joi, noiembrie 21, 2024
AcasăLumeaPlahotniuc a plecat. Ce urmează? O analiză foarte bună a lui Eugen...

Plahotniuc a plecat. Ce urmează? O analiză foarte bună a lui Eugen Tomac, liderul politic originar din Basarabia

-

O analiză de Eugen Tomac

(europarlamentar, președinte PMP)

Plahotniuc a plecat. Ce urmează

La Chișinău se încheie, aparent, o eră politică, un deceniu în care totul s-a desfășurat sub amprenta unui singur om, care decidea cine și câtă libertate are, cine și câtă politică poate face. Timp de zece ani, R. Moldova a fost în buzunarul lui Plahotniuc.

Regret că la București reflexele instituțiilor au fost dominate de aparențele pe care Plahotniuc le-a lăsat în relația cu România. Mai grav este că toți din acele instituții ale statului român au eșuat să înțeleagă și să se situeze de partea cetățenilor care în mod sincer își doreau să scape de teroare.

- Advertisement -

Da, Plahotniuc a fost un Beria al zilelor noastre în R. Moldova și de aceea s-a ajuns în acest punct umilitor în care politicieni pro-români, care nu-și închipuiau vreodată că vor trebui să se alieze cu niște analfabeți pro-ruși, au trebuit să o facă cu scopul de a scoate statul de sub teroarea unui oligarh, care ajunsese în faza diabolică în care confunda propria persoană cu statul R. Moldova.

România a greșit că nu s-a situat din prima clipă de partea corectă a situației și nu a recunoscut Guvernul Maia Sandu, așa cum sugerasem de îndată ce fusese instalat.

Eugen Tomac

Pentru analiști, polticieni și simpli cetățeni din România și R. Moldova vreau să spun următoarele:

- Advertisement -

Nu am crezut nicio clipă în argumentele lui Plahotniuc legate de o posibilă agendă ascunsă precum federalizarea R. Moldova. Cunosc oameni integri în vârful ACUM, care nu ar accepta niciodată un asemenea compromis, indiferent cine dintre aliații noștri le-ar cere vreodată așa ceva.

În ceea ce-l privește pe Plahotniuc, acesta nu a fost și nu este interesat decât să fructifice oportunități economice în relația cu România. Nu l-a interesat niciodată ca Bucureștiul să aibă vreo influență reală în politica din R. Moldova.

El este cel care a luat cu japca frecvențele TVR în R. Moldova și nu le-a mai dat niciodată înapoi, deși a promis că o va face.

El este cel care deține, în schimb, frecvențele postului public de televiziune al Federației Ruse și bagă în casele tuturor basarabenilor agenda media a Imperiului din Răsărit. Asta, în opinia mea, este, de fapt, una dintre cele mai subtile forme prin care se ține sub influența Moscovei întreaga societate. Aproape 35-40% din audiența TV din R. Moldova este dominată de acest post de televiziune rusesc, pe care, subliniez, îl controlează direct Plahotniuc de peste două decenii.

În schimb, în timp ce Rusia domină piața media din R. Moldova în proporție de 70%, totul cu acordul lui Plahotniuc, guvernele lui nu au binevoit să pună la dispoziția statului român un sediu pentru Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”. Nu mai vorbesc de accesul presei românești pe piața media din stânga Prutului.

Aceasta este situația prezentată succint, dar exemplele pot continua.

Statul român trebuie să acționeze în interesul tururor romănilor de la est de Prut, nu selectiv, în funcție de anumite personaje. Aici s-a greșit flagrant și am ratat o ocazie bună de a reintra în scenă. Rămâne de văzut cât de rapid putem recupera.

Ce se întâmplă de acum încolo?

Rusia nu l-a lăsat pe Dodon în brațele lui Plahotniuc, deși sunt convins că acesta își dorea acest lucru.

Moscova l-a folosit suficient pe Plahotniuc atunci când l-a instalat pe Dodon în fruntea R. Moldova, dar și-a dorit să scape de un oligarh care a intrat în coliziune cu interesele celor care l-au sprijinit ani de zile în Federația Rusă. Vorbim de structurile statului, dar mai ales, insist pe acest aspect, „mediul de afaceri”. Motivul pentru care Rusia l-a lăsat din brațe nu are nimic în comun cu ceea ce apără Uniunea Europeană și SUA în R. Moldova: nevoia de a avea un stat în care regulile democratice funcționează la un nivel acceptabil, și asta se măsoară prin alegeri democratice. Or, din moment ce Plahotniuc a început cu de la sine putere să anuleze alegerile, așa cum a făcut anul trecut la Chișinau și cum a încercat acum prin blocarea instalării unui nou guvern, încercând să anuleze, în mod flagrant, alegerile parlamentare de anul acesta, a arătat că pentru el democrația și alegerile sunt doar niște scheme opționale și nicidecum valori.

Așa s-au trezit la aceeași masă UE, SUA și Rusia. Plahotniuc i-a „determinat” să vină la Chișinău pentru a media ieșirea din criză, fiecare însă cu agenda și cu interesele sale.

Pentru Maia Sandu începe o perioadă grea, foarte grea, un guvern nou în vreme de criză ar putea să nu aibă viață lungă. Dar dacă va reuși să mențină linia implementării rapide a unor reforme necesare pentru a scoate R. Moldova din impas, atunci pariul poate fi câștigat.

R. Moldova va merge spre alegeri anticipate, cel mai probabil, anul viitor. Acele alegeri însă vor trebui să fie libere. Societatea în ansamblul său va decide care e direcția de urmat.

