Președintele Iohannis, somat de oamenii de afaceri „să-și facă treaba“ și să pună capăt crizei politice. „Dorim să se vadă revolta antreprenorilor față de ceea ce se întâmplă la guvernare!“

7
6250
Dragoș Petrescu, conducătorul organizației Romanian Business Leaders, i-a cerut președintelui țării să pună capăt crizei politice și să „livreze“ ce a promis în decembrie 2020

Comunitatea oamenilor de afaceri din România pare panicată de criza politică izbucnită aproape din senin la nivel guvernamental. În două apeluri consecutive, mai întâi participanții la summitul Romanian Business Leaders, apoi AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri) aproape că l-au somat pe președintele Klaus Iohannis „să-și exercite rolul de mediator și garant“ și să intervină în soluționarea crizei. Antreprenorii avertizează că este pusă în pericol stabilitatea întregii economii și a țării.

Miercuri, 8 septembrie, în deschiderea summitului Romanian Business Leaders, la care au participat fizic 250 de oameni de afaceri, Dragoș Petrescu (fondatorul lanțului de restaurante City Grill) a fost de-o duritate neobișnuită: „Nu putem să nu vedem ceața de sub nasul nostru. Auzim cuvinte grele. Demisii, moțiune de cenzură, alegeri anticipate… toate lucrurile pe care mediul de afaceri nu vrea să le audă. Pentru că implică impredictibilitate, lipsa investițiilor sau cursul valutar sărit în aer. Se pune sub semnul întrebării o piață așezată pe care o merităm și pe care NOI am făcut-o, nu guvernanții. Și cred că mediul de business are datoria să luăm poziție. Dorim să ne adresăm Președintelui – instituției prezidențiale, nu persoanei fizice – cu apelul de a-și face treaba. De a fi un mediator și un garant! Dorim să se vadă revolta antreprenorilor față de ceea ce se întâmplă la guvernare!“.

Scrisoarea deschisă trimisă de AOAR președintelui Iohannis

Domnule Președinte Klaus Iohannis,

Romanian Business Leaders vă adresează această scrisoare în numele a peste 200 de antreprenori români, prezenți astăzi la cea de-a 9-a ediție a Summitului Romanian Business Leaders.

După un an cu dificultăți economice nemaiîntâlnite, dar și după alegerile din 2020, mediul privat și societatea per ansamblu au sperat la 4 ani de liniște politică, în care să ne concentrăm eforturile pe construcția economică și pe reformele administrative.

Așteptările antreprenorilor români și ale mediului de afaceri, la a căror îndeplinire am investit, la rândul nostru, enorm de mult timp și energie au fost:

 • Implementarea cu profesionalism a Planului Național de Redresare și Reziliență pentru o Românie prosperă,
 • Simplificare administrativă pentru o Românie competitivă,
 • Digitalizarea administrației pentru o Românie modernă,
 • Modernizarea sistemului de învățământ pentru o Românie cu adevărat educată,
 • Gestionarea eficientă a pandemiei pentru o Românie însănătoșită.

A trecut deja aproape un an din cei 4 până la noul ciclu electoral, și nu doar că nu au fost făcute progrese prea mari, dar și ce a fost început urmează a fi blocat de lupte politice sterile și pierzătoare pentru români și România.

În decembrie anul trecut, la învestirea noului Guvern ați declarat următoarele: ,,Cetățenilor români li s-au promis restructurarea Statului, reforme importante în Sănătate, Educație, în marile sisteme publice, reducerea birocrației, dar și combaterea eficientă a pandemiei, campania de vaccinare, relansarea economiei, respectul pentru contribuabili. Toate aceste lucruri vor fi livrate, trebuie să fie livrate.

Astăzi aceste vorbe rămân fără acoperire, pentru că în criza politică prelungită care se preconizează și pentru care nu se întrevede o rezolvare, nu se va putea construi nimic durabil.

Domnule Președinte, motivul pentru care vă adresăm această scrisoare este acela că instituția Președinției are datoria de a readuce stabilitatea și încrederea în clasa politică, exercitând rolul constituțional de mediator între puterile politice, punând în frunte interesele României. Asta este ceea ce așteaptă cetățenii acestei țări de la dumneavoastră, asta ne dorim și noi, antreprenorii români.

