Cîțu recunoaște: „Dacă moțiunea de cenzură e citită joi, intră în procedură, nu avem ce face. Nu e nevoie de cvorum la citirea moțiunii“

2
6530
Florin Cîțu la Digi 24

Dacă moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR va fi citită joi în Parlament – lucru pentru care nu e nevoie de cvorum –, drumul spre votarea acesteia nu mai poate fi stopat, a recunoscut miercuri seara, la Digi 24, premierul Florin Cîțu. Acesta a făcut un ultim apel la USR-PLUS, să-și retragă semnăturile de pe moțiune și să se întoarcă la negocieri.

În ziua de dinaintea citirii moțiunii de cenzură în Parlament, premierul Florin Cîțu a acordat două interviuri: primul pentru Antena 3, la prânz, iar cel de-al doilea seara, pentru Digi 24. În ambele a avut același mesaj pentru USR-PLUS: să-și retragă de urgență semnăturile de pe moțiune și să se întoarcă la negocieri, pentru că „încă putem merge mai departe“.

„Parlamentarii PNL nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură“

La Digi 24, premierul a recunoscut însă că dacă moțiunea de cenzură e citită mâine (joi – n. red.), intră în procedură, nu avem ce face. Eu am sesizat CCR, există dubii legate de semnături, înțeleg că în Parlament nu s-a dorit să se verifice semnăturile“.

Pare primul semn că premierul acceptă situația din Parlament și faptul că trebuie să facă față unui vot care poate duce la demiterea sa, după o săptămână în care PNL și PSD au blocat procedura absentând din ședințele Birourilor Permanente.

Florin Cîțu a menționat că a dat ordin ca parlamentarii PNL să se abțină de la vot: „Parlamentarii PNL nu vor participa la votarea moțiunii de cenzură. Nu este nevoie de cvorum la citirea moțiunii de cenzură“.

În schimb, a menționat că le-a făcut o ultimă propunere celor de la USR-PLUS: „Le-am spus colegilor din USR că încă putem merge mai departe, doar să retragă moțiunea de cenzură. E încă timp să retragă moțiunea, ne așezăm la masă, stăm o zi-două fără să dăm declarații“. Câteva ore mai devreme, întrebat de reporterul Antena 3, în celălalt interviu, dacă a discutat cu Dan Barna, președintele USR-PLUS, Cîțu a negat: „N-am vorbit de ceva vreme cu el“.

„Mă surprind acțiunile lui Orban din Parlament, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR – AUR“

Șeful Guvernului a negat că ar exista vreo legătură între evenimentele din Parlament și Congresul de alegeri din PNL care e programat pe 25 septembrie. În schimb, a arătat cu degetul spre Ludovic Orban, președintele partidului și al Camerei Deputaților, care a convocat pentru joi plenul Parlamentului ca să fie citită moțiunea: „Bineînțeles (întrebat dacă mai colaborează cu Orban – n. red.), a fost la ultimul BPN. Mă surprind acțiunile sale din Parlament, pare cel mai mare susținător al moțiunii USR – AUR. El să le explice liberalilor comportamentul!“.

Pentru Ludovic Orban, criza moțiunii de cenzură, apărută după ce Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion, a picat aproape providențial. Actualul președinte al PNL era ca și învins la alegerile pentru un nou mandat în fruntea partidului. Susținut de președintele țării, Klaus Iohannis, premierul Cîțu avea la dispoziție „arma atomică“: bugetul țării. El împărțea banii către primarii PNL, iar aceștia știau acest lucru.

Perspectiva de a intra însă la Congres din postura de simplu membru al partidului, fără nicio funcție – dacă ar fi demis la moțiunea de cenzură – ar schimba lucrurile, iar rezultatul votului pentru președinția PNL n-ar mai fi atât de previzibil.

„O să vină doamna Ursula și cu cine semnează PNRR?“

La Digi 24, Florin Cîțu s-a arătat îngrijorat că nu va avea cine să semneze PNRR cu șefa Comisiei Europene, dacă el va fi demis: „O să vină doamna Ursula și cu cine semnează PNRR? Ne-am mai făcut o dată de râs când a venit premierul Japoniei și nu a avut cine să îl primească“.

Șeful Guvernului a făcut referire, în ultima frază, la rușinosul episod din guvernarea PSD, când în toamna lui 2017 a venit în țară, pentru prima oară în istorie, premierul Japoniei, însoțit de o numeroasă delegație de oameni de afaceri, dar n-a avut cu cine discuta, pentru că Dragnea tocmai îl dădea afară pe cel de-al doilea premier, Mihai Tudose.

Soluțiile propuse de Cîțu au fost însă aceleași de până acum, ceea ce pare să indice faptul că nu va exista o soluție amiabilă, în cele din urmă, cu USR-PLUS: „Nu negociem cu PSD. Nu avem nevoie să negociem, e foarte simplu: USR renunță la moțiune și revine la masă. PNL va rămâne la guvernare până în 2024, vă garantez!“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Premierul Cîțu a dat afară toți secretarii de stat ai USR-PLUS. „Eu nu știu ce interese ar reprezenta în ministere. Ale AUR? Ale PSD?”

* Orban nu se sperie de amenințările lui Cîțu: moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi, de la ora 16.00

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

2 COMENTARII

  1. Să tragem, oareee…, concluzia căăă… începe și el să-și dea seama că-i sunt zilele-POLITICE NUMĂRATE???!

    Sauuu…, DOAMNE-FEREȘTEEE…, ȘTIE DEJA SIGUR că P.S.D. VAAA… „FAULTA” VOTUL-în-PLEN AL MOȚIUNII (prin: ABSENȚĂ, ABȚINERE SAU CHIAR… VOT-ÎMPOTRIVĂ!!!)???!

    (Cea mai mareee… „CĂCĂNĂRIE” – SCUZAȚI EXPRESIA! – pe care ar putea s-o facă Ciolacu ar fi să vină cu o manevră/”VRĂJEALĂ” de genuuu’… „LĂSĂM PARLAMENTARII NOȘTRI SĂ VOTEZE… DUPĂ CUM LE DICTEAZĂ CONȘTIINȚA!” și i-ar pune pe câțiva să voteze pentru-moțiune – desigur: NU DESTUI pentru ca ea să treacă!… –, iar pe restul… împotriva acesteia, și astfel va putea pretinde, căăă…, vezi-Doamneee…, NU CONDUCEREA P.S.D. A HOTĂRÂT CEVA, CIII… FIECARE PARLAMENTAR DE-AL LOR PERSONAL!!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here