PNL face zid în jurul legilor care transformă România în Securistan. Atacuri violente la USR și încercări de deturnare a discuției: „Subiectul nu există!”

1
2341
Conform noilor legi ale siguranței naționale pe care PNL le apără, Eduard Hellvig (stânga), șeful SRI, nu va mai da socoteală Parlamentului și nu va putea fi demis decât de președintele Klaus Iohannis

Lucrurile par să se clarifice în privința misterioșilor autori ai proiectelor de legi privind siguranța națională care ar urma să ridice SRI deasupra legii, transformând România într-un stat condus de președinte cu ajutorul serviciilor secrete, eludând controlul Parlamentului. În ultimele 24 de ore, mai mulți fruntași PNL au luat apărarea proiectelor de legi și au atăcat violent USR în ceea ce pare a fi o încercare de deturnare a subiectului către banalele răfuieli politice.

Deputatul Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a afirmat pe Facebook„este necesar să avem legi moderne pentru securitatea națională”.

Conform pachetului de legi dezvăluit de G4Media.ro, SRI va primi multe din atribuțiile și privilegiile Securității de dinainte de 1989.

  • Ofițerii SRI vor avea atribuții de organe de cercetare penală, nu vor răspunde în fața procurorilor și nu vor putea fi anchetați decât cu acordul expres al președintelui țării sau al CSAT.
  • SRI va avea dreptul să-și înființeze propriile firme comerciale, intrând în concurență cu companiile „civile”, și să-și construiască propria „societate civilă”, cu asociații non-profit, culturale, sportive etc.
  • În același timp, interceptările telefonice și urmărirea populației vor fi mult mai ușor de realizat prin modificarea condițiilor în care se acordă MSN (Mandat de Siguranță Națională).
  • SRI nu va mai fi supus controlului Parlamentului, căruia nu va mai trebui să-i dea raportul. Parlamentarii nu vor mai putea demite șeful serviciului de informații, această atribuție rămânând exclusiv în sarcina președintelui țării.

După ce s-a aflat despre intențiile coaliției PSD-PNL-UDMR, social-democrații și maghiarii au tăcut. În schimb, liderii liberali au ieșit la atac, încercând să împingă discuția în derizoriul luptelor politice.

Ionuț Stroe, purtător de cuvânt al PNL, a scris pe Facebook – exact așa cum anticipaseră numeroși jurnaliști și experți – că, de fapt, sunt doar niște discuții care „nu au ajuns la o formă matură și închegată”. Aceasta este formula-standard cu care revin politicienii asupra proiectelor de legi după ce se constată reacția ostilă a opiniei publice.

Explicațiile lui Ionuț Stroe despre pachetul de legi privind siguranța națională

O dezbatere pe o temă majoră, precum securitatea națională, nu se poate face pe cioturi de text și pe bucăți de știri. Un proiect de lege sau mai multe proiecte de lege, din orice domeniu, care nu au ajuns la o formă matură și închegată, nu pot reprezenta o bază serioasă de discuții.

Am mai văzut, de exemplu, același model de falsă-discuție în legătură cu «încorporarea obligatorie». Totul neoficial, doar din zvonuri. Și nu a ieșit nimic bun de acolo, doar mai multă panică pe fondul unui război.

Cei care au răbdare și cumpătare nu se pot implica într-o discuție serioasă doar pe texte apărute pe surse (aluzie la G4Media.ro, care între timp a publicat textul integral al documentelor – n. red.). Nu același lucru îl putem spune despre USR. Un partid care nu are o agendă, nu mai are președinte și care nu propune nimic a preluat un subiect care nu există. Din nou din oportunism.

Nu este prima oară când, pentru capital politic ieftin, cei din USR se aruncă gratuit asupra unor subiecte, fără a face măcar o verificare. Pot spune și afirma orice care susține un slogan dramatic, fără să-i mai intereseze realitatea.

Da, este necesar să avem legi moderne pentru securitatea națională și la timpul potrivit vom avea această dezbatere împreună, așezat, cu propunerile în față. Până atunci îi lăsăm pe colegii din opoziție care nu au alte subiecte să-și inventeze panici și să își ridice singuri mingi la fileu.”

Liberalul Pavel Popescu, șef al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților: „Legile siguranței naționale trebuie adoptate urgent!”

Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților, a avut și el o reacție surprinzătoare, părând foarte mulțumit de forma lor actuală: „Legile siguranței naționale trebuie adoptate urgent!”. Deși proiectele de legi au fost aflate „pe surse”, coaliția păstrând tăcerea asupra lor, Pavel Popescu – făcut deputat încă din 2016, pe când avea doar 29 de ani – pretinde că „nu s-au făcut într-un spațiu închis” și cere acum, că tot s-au aflat, să fie dezbătute public cât mai repede și apoi adoptate până în vacanța parlamentară!

În emisiunea „Talk News” de la Profit News TV, deputatul PNL a afirmat: „Aceste pachete de legi sunt toate interconecate între ele, sunt în dezbatere publică, în cadrul coaliţiei, sunt în stadiu de draft. (…) Până la vacanţa parlamentară, aceste legi vor fi în dezbatere publică şi am vrea să le adoptăm cu o rapiditate care să ne ducă în punctul acela de securitate de care avem nevoie în această perioadă. Ar fi un lucru bun ca aceste legi să treacă până în vară. (…) Aceste legi trebuie adoptate urgent, aceste legi nu s-au făcut într-un spaţiu închis, ferit de ochii lumii. (…) Avem întrevederi în coaliţie, PSD şi PNL, şi individual şi ne întâlnim şi unii cu alţii şi din perspectivă civilă, a controlului civil pe aceste legi, inclusiv cu ceea ce a apărut în presă, ne dăm cu părerea şi venim cu amendamente. Vom avea amendamente şi va fi această discuţie publică”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Membrii UE au ajuns neașteptat la un acord de embargo asupra petrolului rusesc. Acum se renunță la 67%, iar până la sfârșitul anului – la 90%

* Rusia: „Crește riscul unei confruntări directe cu NATO”

* VIDEO. „Am primit atât de multe rachete Harpoon, încât putem scufunda întreaga flotă rusă din Marea Neagră!”

* INTERCEPTĂRI. Militarii ruși, gata să-l ucidă pe generalul Solodciuk, venit să-i oblige să atace. „Puștiul ăsta a scos cuiul grenadei și i-a spus generalului: «Hai, împușcă-mă, hai! O să explodăm împreună aici!»”

* Raport secret britanic: armata rusă ar putea intra în colaps din cauza pierderilor uriașe – peste 30.000 de militari. Putin consideră că e “un preț acceptabil”

* O ucraineancă refugiată în Anglia a văzut cum bunurile ei din Lugansk erau furate de ruși cu tancul!

* Rușii îi torturează cumplit pe prizonierii capturați la Azovstal. Militarii sunt bătuți, electrocutați, strangulați, strânși cu cleștii și li se injectează medicamente experimentale

* Dintre cei doi „soldați răniți” pe care i-a vizitat Putin la spital, cel puțin unul era fals! În trecut, el jucase și rolul de „muncitor” într-o fabrică vizitată de dictator

* Procurorul plagiator Bogdan Licu se pensionează la 52 de ani, cu o „specială” de 28.000 de lei pe lună. El va deveni judecător CCR, numit de PSD, dar și cu voturile PNL

Securistan: coaliția PSD-PNL a inițiat o lege care dă puteri uriașe SRI. Țara va fi controlată prin intermediul serviciilor secrete, ca pe vremea comunismului

* Cioloș şi 4 „locotenenți” ai săi au demisionat din USR, care rămâne cu doar 3 europarlamentari din 8! Noul partid al lui Cioloș nu va fi PLUS, ci REPER

* Firele acțiunii de compromitere a jurnalistei Emilia Șercan duc direct la vârful statului. „Operațiunea a fost pusă la cale la două ore după ce i-am reclamat ministrului Bode scurgerea unei probe din dosarul penal”

* Real Madrid nu e o echipă, e o legendă! Nici nu trebuie să se mai prezinte la stadion, te bate doar cu istoria

* Dinamo a retrogradat la 74 de ani de când era înființată de bolșevicul Teohari Georgescu, sub ocupație sovietică

* CNA doarme, Radu Banciu continuă cu derapajele morbide la adresa lui Dinamo: „Să aveți morminte fără cruci, ca la animale!”

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.