AOAR: „Guvernanții României ignoră interesul public și prioritățile actuale“

La o zi distanță, adică joi, 9 septembrie, AOAR a trimis la rându-i, publicației HotNews.ro, un punct de veder dur în care acuză că „guvernanții României ignoră interesul public și prioritățile actuale“.

Omul de afaceri Florin Pogonaru, care este și președintele Consiliului Director al AOAR, avertizează că jocul politic „a devenit nociv pentru societate și economie, depășind limitele rezonabilului“.

Mesajul AOAR avertizează: ”Remarcăm cu îngrijorare că, în plină criză politică, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat întreruperea procedurilor de concurs aflate în derulare, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional major și întârzia aplicarea lor. În pragul aprobării oficiale a PNRR de către Comisia Europeană, această măsură poate aduce din nou România în centrul atenției și pune sub semnul întrebării capacitatea noastră de a implementa un set esențial de reforme, pentru care ne aflăm deja în contratimp“.

Limbajul folosit de asociație nu este foarte atractiv, dar conține esența problemei: continuitatea instituțională și urmărirea constantă a interesului public trebuie să prevaleze în fața oricărui interes politic, indiferent de partidul sau coaliția aflate la guvernare.

Măsura de a întrerupe procedurile de concurs la Ministerul Proiectelor Europene este nejustificată și riscă să împiedice atingerea primelor ținte din plan și să ducă la blocarea ulterioară a PNRR din cauza incapacității instituționale, avertizează oamenii de afaceri.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Scene ireale în Parlament: Florin Roman a confiscat microfonul, dar cei de la AUR l-au evacuat de la prezidiu! L-au lăsat fără scaun și fără microfon, care a ajuns la Anca Dragu

* Regulamentul e clar: ședința de astăzi a Parlamentului trebuia condusă de Florin Roman, nu de Anca Dragu

* PSD, UDMR și PNL-Cîțu încalcă flagrant Constituția. Articolul 113: „Moțiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere”

* Acuzație bolnavă lansată de premierul Cîțu: „Dacă AUR a negociat cu USR-PLUS ca această campanie de vaccinare să fie încetinită?!“

* Ofensiva anti-USR-PLUS a lui Cîțu: la o zi după ce i-a dat afară secretarii de stat, i-a demis și prefecții, și subprefecții

* Orban indică trei variante de soluționare a crizei politice. Una cu Cîțu „agăţat în cuiul de la sediul PSD”, două fără Cîțu

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”

* Șoșoacă are dosar penal. DSP Iași i-a făcut plângere după ce Urlătoarea și gașca ei au atacat un centru de vaccinare. Doctorița agresată: „M-am temut pentru viața mea“

7 COMENTARII

 1. Iohannis nu stapaneste limba romana si este o marioneta aroganta si extrem de lasa careia ca sa citam din rares ruj roz „i s-a umflat capul” de la intrarea in Palatul Cotroceni si pe care o doare in basca rosie primita de la Trump de poporul roman si Romania!

 2. Din comoditate, ne jucăm cu imaginea euroatlantică a României. Observatorii diplomatici vor socoti RO lângă regimurile cu puseuri autoritare din Est, după ce şi anticorupţia a rămas cum a lăsat-o Dragnea. Nu mai vin toţi banii UE, decât reverificaţi birocratic.

 3. Lasa ca se intoarce PSD cu Dragnea in frunte si ii pune iar cu botu pe labe pe toti. Sa vezi atunci ce se mai smiorcaie ca ar face si ar drege daca ar fi la butoane. De cind au ajuns la butoane, numai se cearta si nu fac nimic.

 4. pai iohannis isi face bine treaba … de turist in toate cele …. pana mai ieri in Elvetia, astazi in urbea natala la dezvelirea unei statui, mai un plantat de puieti de pomi in fata unei armate de fotografi, mai un dat pe bicicleta de 2500 de euro, mai un shopping in Miami, etc.

  #NuAvemPresedinte

  avem un turist de lux platit din taxele romanilor

  #halal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.