă.
”Este o aglomerație foarte mare de pacienți în spitale. Vedem cu toții că nu se mai respectă regula purtării măștii în spațiile închise“
Situația este scăpată de sub control în acest moment, spune Andreea Moldovan pentru RFI. Spitalele s-au umplut, iar oamenii continuă să ignore măsurile de precauție.
Dr. Andreea Moldovan: ”Este o aglomerație foarte mare de pacienți în spitale. Ne-am relaxat prea repede. Nu sunt adepta amenzilor, a măsurilor punitive. Dar în momentul de față este nevoie de o autoritate care să reglementeze mai mult respectarea măsurilor. Vedem cu toții că nu se mai respectă regula purtării măștii în spațiile închise. Dacă ar fi controale mai ferme, alta ar fi reacția populației”.
La fel ca și mulți alți specialiști, medici epidemiologi și pneumologi cu reputație, cariere de zeci de ani în spate și experiență vastă, doctorița intervievată de jurnaliștii de la RFI este vexată de faptul că populația are tendința de a le da crezare la tot felul de neisprăviți, unii de-a dreptul analfabeți, care propagă teorii conspiraționiste.
”Este trist și dureros să asistăm la așa ceva. Atât aș spune: dacă o dată apuci să vezi un pacient cu Covid-19, cu formă medie sau severă de boală, în care efectiv este acea luptă pentru a putea respira, începi să crezi în toate teoriile medicale și le abandonezi pe cele fake. Boala există, virusul există. Cazurile sunt multe, spitalele și secțiile ATI încep să fie pline. Este un aspect cu care nu ne putem permite să ne jucăm pentru că ne va durea tot pe noi”.
Cazul județului Brașov tinde să devină unul grav. S-a trecut de 1.700 de cazuri de la începutul epidemiei și spitalele încep să resimtă presiunea.
„Brașovul prezintă o aglomerare mare de pacienți comparativ cu alte județe. Avem mulți pacienți în spital (Spitalul de Boli Infecțioase – n. red.), se intră în gardă cu 2-3 locuri libere sau chiar cu niciun loc liber. Și în alte spitale este aceeași situație. Avem toată paleta de cazuri, din punctul de vedere al gravității, existând destul de multe cazuri medii, dar și cazuri severe cu evoluție imprevizibilă”.
Sa se dea lege ca cei care nu respecta distantarea sociala si purtatul mastilor in spatii inchise sa plateasca spitalizarea atat lor cat si celor infectati de ei . Poate se trezesc din bezmeticeala.
Bună idee!
Dacă n-ar fi Weber și ccr s-ar putea da, dar așa nu se mai respectă nimic și vinovat este guvernul.
Aici sunt perfect de acord cu tine.
Romanul,si nu numai,pana nu este atins la buzunar nu te intelegi cu el.
Eu de mult am spus cum se poate rezolva problema cu anti-vaccinistii astia.
Fiecare are dreptul sa decida daca isi vaccineaza copilul sau nu.
Dar daca copilul se infecteaza si nu este vaccinat parintele sa plateasca spitalizarea si tratamentul.
Sa-si vanda casa,masina, tot ce are sa plateasca. Poate asa le iese cip-ciripul din cap.
Nu poti sa obligi societatea sa cheltuie sume imense numai pentru ca tu ai creierul neted.
Un tratament pentru rujeola poate costa cat un pat ATI. Cam asa cheltuim noi banii.
Pentru ca sa progreseze o țară ar trebui ca institutiile cheie sa colaboreze, nu sa se unească împotriva guvernului și sa-l pandeasca după colt ca sa-i dea în cap așa cum procedează CC al PSD și Avocatul PSD.Prin actiunile lor din ultimul timp împotriva guvernului nu fac altceva decât sa indemne populatia la nerespectarea masurilor de protectie impotriva infectarii cu covid 19 si prin aceasta sa zadarniceasca acțiunile de combatere a bolii riscând sa provoace chiar genocid
Mă refer la hotărârea CCR de anulare a amenzilor pt nerespectarea masurilor de protecție și la instigarea bolnavilor infectați cu virusul de a părăsi spitalul cu riscul de a produce infectari exponențiale putând provoca un genocid