Prăbușirea zgomotoasă a baronului Oprișan. Cine și cum l-a scos, după 20 de ani, din „bârlogul” CJ Vrancea

2
2630
Cătălin Toma a câștigat alegerile pentru șefia CJ Vrancea. Oprișan pierde, dar îi rămân altele...

Incredibil, dar adevărat! Cea mai neașteptată lovitură pe care o primește PSD este pierderea șefiei județului Vrancea, acolo unde trona de două decenii Marian Oprișan, cel mai longeviv baron local. Baronul „Portofel”.

Anunțul privind înfrângerea baronului de Vrancea a fost făcut chiar de cel care îi va lua locul: Cătălin Toma (42 de ani), senator PNL de Vrancea.

Într-o postare pe contul său de Facebook, Cătălin Toma și-a anunțat victoria astăzi în zori, la ora 6.23, după numărarea a 95% din voturile exprimate la președinția Consiliului Județean Vrancea.

Din informațiile Ziarului de Vrancea după numărarea voturilor în 356 de secții din votare (din totalul de 359), rezultatul era următorul:

  • Cătălin Dumitru Toma (PNL & USR-PLUS): 64.253 de voturi (44,4%)
  • Marian Oprișan (PSD): 58.566 de voturi (40,5%)
  • Restul candidaților: 21.800 de voturi (15,1%).

311.406 alegători au fost pe listele permanente în județul Vrancea. Dintre aceștia, 156.117 de alegători s-au prezentat la vot (50,13%).

Din această centralizare lipsesc doar rezultatele din secțiile 13, 52 și 53 din Focșani, secții care nu pot influența câștigătorul competiției pentru președinția CJ Vrancea.

”În urma centralizării a 95% din voturile exprimate, pot afirma că am reușit cu ajutorul dumneavoastră să câștig președinția Consiliului Județean Vrancea. Majoritatea secțiilor rămase de numărat sunt din municipiu, acolo unde focșănenii și echipa PNL condusă de Ion Ștefan au fost fantastici, oferindu-mi încrederea lor și un scor confortabil. Mulțumesc celor care au crezut în acest lucru și care au participat la vot. Astăzi, la ora 14, voi reveni cu o conferință de presă în care voi prezenta rezultatele finale”, a scris Cătălin Toma pe Facebook.

Pentru a-l învinge pe baronul Oprișan, Cătălin Toma a făcut alianță cu USR-PLUS în Vrancea. Astfel, USR-PLUS nu l-a contracandidat, ci l-a susținut la șefia județului.

Cine este Cătălin Toma

Cătălin Toma

Cătălin Toma are 42 de ani și este senator de Vrancea, ales în decembrie 2016. Până atunci a fost primarul comunei vrâncene Jariștea timp de două mandate (2008-2016). De asemenea, este președintele PNL Vrancea.

În Senat este secretar în Comisia pentru Afaceri Europene și membru în Comisia pentru Administraţia Publică și Organizarea Teritoriului.

Meseria sa este cea de profesor. Născut pe 11 decembrie 1977, a absolvit în 1999 Facultatea de Sociologie, Psihologie şi Pedagogie a Universității București. A predat ca profesor de franceză la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” din Odobești, județul Vrancea, liceu al cărui elev fusese și căruia i-a fost director adjunct timp de doi ani.

În 2005 a făcut cursuri postuniversitare în Franța (Maitrise de francais langue etrangere, Universitatea „Blaise Pascal”).

Cel mai longeviv baron: 20 de ani președinte de Consiliu județean

În vârstă de 55 de ani, Marian Oprișan a fost considerat întotdeauna unul dintre „greii” PSD.

A intrat în 1990 în partidul condus pe atunci de Ion Iliescu și timp de doi ani a fost vicepreședinte al organizației de tineret a FSN. În 1992 a devenit membru fondator al Frontului Democrat al Salvării Naţionale (FDSN) și la scurt timp a fost numit lider al organizației din Vrancea.

Până în 2003 a fost la conducerea locală a partidului care, între timp, și-a mai schimbat de două ori numele și a devenit Partidul Democraţiei Sociale din România (PDSR), apoi Partidul Social Democrat (PSD).

Doar 5 luni, Marian Oprișan a fost simplu membru PSD: din februarie până în iulie 2003. În iulie a fost din nou numit lider al PSD Vrancea, funcție pe care o păstrează până în prezent. În plus, încă de la început a făcut parte și din structura de conducere a partidului la nivel național.

Oprișan alături de tovarăși vechi: Liviu Dragnea și Victor Ponta

De 20 de ani neîntrerupți, Marian Oprișan este președinte al Consiliului Județean Vrancea, mai precis din anul 2000. Însă anterior acestei date, el a mai deținut fie funcția de vicepreședinte al CJ Vrancea, fie chiar de președinte interimar, pentru un an, încă din 1995. Totodată, începând din anul 2000 a fost cooptat în structura de conducere a mai multor organizații regionale mai largi, potrivit unei analize Digi 24.

Funcționar public cu mamă bogată

Anul trecut, Marian Oprișan a fost surprins la volanul unei maşini în valoare de peste 100.000 de euro. Întrebat cum de își permite o astfel de mașină, liderul PSD a declarat că maşina aparţine mamei sale.

„Mașina a fost cumpărată de mama mea, ea este proprietarul. Mie mi-o mai dă din când în când, s-o conduc câte 5 minute. Dacă sunteți interesați de mai multe detalii, întrebați-o pe ea. Mama mea nu este funcționar public, ci persoană privată, și nu văd care este problema“, a declarat Marian Oprișan pentru Ziarul de Vrancea. El a adăugat că și alte mașini, la volanul cărora a fost surprins, sunt tot ale mamei sale.

De unde are însă Lucia Gherarde, mama baronului PSD, bani pentru fiul său? Aceeaşi publicaţie îl cita pe Marian Oprişan cu o declaraţie din urmă cu câţiva ani, în care susţinea că mama sa are bani… chiar de la el!

„Acum 15 ani nu puteam, dar vreau să vă spun un lucru… Eu nu am venit de pe stradă în administraţie. Când am intrat în administraţie, în 2005, făcusem deja prima societate pe acţiuni cu capital privat din România. Când am plecat din ea, aveam deja 1,5 milioane de mărci, banii mei. Bani pe care, e adevărat, i-am dat mamei mele”.

A existat și un moment de sinceritate, în care, referindu-se la averea imensă a mamei sale, Oprișan a spus: „Mama sunt eu!”.

Marian Oprișan s-a aflat și în vizorul DNA, încă din 2006, în așa-numitul dosar „Căprioara”, dar a fost achitat definitiv în 2015, după 9 ani de proces. Procurorii DNA îl acuzaseră că, din poziția sa de președinte al Consiliului Județean, cheltuise ilegal aproape două milioane de dolari.

Deși rămas fără funcție, fostul baron PSD de Vrancea va avea acum mai mult timp pentru iubire și călătorii exotice. Jurnaliştii de la Cancan.ro l-au surprins pe baronul de Vrancea într-un sejur de lux, alături de iubita sa, Larisa Maria Nădrag, pe plaiurile exotice ale Republicii Dominicane, în Marea Caraibelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Corupt ordinar, in loc sa fie la Jilava, lui ii lucesc ochii prin Republica Dominicana, probabil s-a dus sa vada cum stau lucrurile pe-acolo, daca extradeaza, una-alta, ca nu se stie ce-i aduce viitorul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here