vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLumea"Acum ori niciodată! Timpul discuţiilor s-a încheiat, următorii 5 ani sunt decisivi...

„Acum ori niciodată! Timpul discuţiilor s-a încheiat, următorii 5 ani sunt decisivi pentru omenire”

-

Luni începe la New York una dintre cele mai aşteptate Adunări Generale a ONU: cea privind schimbările climatice provocatoare deja de daune tot mai mari omenirii. Summit-ul a fost precedat, vineri, de proteste pe întreg globul pământesc, în special din partea tinerilor şi a organizaţiilor civice. Ca întotdeauna, România lipseşte din mijlocul acestei dezbateri cu implicaţii planetare.

Bucureştiul rămâne captiv unei atmosfere cu iz provincial. Mai nimic din ce se întâmplă în lume şi influenţează inclusiv viaţa românilor nu este luat în serios de politicienii de pe malurile Dâmboviţei.

Politicienii români au propria agendă

Parte din această decuplare a României de curentele internaţionale, care inundă dezbaterea din media şi politică în marile capitale occidentale, este provocată de atmosfera de război intern continuu. Chestiuni locale nerezolvate la timp, cum ar fi de pildă cea a integrităţii funcţiei publice şi diminuarea fenomenului corupţiei, ocupă inevitabil spaţiul public şi agenda politicului, mai ales acum, în perioadă preelectorală.

- Advertisement -

E România pe altă planetă?

Dar România nu e singura ţară cu probleme interne. Marea Britanie este încă în febra Brexit, Spania repetă alegerile în noiembrie pentru a 4-a oară în 4 ani, Franţa n-a scăpat de asaltul „vestelor galbene”, economia Germaniei începe să dea semne de oboseală, Italia abia ce-a scăpat de virusul naţionalismului tip Salvini. Şi cu toate acestea, tema schimbărilor climatice este una majoră în aproape toate ţările occidentale.

Nu întâmplător, Grupul Verzilor din Parlamentul European a căpătat o influenţă tot mai mare, semn că peste tot politicienii sunt sensibili la mesajele din societate. Iar semnalul dat vineri, în mai toată lumea, de păturile civice ale societăţii occidentale creşte presiunea pe clasa politică actuală. În acest moment tensionat şi deopotrivă crucial pentru destinul planetei vine şi reuniunea ONU, care începe luni la New York.

Deciziile pe care le ia acum comunitatea internaţională vor afecta implicit şi România, economia, agricultura, locurile de muncă. De aceea e atât de important ca politicienii şi partidele să aducă în prim-plan această temă majoră.

- Advertisement -

În unele ţări, există ministere create special pentru tranziţia la economia verde, ceva ce sună a OZN la Bucureşti. Dar cu sau fără interesul României, lumea se mişcă rapid pe acest teren al schimbărilor climatice, nu de bunăvoie, ci forţată de schimbarea climei pe planetă.

Ultimii 4 ani, cei mai calzi de când se fac măsurători

Lipsa unei establishment politic internaţional în materie de schimbări climatice împiedică acum țările să acţioneze cu planuri mai dure de reducere a emisiilor.

Deși a apărut o mișcare civică puternică a tineretului, dirijată de rapoartele şi avertismentele repetate lansate de lumea ştiinţifică, statele occidentale şi cele cu economii puternice (China) nu dau semne că au înţeles gravitatea fenomenelor. De exemplu, ultimii patru ani au fost cei mai calzi de când există înregistrări fiabile ale temperaturii, care datează din anul 1850.

Lupta între cei care respectă ştiinţa şi cei care nu o respectă

Greta Thunberg (în bluză de trening albastră), tânăra activistă suedeză care a inspirat milioane de tineri din întreaga lume să lupte pentru salvarea planetei

Dacă acum câteva decenii aceste tipuri de reuniuni ONU erau marcate de confruntarea dintre blocurile nord-sud, realitatea este acum alta. „Cele două grupuri care se confruntă în acest moment sunt cei care respectă știința și cei care nu o respectă”, a declarat Monica Araya, specialistă în teme climatice.

