Contantin Florin Mitulețu Buică, președintele Autorității Electorale Permanente, a fost dat pe mâna procurorilor după ce s-a descoperit că și-a angajat cumnata pe post de consilier în instituție. Sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a venit dinspre Agenția Națională de Integritate.
Buică e încadrat la infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, faptă prevăzută la Articolul 301 din Codul Penal. În calitate de președinte al AEP, Buică a emis, aprobat și semnat 9 acte prin care “s-a obținut folos patrimonial” de către soția nevestei sale. Aceasta a fost angajată la cabinetul vicepreședintelui AEP, pe postul de consilier.
Această afacere n-ar fi fost descoperită dacă ANI n-ar fi fost sesizată de Cristian Petraru, un fost director al AEP care fusese dat afară chiar de Mitulețu Buică. Întrebat de G4Media ce va face, Buică a răspuns cu tupeu: „Nu există niciun conflict de interese, nu voi demisiona”.
Actualul șef al Autorității Electorale Permanente este un personaj protagonist al unui lung șir de evenimente care în alte țări ar fi dus demult la eliminarea sa din sistem cu imposibilitatea de a se mai angaja pe undeva la stat. Dar în România el continuă să reziste pe baricade, bine proptit de PSD.
În 2019, pe când cele două formațiuni încă mai erau în competiție, PNL l-a acuzat pe Buică de faptul că „PSD-izează instituția”, adică Autoritatea Electorală Centrală, dându-i afară pe profesioniști pentru a aduce oameni din partid. Între timp, liberalilor le-a trecut indignarea.
În februarie 2021, Buică a fost lăsat fără titlul de doctor de către CNATDCU, după ce s-a constatat că și-a plagiat teza de doctorat. Și el, ca mulți alți politicieni, își obținuse titlul la una din „fabricile de doctorate”: Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, a MApN.
Procurorii l-au mai trimis o dată în judecată pentru abuz în serviciu în iunie anul trecut, dar Tribunalul București l-a salvat, returnând dosarul la Parchet.