Orban nu se sperie de amenințările lui Cîțu: moțiunea de cenzură va fi citită în Parlament joi, de la ora 16.00

6
1039
Ludovic Orban

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost convocat în ședință comună, pentru ziua de joi, de la ora 16.00, pentru citirea moțiunii de cenzură inițiate de USR-PLUS și AUR. Decizia este semnată de președintele Senatului (Anca Dragu) și de cel al Camerei Deputaților (Ludovic Orban).

Ludovic Orban a avertizat încă de marți că va face acest pas, invocând o decizie a Curții Constituționale.

Tot marți , în calitate de președinte al Camerei Deputaților, Orban a informat Guvernul de depunerea moțiunii USR-PLUS și AUR.

„Ca președinte al Camerei Deputaților, eu am obligatia să respect Constiituția și legile țării. Derularea calendarului moțiunii de cenzură e obligatorie, altfel se încalcă principiul constituțional al statului de drept. Azi voi comunica Guvernului moțiunea de cenzură”, a declarat marți Ludovic Orban.

PSD, PNL-Cîțu și UDMR au boicotat de 4 ori în 5 zile ședința Birourilor Permanente Reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, încercând astfel să blocheze moțiunea USR-PLUS – AUR.

Următoarea armă a liberalilor din tabăra Cîțu de a bloca moțiunea este atacarea la Curtea Constituțională (CCR) a deciziei lui Orban de a debloca moțiunea.

Anunțul convocării plenului reunit al Parlamentului a fost făcut miercuri, 8 septembrie, la o săptămână de la declanșarea crizei politice și guvernamentale.

Decizia CCR pe care se bazează Orban

Ludovic Orban a spus că decizia sa are la bază o Decizia nr. 1525/2010 a Curții Constituționale. Aceasta prevede următoarele:
 • „Împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale de angajare a răspunderii.
 • Astfel, în cauza de faţă, Curtea reţine că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, nu a respectat termenul de prezentare a moţiunii de cenzură în şedinţa comună a celor două Camere de cel mult 5 zile de la data depunerii acesteia, prevăzut de art. 78, alin. 1 din Regulamentul şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, ceea ce se constituie într-o piedică la prezentarea moţiunii de cenzură depusă de opoziţia parlamentară.
 • Mai mult, având în vedere cele arătate mai sus, dezbaterea moţiunii de cenzură trebuia deja demarată, ceea ce nu s-a întâmplat, astfel încât Curtea constată că Parlamentul, prin reprezentantul său, şi anume preşedintele Senatului, refuză supunerea acesteia spre dezbatere în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, contrar prevederilor art. 114 alin. (2) coroborate cu cele ale art. 113 alin. (3) din Constituţie.
 • În acest mod, opoziţia parlamentară nu se mai poate exprima, iar controlul parlamentar este lipsit de eficienţă.
 • Or, niciun instrument juridic prevăzut de Constituţie nu poate fi lipsit de eficienţă, golirea lui de conţinut determinând caracterul lui iluzoriu şi, implicit, încălcarea principiului constituţional al statului de drept.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* 5 erori majore care au dus la criza politică. Autorii lor: Iohannis, Cîțu, Stelian Ion, PNL, USR-PLUS. Analiza unui fost președinte al PNL

* PSD, PNL-Cîțu și UDMR au blocat și a patra oară moțiunea de cenzură! Cei 17 senatori și deputați care au lipsit de la ședința Birourilor Permanente Reunite

* Dan Barna: „Sunt dezamăgit. Întâlnirea cu Klaus Iohannis a fost mai degrabă formală, benignă… N-a prezentat vreo soluție, nu s-au analizat scenarii”

* Revoltă în PNL: 32 de parlamentari pro-Orban îi cer lui Cîțu să nu facă înțelegeri cu PSD

* Drulă dă cu levierul în Cîțu: „Plec din cauza unui premier iresponsabil, care nu înțelege că e terminat politic“. I s-a adresat ca baronului sindical Rădoi: “Florine, s-a terminat!“

* Orban, acuzații-șoc: „Un personaj foarte important din România a decretat ca Orban să nu mai fie președinte. Cîțu trebuia să devină guvernator BNR”

* Scrisoarea secretă a lui Cîțu către talibani

* Mișu Negrițoiu despre Florin Cîțu, pe care l-a dat afară de la ING: „Un mic satrap, foarte învechit. Nu știe să lucreze în echipă”. Despre Klaus Iohannis: „Plutește” / „Orban este singurul care poate să ducă PNL mai departe, voi îl îngropați. Nu-mi pasă, dar păcat de țară!”

* VIDEO. Șoșoacă și fanii ei au atacat un centru de vaccinare. 12 pacienți netransportabili – nevoiți să se imunizeze în localitățile vecine

* Duminica neagră: a murit și actorul Ion Caramitru! În aceeași zi cu Ivan Patzaichin, și tot la Spitalul Elias

6 COMENTARII

  • La CITIREA (!) moțiunii… NU trebuie cvorum (INVERS spune, deocamdată, doar… Augustin Zegrean – careee… a mai spus lucruri GREȘITE – cum s-a dovedit ulterior!!! – și în trecut!), daaaaaaaaaaa?!!!

 1. Orban e capabil sa inteleaga si sa aplice legile, intelege si se supune regulilor democratiei, spre deosebire de Citu si de ppapagalii intriganti care il instiga si il imping la rele.
  Probabil, aceasta diferenta vizibila a facut ca Orban sa cada in dizgratie, iar Citu sa devina preferat.

 2. Deci Cacitzu face sesizare la CCR ca sa ii spuna CCR ce le-a spus in 2010. Clar baietii astia nu au apucat inca sa fure banul si le-a fost tras presul de sub picioare. D-asta sunt asa disperati ca niste hiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.