Araya se referă, de exemplu, la avertismente sub formă de studii care sunt publicate aproape în fiecare săptămână de universități și grupuri de cercetare cu privire la modul în care impactul încălzirii se accelerează, cum ar fi evenimentele meteorologice extreme.

„Acest summit climatic va ajuta să vedem cine este de partea științei și cine rămâne în afara ei”, a spus Isabel Cavelier-Adarve, avocată columbiană și membră a inițiativei de mediu Misiunea 2020.

Aproximativ 60 de șefi de stat sunt așteptați să intervină cu declaraţii la summit-ul ONU, care începe luni, la New York.

China, SUA, UE şi India – marile surse de gaze

Vidul politic internaţional devine şi mai evident în comparație cu contextul din momentul semnării marelui acord climatic, în 2015, din capitala Franței, când Donald Trump (preşedintele SUA) și Bolsonaro (actualul preşedinte al Braziliei) nu au apărut. „La Paris, SUA și China au cooperat”, își amintește Araya.

„Acum sunt în război comercial. Uniunea Europeană are rana deschisă a Brexit-ului. India are probleme cu Kașmirul și cu alegerile”, adaugă ea. Iar viitorul planetei este în mare parte în mâinile acestor patru blocuri: China, Statele Unite, Europa și India, care acumulează împreună mai mult de jumătate din emisiile globale de gaze cu efect de seră – cele care contribuie masiv şi dovedit ştiinţific la încălzirea planetei.

După semnarea Acordului de la Paris, care include eforturile pe care țările sunt dispuse să le facă pentru ca schimbările climatice să rămână în marje acceptabile, a părut că emisiile globale au intrat într-o fază de stagnare. Dar a fost doar o iluzie și în 2018 au crescut din nou. Prognoza, conform planurilor prezentate de toate țările semnatare ale Parisului, este că până în 2030 temperatura medie globală va continua să crească. Deci e nevoie de o intervenţie radicală, cu reducerea de până la 45% a emisiilor de gaze, față de 2010, pentru ca ele să dispară complet în 2050. Aşa sună un plan eficace de a opri creşterea temperaturii Terrei la niveluri catastrofale.

Proteste pe tot globul pentru ca politicienii să ia măsuri urgente

Obiectivul este ca creșterea medie a temperaturii pe glob să nu depășească 1,5 grade Celsius față de nivelurile din perioada societăţii preindustriale (anii 1900). În acest moment al secolului XXI, creşterea este deja de 1,1 grade Celsius. Deci suntem aproape de punctul din care lucrurile devin ireversibile.

Faţă de aceste dovezi stiintifice indubitabile, insistă Cavelier-Adarve, crește conștiința cetățeanului, iar ştiința și tinerii au schimbat tonul dezbaterii. Protestele studenților din stradă au adus în prim-plan lipsa ambiției multor lideri politici.

„Tinerii sunt exasperați; politicienii toxici au făcut ca mișcările climatice să se radicalizeze”, spune Araya. Pe parcursul ultimului an, urmare a activismului verde transmis de tânăra suedeză Greta Thunberg și de alte mișcări studențești, principalele capitale ale lumii au găzduit manifestații masive împotriva inacțiunii, cum au fost şi cele de vinerea trecută, care s-au vrut un semnal pentru Adunarea Generală a ONU, de luni, de la New York.

Europa a decis: totul pentru stoparea răului!

„Acum sau niciodată. Următorii ani vor fi cruciali pentru omenire în lupta împotriva schimbărilor climatice”, avertizează oamenii de ştiinţă. De aceea, UE a implementat în ultima legislatură o serie de măsuri cu care intenționează să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 45% până în 2030, față de anul 1990. Urgența a unit nordul și sudul continentului – Germania a fost în sfârșit gata să imprime mai multă ambiție pentru acțiunile pe termen mediu și să stabilească o dată pentru sfârșitul erei combustibililor fosili: 2050.