Cel mai probabil, odată cu alegerile prezidențiale din toamna anului viitor vor fi și cele parlamentare, când există șanse mari ca adversarii de ieri, aliații de azi și posibil din nou adversarii de mâine să fie iar în fața unei noi confruntări prezidențiale. Până la o nouă posibilă finală Sandu – Dodon, politicienii pro-europeni trebuie să fie atenți la fiecare pas!

Dispariția de la butoane a lui Plahotniuc creează un context favorabil pentru constituirea celei de-a treia soluții pentru viitorul R. Moldova: consolidarea unui pol politic credibil care să promoveze Unirea cu România!

Acum e momentul și cred că se poate, rămâne de văzut cât de abili și de isteți vom fi de data aceasta!

CITIȚI ȘI:

Niște idioți cer, la Cotroceni, eliberarea infractorului: „Dragnea, te iubim, că ca tine nu găsim!”. Ei luptă cu „excrocul” Iohannis

Chirieac: „Se ridică o mișcare în favoarea domnului Dragnea. Au fost demonstrații la Cotroceni”. Alți penibili: Pelican și Troncotă

Dosarele grele abia acum vin peste Dragnea! Pe lângă ele, cel care i-a adus închisoarea a fost mizilic

Dragnea e nehotărât între pușcăria-hotel din Mehedinți și hotelul-pușcărie de la Rahova

Furie la Antena 3: PNL, USR și PMP nu i-au dat niciun leu în campanie, iar PSD și ALDE au plătit mai mult la RTV!

* Barna și Cioloș: există „discuții mai aprige”, dar „mergem mai departe împreună” la toate alegerile din 2019-2020!

Sondaj: votanții USR-PLUS îl preferă pe Cioloș la prezidențiale, în fața lui Barna. Un sfert merg pe mâna lui Iohannis

Șocul unei românce din Italia: „Am fost acasă să-mi îngrop tatăl. M-am îngrozit câtă șpagă mi s-a cerut”

Ajutor de la dictator: Plahotniuc s-ar fi refugiat în Turcia, la Erdogan, după o fugă prin Transnistria

Cea mai caragialească întoarcere de arme: Curtea Constituțională a Moldovei își anulează „defintiv” toate deciziile „definitive” din urmă cu 6-8 zile!

Ajutați-ne să identificăm bruta lui Firea! Scrieți-ne dacă-l cunoașteți pe nemernicul din parcare!

VIDEO. Afară cu mutantul lui Firea! Nenorocitul a jignit grav o femeie și s-a comportat ca o brută decerebrată cu Tudor Chirilă

Gașca Firea își apără bruta. Mesaj către Tudor Chirilă: Te porcăim, te și batem, că și tu ai pălmuit un om!

Dăncilă urcă în barca „Statului Paralel”: pune într-o funcție importantă un fost șef SRI. „Cațavencii” lui Bușcu pierd Delta Dunării

„Financial Times”: Klaus Iohannis, favorit să-i succeadă lui Donald Tusk la șefia Consiliului European

SEX în grup la PSD… pardon, CEx! Dăncilă a comis-o din nou. Ce-au mai râs PSD-iștii de proasta lor!

VIDEO. „De ce dai, mă? Nu ai gaze?” Jandarmeria lui Carmen Dan trece la next level: bate elevi în școală, la bacalaureat!

Nepotism și secretomanie. Tarom ascunde un adevăr scandalos: toată familia directorului general e angajată la compania de stat!

Jurnalistul Mălin Bot, agresat de un jandarm la judecătorie. Plângere penală pe numele agresorului

DOCUMENT. Concedieri și reduceri salariale în toate instituțiile publice! Notificarea lui Orlando confirmă că nu mai sunt bani

Cifrele dezastrului: deficitul comercial al României a crescut cu 34,7% față de 2018. „Gaură” de 5 miliarde de euro în 4 luni

Urmarea jafului PSD: trenurile se defectează tot mai des. Ore de calvar pentru călători, fără toaletă, apă sau aer condiționat

CTP: „PSD este un Cernobîl al politicii românești. E radioactiv. Dacă intri acolo, ori mori, ori te transformi într-un mutant monstruos”

3 COMENTARII

  1. Anul viitor cand au loc alegeri prezidentiale in Moldova, presedintele Iohannis sa candideze si sa le castige. Asa a facut si AL. I. CUZA, e o metoda care a reusit o data, de ce n-ar reusi din nou?

  2. Recunosc, eu am trecut prin faza cand m-am indoit de de Maia Sandu si de Andrei Nastase deoarece s-au aliat cu Dodon. Dar eu sunt un simplu cetatean.
    Aseara, l-am vazut pe Andrei Nastase la B1, emisiunea lui Manastire. Am inteles cum stau lucrurile in realitate. Cei doi eroi ai neamului romanesc – fiindca sunt cu adevarat eroi – au recurs la singura solutie pe care o aveau, ca sa salveze Moldova. Curajul lor si hotararea de a lupta sunt fara egal in patria mama in perioada actuala, in care toti vitejii si-au stabilit o limita prudenta.
    Maia si Andrei au o uriasa nevoie de sprijin din partea Romaniei. Nimeni nu-i va ierta si nimic nu-i va putea spala pe romaii din Romania, daca sprijinul nu va fi total!
    Daca doar vor mima acest sprijin si vor dovedi aceeasi nesimtire ca in perioada cand s-au codit sa declare ce era corect de declarat, sa dispara din fruntea Romaniei!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -