Populism comunist, propagandă și prostie cu Ciolacu la prima sa ședință de Guvern ca premier. Război economiei private, nimic despre reforme, investiții și desființarea pensiilor speciale

3
794
Guvernul Ciolacu a început așa cum era de așteptat, cu populism, propagandă și fumigene care să mascheze incompetența și corupția

Populism comunist, propagandă și prostie cu Ciolacu la prima sa ședință de Guvern ca premier: război economiei private, nimic despre reforme, investiții și desființarea pensiilor speciale

Marcel Ciolacu, premierul PSD numit de Iohannis și validat de Parlament, a setat cursul mandatului său încă de la prima ședință de Guvern: populism de duzină, idei comuniste, propagandă și prostie cât cuprinde în materie economică. Dincolo de fraze sforăitoare precum „urgență maximă“ ori „intrăm în regim de mobilizare generală“, nimic despre reforma instituțiilor, eliminarea pensiilor speciale, investiții în obiective strategice și stoparea risipei banului public.

Mandatul președintelui PSD a început în forță, cu un război declarat economiei private. Premierul României a anunțat care este „urgența maximă“ pentru el: o „schemă de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanțul, până la raft“.

Măsura este una aberantă, fără nicio bază economică și logică, după cum a demonstrat imediat profesorul de economie Cristian Păun. Numai un analfabet în probleme economice ori un demagog pur-sânge poate veni cu asemenea idei inaplicabile într-o societate cu economie de piață.

Mai jos, explicațiile economistului Cristian Păun.

„Primul Ministru: «Vom lupta cu adaosurile comerciale!»

Ca să poți să te lupți cu adaosul pus de un antreprenor ai nevoie de informații clare pe care doar antreprenorul le are. Înseamnă să te substitui lui, în calculele pe care le face. Adaosul este diferența dintre prețuri: prețul de vânzare și prețurile materiilor prime / mărfurilor la care se adaugă alte prețuri (salariile, de exemplu). Adaosul nu este neapărat profitul net final, care poate fi mult micșorat de alte costuri fixe (gen chirii) și care este oricum taxat înainte de a deveni net cu circa 25%.

Această ingerință brutală în afacerile private nu are cum să sune deloc bine. Guvernul nu va putea să țină cont de specificul fiecărei afaceri ca să determine dacă adaosul e prea mare sau prea mic și că trebuie taxat sau penalizat. Fie va trata toate afacerile la fel cu o măsură fiscală standard, fie va genera un haos lăsând la latitudinea controlorilor să facă ce vor și cum vor pe o lege neclară, scăpând doar acele afaceri care «trebuie» să scape. Oricum ai da-o, consumatorul va avea de suferit. Cu asemenea anunțuri, producția nu are cum să se îmbunătățească și presiunea pe prețuri să scadă.

De fapt, primul ministru ne anunță mascat o primă creștere de taxe!

Ageamii!“.

Marcel Ciolacu n-a dat, dealtfel, niciun detaliu privind proiectul său și există bănuiala că, de fapt, nici nu s-a pregătit vreun document clar. Dar premierul a susținut că efectul va fi „scăderea prețurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie“.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, de la PSD, i-a cântat în strună lui Ciolacu și, în loc să-l tragă de mânecă, a supralicitat spunând că proiectul de OUG care să lovească în „speculanți“ ar fi deja redactat, însă fără să fie în stare să dea și vreun detaliu. „Este o schemă pe care o lucrăm cu ministrul Agriculturii. În acest moment proiectul ordonanței de urgență e în lucru, este deja redactat, până nu ne consultăm și cu ceilalți colegi nu voi da detalii.Este vorba de reducerea pe lanț a adaosurilor și trebuie discutată înainte cu retailerii și producătorii“, a susținut Radu Oprea.

Această petardă azvârlită de PSD încă din prima zi a lui Ciolacu în calitate de premier este destinată, cel mai probabil, prelucrării propagandistice la televiziunile oligarhilor, care în zilele următoare vor dezbate pe larg cum Guvernul luptă cu „speculanții“, abătând nemulțumirile oamenilor către firmele private.

Dispare astfel din dezbaterea publică desființarea pensiilor speciale, subiectul CV-ului tulbure al lui Ciolacu, caracatița de peste 100 de persoane dezvoltată de acesta, prin care se sug peste 6 miliarde de lei din contracte cu statul. Nu se va mai vorbi nici despre deficitul uriaș, de zeci de miliarde de lei, nici de lipsa reformelor și de pierderea banilor din PNRR ori de blocarea construcției de autostrăzi și alte lucruril cu adevărat importante.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ciolacu, „mitraliat” în Parlament, la învestirea noului Guvern. Orban: „N-am cum să votez gonaciul lui Hayssam și vâslașul lui Dragnea“. Drulă: „Demagogie și minciuni. Dragnea vă dădea clasă la grafice colorate!”

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Minciuna lui Iohannis: „Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate”. În realitate, românilor li s-a promis „fără PSD” și „fără pensii speciale”, dar au primit PSD și super-pensii speciale! Iar stabilitatea a fost doar politică, nu și în privința prețurilor

* Prostie bubuitoare la Realitatea Plus. Fiica patronului: „Cei de la OMV-Petrom au găsit mai mulți țiței. Cei mai mulți țiței din ultimele decenii!”

* Un decret rușinos semnat de președintele Emil Constantinescu în 1999: grațierea lui Maricel Păcuraru, infractor cu vocație de recidivist. Acum e patronul Realitatea Plus, televiziune care face politică anti-europeană și rusofilă

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* Prigojin anunță un viitor sumbru pentru banda lui Putin: „Suntem la 2-3 luni de plutoanele de execuție” / „Rusia va pierde teritorii”

* VIDEO+FOTO. Înregistrarea-cheie din TVR: cele 14 secunde în care Olaianos o „gâtuie” pe colega sa Nadine Vlădescu. O ridică în aer și o izbește de perete. Filmul agresiunii în 22 de fotografii

* Viața și moartea lui Silvio Berlusconi. I-a pupat mâna lui Gaddafi, îl admira pe Putin, l-a făcut „nazist” pe Martin Schulz, a triumfat de 5 ori cu AC Milan în Europa. De urmările Covidului n-a scăpat niciodată

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

3 COMENTARII

  1. Pana acum au facut greve bugetarii,ce-ar fi sa faca si cei 7 milioane de cetateni care l-au votat pe iohannis si sa blocheze economia pana nu e prea tarziu,caci dupa cum a inceput gonacul lui hayssam si vaslasul lui dragnea,nu vad bine anul 2024,astia ne aranjeaza si alegerile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here