„Mesajul nostru este simplu: Europa îşi ţine promisiunea”, a spus comisarul pentru acțiuni climatice, Miguel Ángel Arias Cañete, înainte de summitul ONU de luni.

Acordul de la Paris a marcat direcția politicii comunitare. De acolo, Bruxelles-ul a închis, sector după sector, toate angajamentele necesare pentru a realiza o reducere semnificativă a emisiilor de gaze până în 2030. „În Europa, ne facem partea noastră”, a adăugat Arias Cañete.

Dar Comisia Europeană nu a reușit încă să încheie un acord pentru a ajunge la neutralitatea climatică până în 2050, din cauza că Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Estonia nu au susţinut proiectul.

UE poate fi liderul planetei 

Cu o administrație americană ostilă acestor politici, organizațiile de mediu indică UE ca un jucător-cheie pe plan global. Directorul pentru Europa al Rețelei de Acțiuni Climatice, Wendel Trio, avertizează că giganți precum China sau India trebuie să urmeze pașii Europei. „Dacă țările nu sunt în măsură să își crească nivelul de acțiune în următorii zece ani, limitarea creșterii temperaturii la cel mult 1,5 grade Celsius va fi imposibilă”, avertizează el, potrivit El Pais.

Frans Timmermans

Viitorul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a stabilit ca prioritate executiva să realizeze ceea ce ea a numit „New Green Deal”. Pentru aceasta, a creat un post de prim-vicepreședinție cu puteri executive pentru olandezul Frans Timmermans (cunoscut românilor pentru intervenţiile sale în favoarea statului de drept).

Având în vedere limita de emisii de gaze stabilită pentru anul 2030, Timmermans trebuie să convingă rapid țările membre să își reducă emisiile cu 55% față de 1990 – ceea ce înseamnă 15 procente mai mult decât s-au angajat la semnarea Acordului de la Paris (40%)!

În plus, UE trebuie să obţină acordul ţărilor estice amintite mai sus pentru a realiza decarbonizarea totală a economiei europene în 2050.

„UE înțelege că timpul de discuție s-a încheiat și că următorii cinci ani vor fi decisivi pentru fixarea investițiilor, infrastructurii și inovații necesare pentru o Europă decarbonizată și pentru un tranzit competitiv către economia globală curată emergentă”, spune Martin Porter, președinte executiv al Programului de Leadership Durabil la Universitatea din Cambridge.

Ursula von der Leyen, noua şefă a Comisiei Europene, şi-a fixat un termen limită de 100 de zile pentru a propune şi a finaliza susţinerea Europei pentru un mare pact european în materie de limitare drastică a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Nu mai negaţi că Pământul moare!” Merkel bagă 40 de miliarde de euro în Revoluţia Verde. Proteste masive în toată lumea pentru salvarea planetei de la sufocare

* Cazul Kovesi. CTP, atac furibund la Tăriceanu: „Acest porc mistreţ solemn al politicii, Motocicleanu, Răzgândeanu…”

Potop de felicitări pe pagina de Facebook a Vioricăi Dăncilă… pentru Kovesi! E festival!

Victorieeeee! Codruța Kovesi va fi primul procuror-șef al Europei. A câștigat clar și în Consiliul UE: 17-5. Dăncilă a picat iar de proastă!

Nu a învins Codruța Kovesi: am învins eu, ai învins tu, a învins România! Ne-am câștigat speranța de a avea o țară în care să ne întoarcem

Răzbunarea proastei. Dăncilă i-a dat mandat ambasadoarei la UE să voteze joi împotriva Codruței Kovesi

Alice Iacobescu a plecat de la Digi 24 pentru că nu a vrut să fie „mai înțelegătoare” cu oamenii Puterii

Șantajistul lui Voiculescu a stat în pușcărie doar 44% din pedeapsă. Beneficiar al legilor PSD-ALDE, el s-a întors la conducerea Antenelor

Cum putem scăpa de PSD în 3 pași și 15 luni, plecând de la dorința lui Moise Guran: „Să scăpăm odată de acest blestem!”

 

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -